hétfő, február 10, 2014

Töltött vaníliás szív

Nemrég az egyik (pár)száz forintos boltban szív alakú fém sütőformákat fedeztem fel, persze, hogy nem tudtam otthagyni őket, vettem néhányat. :) Valentin-nap közeledtével fel is avattam őket, töltött vaníliás szíveket sütöttem bennük. Az ötletet egy régebbi receptkártya sorozatban láttam, továbbgondolva pedig nagyon finom lehet citromos vagy csokis töltelékkel is. Érdekessége a receptnek a burgonyaliszt, a tésztában is van kevés és a tölteléket is ez sűríti. Ízhatásában így a sütemény talán nem annyira édes, enyhén, kellemesen érződik rajta a burgonyaíz, de egyáltalán nem dominál. A recept megjelent a Kifőztük Magazin februári számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 20 darabhoz:
a tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg burgonyaliszt
  • 4 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
a töltelékhez:
  • 1 tojássárgája
  • 2 kávéskanál porcukor
  • 1 evőkanál burgonyaliszt
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
a tetejére:
  • porcukor


  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a finomlisztet, hozzáadtam a burgonyalisztet, az átszitált porcukrot és a feldarabolt vajat is, és rugalmas tésztát gyúrtam belőle.
  • Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tettem.
  • Közben elkészítettem a tölteléket: a tojássárgáját lábasba tettem, hozzáadtam a porcukrot, a burgonyalisztet és apránként a tejet is, közben kézi habverővel csomómentesre kevertem.
  • Kis lángon melegíteni kezdtem, majd miután felforrt, néhány percnyi főzéssel besűrítettem.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a vaníliás cukrot is, és hagytam teljesen kihűlni.
  • A hűtőből kivett tésztát 20 részre osztottam.
  • Minden kis cipót elnyújtottam akkorára, hogy a fém formával ki tudjam szúrni a tetejére kerülő tésztalapot, a maradék tésztával pedig kibéleltem a vajjal kikent formákat.
  • Ezt követően a kihűlt vaníliás krémet a formákba töltöttem, majd lezártam őket a kiszúrt tésztalapokkal.
  • A formákat tepsibe rakosgattam, majd előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem őket.
  • A sütőből kivéve pár percig hűlni hagytam, majd a töltött szíveket a formákból tálcára borítottam, így hagytam teljesen kihűlni.
  • Kínálás előtt porcukorral hintettem meg.

28 megjegyzés:

  1. Óóó én múlthéten vettem ugyan ilyen kis cuki formákat. Már tudom is mit sütök bennük :) Nagyon mutatósak lettek a szívecskéid :)

    VálaszTörlés
  2. Nem láttam még ilyen szivecskés formát, vennék én is. Gondolom ezer féle töltelékkel megtölthető..Nagyon guszta! Húsvétra jól jöhet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is véletlenül láttam meg a formákat, de azonnal megtetszettek, nem tudtam otthagyni. :) Szerintem nagyon jól illik egyébként hozzá a csokis vagy citromos vagy szinte bármilyen töltelék! :)

      Törlés
  3. Nagyon szépek és igen finomak lehetnek! Még ilyen szív formát amit megtölteni is lehet én sem láttam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasonló mélységű, mint a kis fém kosárka vagy kifli formák, csak szív alakú. Persze linzerszerű tésztával töltelék nélkül is lehet sütni. :)

      Törlés
  4. De jól néznek ki! Bár mi nem tartjuk a Valentin-napot, de jöhetne belőle :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, Valentin-naptól függetlenül is fincsi sütikék! :)

      Törlés
  5. Nagyon kis helyesek!! :) Biztosan finomak is!

    VálaszTörlés
  6. Szuper recept és tökéletesen készítetted el, nagyon szépek lettek :))
    Gratulálok hogy a Kifőztük újságban is megjelent :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, aranyos vagy, köszönöm szépen! :)

      Törlés
  7. Én is szíveket gyártottam ma...:) Egyenlőre a holnapi jelmezbálba de remélem péntekre is marad belőle, ha jól eldugom... :-D Tetszik a Te recepted is, olyan szépségesek és pihe-puhák!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mostanában szinte mindenhol előtérbe kerülnek a "szíves" sütik, nálatok is biztosan nagyon finomak készültek! :)

      Törlés
  8. Húha, de ötletes! Omlósnak és csudafinomnak néz ki. :))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépek! A recept is tetszik, főleg, hogy burgonyaliszt van benne. Nekem is vannak szívecske formáim, 2-3 éve várják, hogy felavassam őket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, akkor itt az ideje a beavatásnak, a gyerkőcöknek is biztosan fognak tetszeni a szív alakú sütik! :)

      Törlés

  10. Annyira szépek ezek a szívecskék :) Ötletes, hogy megtöltötted őket :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Hankka örvendek, hogy a finom receptek megjelennek a Kifőztük című magazinban! Nagyon finomak lehetnek a sütik! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szépek és szuper ez a töltés! Akár sósan töltve is eltudnám képzelni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet, sósan, finom sajtkrémmel töltve! :)

      Törlés
  13. Nem tudjatok hogy hol lehet ilyen sutoformat szerezni?

    VálaszTörlés