hétfő, február 17, 2014

Fetás táskák

Szeretem a leveles tésztát, sokoldalúan felhasználható, legyen szó édes vagy sós ételről. Sietős hétköznapokon vagy hétvégéken nagy segítség, csak kikapjuk a hűtőből, formázzuk és mehet is a sütőbe. Ezek a fetás táskák is gyors vacsoraként készültek, bő félóra alatt már tálalva is volt a vacsora. Amíg a táskák sültek, addig készült melléjük egy kis görögös köret is, uborkával, paradicsommal, olajbogyóval. Finom, kapós volt - bár az igazsághoz tartozik, hogy Ádám hiányolta belőle a húst. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 1 csomag (270 g) friss leveles tészta (Tante Fanny)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg feta sajt
  • 1/2 csokor menta
  • 1 ág rozmaring
  • őrölt bors
  • 1 tojás

a salátához:

  • koktélparadicsom
  • uborka
  • fekete, magozott olajbogyó
  • citromlé, olívaolaj, só



  • A zöldfűszereket finoman megmostam, hagytam lecsepegni, száradni.
  • A leveles tésztát kitekertem, kb. 24 x 40 centis volt.
  • A rövidebbik oldala mentén háromfelé, a hosszabbik oldala mentén ötfelé osztottam, így kaptam 15 db 8 x 8 centis négyzetet.
  • A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítottam, mindkettőt nagyobb darabokra vágtam.
  • Késes aprítóba morzsoltam a fetát, hozzáadtam a kétféle hagymát, és krémesre kevertem.
  • A menta- és rozmaringleveleket apróra vágtam, a krémes sajthoz adtam, végül ízesítettem kevéske őrölt borssal is (sózni nem kell, a feta önmagában elég sós).
  • A tölteléket elosztottam a 15 tésztanégyzeten, majd egy-egy négyzetet átlósan kettéhajtottam, háromszög alakúra, vigyázva, hogy a töltelék ne nagyon kerüljön a szélére, ne folyjon ki.
  • A táskákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, villával a széleket lenyomkodtam, lezártam.
  • Enyhén felvert tojással lekentem őket, majd előmelegített, 180-190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • A salátához megmostam a paradicsomot és uborkát, előbbit vékony karikákra, utóbbit hasábokra vágtam.
  • Hozzáadtam az olajbogyót, majd az egészet ízesítettem leheletnyi sóval, pici citromlével és olívaolajjal.
  • A készre sült fetás táskákat a salátával tálaltam.


16 megjegyzés:

  1. Nagyon finomakat sütsz! Ezek az Ádámok...az enyém is nagy húsimádó :)

    VálaszTörlés
  2. De jó:) Ilyen vacsit én is elfogadnék, bár én azt hiszem a diéta miatt a salit választom:)

    VálaszTörlés
  3. Én nem panaszkodnék a hús hiányára, sőt, nagyon is elégedett lennék ilyen vacsorával:-) Érdekes a menta -legalábbis számomra-, fűszerként meg nem használtam, de a teát belőle nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon szeretem a leveles tésztát. Szerintem jobb a friss ami papírba van tekerve, mint a fagyasztott. nagyon guszta háromszögek lettek! Olyan jók az ilyen gyors reggelikre valók...

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépe lettek, nekem így hús nélkül is jöhetne :-)

    VálaszTörlés
  6. Nincs benne hús?!?!?! :)))))
    Annyira jól néznek ki, hogy meg is fogom sütni
    következő "áldozatnak"
    -csak mert tudjuk, hogy a kész leveles tészta
    a legjobb dolog a kész sólet után! :)))))

    VálaszTörlés
  7. Nem lehet mindig húst enni. ;) Én szívesen elfogadnám reggelire vagy vacsorára így ahogy van, nagyon guszta. :)

    VálaszTörlés
  8. Én is azt mondom, hogy hmmmmmmmmmmmmmmmm...

    :-)))

    VálaszTörlés
  9. Szuper guszta :) Nem kell ebbe hús, nagyon finom nélküle, ilyen mennyei töltelékkel.

    VálaszTörlés
  10. Guszta falatok! A salátával nagyszerű eledel.

    VálaszTörlés
  11. Igazán szépek! Édesen-sósan, a leveles tészta igazán nyerő nálam is ha gyorsan "kell valami..."

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jól néznek ki, de milyen dolog már az, hogy nincs hús:) Én az iskolába meg reggelire szoktam ilyeneket sütni, kivéve a lányomnak, ő nem eszi meg a feta sajtot.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon kis guszta háromszögek lettek! Az én Ádámom is hiányolná a húst..bár nagyon ízlene neki :))

    VálaszTörlés