Szilvás tészta mogyorós morzsával

Ritkán eszünk tésztás ételeket, a krumplis, zöldséges, rizses ételek jobban fogynak. Most viszont - egy régi recept alapján - nagyon finom szilvadzsemes-morzsás tésztát sikerült készíteni, mindannyian nagyon szerettük. A házi dzsem vörösborral van megbolondítva, illetve az egészet megkoronázza egy fincsi mogyorós-szezámmagos morzsa. Frissen készítve és fogyasztva az igazi, sok sikert hozzá! A recept megjelent a Kifőztük Magazin februári számában is.


Hozzávalók:

  • 30 dkg durum bordázott kagylótészta
  • 1 rúd fahéj
  • 5 szem szegfűszeg
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 kis üveg szilvadzsem
  • 1,5 dl portói bor
  • kb. 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál durvára darált mogyoró
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál zabpehely




  • A tészta főzéséhez felforraltam 2 liter vizet, amit ízesítettem a fahéjjal, szegfűszeggel, sóval és olajjal.
  • A tésztát ebben az ízesített vízben a szokott módon puhára - vagy tetszés szerint fogkeményre - főztem, szűrőn lecsepegtettem és a fűszereket eltávolítottam.
  • A dzsemet a borral elkevertem, kis lángon, időnként megkeverve sűrű mártássá főztem.
  • Egy serpenyőben felhevítettem a vajat, beletettem a mogyorót, szezámmagot és zabpelyhet és gyors mozdulatokkal addig forgattam benne, amíg illatozni nem kezdett.
  • A tésztát gőzölögve, a boros-szilvás mártással és a finom morzsával leöntve tálaltam.


Megjegyzések