Fetás táskák

Szeretem a leveles tésztát, sokoldalúan felhasználható, legyen szó édes vagy sós ételről. Sietős hétköznapokon vagy hétvégéken nagy segítség, csak kikapjuk a hűtőből, formázzuk és mehet is a sütőbe. Ezek a fetás táskák is gyors vacsoraként készültek, bő félóra alatt már tálalva is volt a vacsora. Amíg a táskák sültek, addig készült melléjük egy kis görögös köret is, uborkával, paradicsommal, olajbogyóval. Finom, kapós volt - bár az igazsághoz tartozik, hogy Ádám hiányolta belőle a húst. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 1 csomag (270 g) friss leveles tészta (Tante Fanny)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg feta sajt
  • 1/2 csokor menta
  • 1 ág rozmaring
  • őrölt bors
  • 1 tojás

a salátához:

  • koktélparadicsom
  • uborka
  • fekete, magozott olajbogyó
  • citromlé, olívaolaj, só



  • A zöldfűszereket finoman megmostam, hagytam lecsepegni, száradni.
  • A leveles tésztát kitekertem, kb. 24 x 40 centis volt.
  • A rövidebbik oldala mentén háromfelé, a hosszabbik oldala mentén ötfelé osztottam, így kaptam 15 db 8 x 8 centis négyzetet.
  • A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítottam, mindkettőt nagyobb darabokra vágtam.
  • Késes aprítóba morzsoltam a fetát, hozzáadtam a kétféle hagymát, és krémesre kevertem.
  • A menta- és rozmaringleveleket apróra vágtam, a krémes sajthoz adtam, végül ízesítettem kevéske őrölt borssal is (sózni nem kell, a feta önmagában elég sós).
  • A tölteléket elosztottam a 15 tésztanégyzeten, majd egy-egy négyzetet átlósan kettéhajtottam, háromszög alakúra, vigyázva, hogy a töltelék ne nagyon kerüljön a szélére, ne folyjon ki.
  • A táskákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, villával a széleket lenyomkodtam, lezártam.
  • Enyhén felvert tojással lekentem őket, majd előmelegített, 180-190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • A salátához megmostam a paradicsomot és uborkát, előbbit vékony karikákra, utóbbit hasábokra vágtam.
  • Hozzáadtam az olajbogyót, majd az egészet ízesítettem leheletnyi sóval, pici citromlével és olívaolajjal.
  • A készre sült fetás táskákat a salátával tálaltam.


Megjegyzések