2014. február 13., csütörtök

Bujdosó pogácsa

Finom kelt tésztás pogácsát hoztam, nálunk leginkább egy-két csésze meleg teával kísérve fogy, nagyon szeretjük. A receptet valamikor régen kaptam a sógornőm édesanyjától, Marika nénitől, azóta is rendületlenül sütöm a családnak. A receptet azzal az útmutatóval kaptam, hogy mindenképpen nagy pogácsákat süssek ebből a tésztából, amolyan vajas pogácsa méretűeket. Nem is szoktam elaprózni, legalább 6 centi átmérőjű kiszúrót használok. Finom, amolyan békebeli pogácsa, megtaláljátok a Kifőztük Magazin februári számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál porcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 50 dkg vaj

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag



  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A tejfölben elkevertem a tojássárgákat, majd az átszitált liszttel, a sóval, a vajjal és a felfutott élesztős tejjel együtt egynemű tésztává dagasztottam.
  • Meleg helyen hagytam a duplájára kelni.
  • Lisztezett deszkán elnyújtottam, és hajtogattam: a tészta felső harmadát középre, erre rá az alsó harmadot, majd balról egy harmad és végül jobbról egy harmad tésztát.
  • Fél órán át hagytam újra kelni, majd ismét nyújtottam és megismételtem a hajtogatást.
  • Összesen háromszor hajtogattam, végül 2-2,5 centi vastagra nyújtottam, tetejét kés fokával berácsoztam.
  • 6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • A pogácsák tetejét megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és előmelegített, 180 fokos sütőben jó félóra alatt készre sütöttem.