2014. február 10., hétfő

Töltött vaníliás szív

Nemrég az egyik (pár)száz forintos boltban szív alakú fém sütőformákat fedeztem fel, persze, hogy nem tudtam otthagyni őket, vettem néhányat. :) Valentin-nap közeledtével fel is avattam őket, töltött vaníliás szíveket sütöttem bennük. Az ötletet egy régebbi receptkártya sorozatban láttam, továbbgondolva pedig nagyon finom lehet citromos vagy csokis töltelékkel is. Érdekessége a receptnek a burgonyaliszt, a tésztában is van kevés és a tölteléket is ez sűríti. Ízhatásában így a sütemény talán nem annyira édes, enyhén, kellemesen érződik rajta a burgonyaíz, de egyáltalán nem dominál. A recept megjelent a Kifőztük Magazin februári számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 20 darabhoz:
a tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg burgonyaliszt
  • 4 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
a töltelékhez:
  • 1 tojássárgája
  • 2 kávéskanál porcukor
  • 1 evőkanál burgonyaliszt
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
a tetejére:
  • porcukor


  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a finomlisztet, hozzáadtam a burgonyalisztet, az átszitált porcukrot és a feldarabolt vajat is, és rugalmas tésztát gyúrtam belőle.
  • Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tettem.
  • Közben elkészítettem a tölteléket: a tojássárgáját lábasba tettem, hozzáadtam a porcukrot, a burgonyalisztet és apránként a tejet is, közben kézi habverővel csomómentesre kevertem.
  • Kis lángon melegíteni kezdtem, majd miután felforrt, néhány percnyi főzéssel besűrítettem.
  • A tűzről levéve elkevertem benne a vaníliás cukrot is, és hagytam teljesen kihűlni.
  • A hűtőből kivett tésztát 20 részre osztottam.
  • Minden kis cipót elnyújtottam akkorára, hogy a fém formával ki tudjam szúrni a tetejére kerülő tésztalapot, a maradék tésztával pedig kibéleltem a vajjal kikent formákat.
  • Ezt követően a kihűlt vaníliás krémet a formákba töltöttem, majd lezártam őket a kiszúrt tésztalapokkal.
  • A formákat tepsibe rakosgattam, majd előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem őket.
  • A sütőből kivéve pár percig hűlni hagytam, majd a töltött szíveket a formákból tálcára borítottam, így hagytam teljesen kihűlni.
  • Kínálás előtt porcukorral hintettem meg.