Fürjtojásos kalácszsemle

A fürjtojásos kenyeret annyira szerettük/szeretjük, hogy kipróbáltam zsemleként sütve is. A bejegyzés címéhez azért írtam kalácszsemlét (és nem csak simán zsemlét), mert nagyon finom, puha, kalácsszerű ennek a péksüteménynek a tésztája, az alsó fotón talán látszik is. A kenyérhez hasonlóan rekord gyorsasággal fogytak a zsemlék is, egyik tűnt el a másik után a kosárból. A receptet megtaláljátok a Kifőztük Magazin februári számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 10 darabhoz:
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1,4 dl langyos víz
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 12 fürjtojás
  • 4 evőkanál olaj



  • Az élesztőt és a cukrot pohárba szórtam, ráöntöttem a langyos vizet, elkevertem, és hagytam pihenni, felfutni.
  • Közben az átszitált lisztet elkevertem a sóval, tálas mixer táljába öntöttem, közepét kimélyítettem.
  • Ide kerültek a tojások, vigyázva, nehogy apró tojáshéjdarabka kerüljön a tésztába.
  • Végül hozzáadtam az időközben felfutott élesztőt, és dagasztani kezdtem.
  • Amikor kezdett összeállni, belekerült - kanalanként adagolva - az olaj is.
  • Addig dagasztottam, amíg már elvált az edény falától, ekkor letakarva, meleg helyen háromnegyed órán át kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkára borítottam, finoman átgyúrtam, majd a tésztát 10 egyforma részre osztottam és zsemlékké gömbölyítettem.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a zsemléket, és letakarva újabb háromnegyed órán át kelesztettem.
  • Végül tetejüket vizes ecsettel lekentem, majd előmelegített, 210 fokos sütőben szűk félóra alatt szép pirosra sütöttem (ha túlzottan pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le sütés közben).
  • A sütőből kivéve a zsemléket újra lekentem vizes ecsettel, majd rácsra téve hűlni hagytam őket.


Megjegyzések