Feketeretek-saláta variációk: mézes és joghurtos

"A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását, ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát. Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklékúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük. Stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert." (Forrás.)
A fentiekben említett gyógyhatásai mellett azért az íze is nagyon jó, gyerekkoromban anyukám is gyakran készített belőle salátát: egyszerűen a megtisztított, lereszelt retket elkeverte egy pici ecettel és ételízesítővel, imádtuk. Az interneten böngészve nekem most két recept tetszett meg: az egyik a mézes változat Ildinyónál, a másik pedig egy fetás-joghurtos verzió. Mindkettő elkészült, ki-ki kedvére válogathat, sok sikert hozzá!


Hozzávalók a mézeshez:

  • 2 közepes fekete retek
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz
  • só, őrölt bors




  • A fekete retkeket alaposan megmostam, papírtörlővel megtöröltem, meghámoztam és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A mézet és az olívaolajat elkevertem kevés sóval és őrölt borssal, majd a retekre öntöttem.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.



Hozzávalók a joghurtoshoz:

  • 3 közepes fekete retek
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál méz
  • 25 dkg feta sajt
  • 2 kis pohár (2 x 140 g) natúr joghurt




  • A retkeket alaposan megmostam, papírtörlővel megtöröltem, meghámoztam és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A fokhagymagerezdeket megtisztítottam, a retekhez préseltem, rámorzsoltam a fetát.
  • Az olívaolajat elkevertem a mézzel és a joghurttal, és beleforgattam a fetás-fokhagymás retket.
  • Néhány órára a hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.


Megjegyzések