csütörtök, február 13, 2014

Bujdosó pogácsa

Finom kelt tésztás pogácsát hoztam, nálunk leginkább egy-két csésze meleg teával kísérve fogy, nagyon szeretjük. A receptet valamikor régen kaptam a sógornőm édesanyjától, Marika nénitől, azóta is rendületlenül sütöm a családnak. A receptet azzal az útmutatóval kaptam, hogy mindenképpen nagy pogácsákat süssek ebből a tésztából, amolyan vajas pogácsa méretűeket. Nem is szoktam elaprózni, legalább 6 centi átmérőjű kiszúrót használok. Finom, amolyan békebeli pogácsa, megtaláljátok a Kifőztük Magazin februári számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál porcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 50 dkg vaj

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag



  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A tejfölben elkevertem a tojássárgákat, majd az átszitált liszttel, a sóval, a vajjal és a felfutott élesztős tejjel együtt egynemű tésztává dagasztottam.
  • Meleg helyen hagytam a duplájára kelni.
  • Lisztezett deszkán elnyújtottam, és hajtogattam: a tészta felső harmadát középre, erre rá az alsó harmadot, majd balról egy harmad és végül jobbról egy harmad tésztát.
  • Fél órán át hagytam újra kelni, majd ismét nyújtottam és megismételtem a hajtogatást.
  • Összesen háromszor hajtogattam, végül 2-2,5 centi vastagra nyújtottam, tetejét kés fokával berácsoztam.
  • 6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • A pogácsák tetejét megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és előmelegített, 180 fokos sütőben jó félóra alatt készre sütöttem.


25 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges... Imádjuk a pogácsákat mi is :-)))

    VálaszTörlés
  2. De szépséges! :)) És milyen fura neve van! Vajon miért így hívják? Mer mindig ott lapult a tarisznyában? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondhatnám, hogy a bujdosók pogácsája volt, szerintem jól is hangzik, de inkább azért, mert Bujdosóné Marika nénitől van a recept. :D Nálunk ezért ez a neve! :D

      Törlés
  3. Igazán csábító :) Már tudom mi az amit viszek az ovis farsangra :)

    VálaszTörlés
  4. A pogácsákat nagyon szeretjük, el is viszem a receptet,köszi :) !

    VálaszTörlés
  5. Margarinnal is süthető? És meddig marad puha? Nagyon szeretjük a pogácsát, de még nem találtam meg azt, amelyik másnap is puha. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, igen, margarinnal is készíthető. Még másnap is finom, puha szokott lenni, ekkor viszont általában el is fogy, úgyhogy a későbbi állapotáról nem tudok beszámolni. :)

      Törlés
  6. Van benne anyag rendesen, így csakis nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
  7. És tényleg! Az esetek többségében az én Nagymamáim is olyan rendes méretű pogácsákat szaggattak, amiből általában elég is volt 2-3 darab; nem nagyon aprózták el! (Mondjuk így voltak ezzel a töltött káposzta és a fasírt esetében is! :)))
    Ezt is kellett volna ma estére sütni-farsang lesz az "oskolában";
    nagyon szépek!!! :)))
    És itt is gratulálok az újsághoz!!! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyerekkoromban nálunk is mindig inkább nagyobb pogik készültek, de nagyon szerettük! :) Köszönöm! :)

      Törlés
  8. Nagyon szépek lettek! Nálunk is nagy kedvenc a pogácsa, elég sokfélét kipróbáltam már én is. 1 kg lisztből gondolom elég sok lett, de biztosan gyorsan fogynak :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soknak tűnhet az 1 kg liszt, és valóban - még nagyobbra szaggatva is - viszonylag sok pogácsa lesz belőle, de gyorsan fogy, és mi sokan is vagyunk rá! :)

      Törlés
  9. Nagyon guszta! Ebbe aztán jól belelehet harapni de finom lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, az biztos, hogy nem az a kis falatka darab, pont ezért szeretjük teával, tejjel enni! :)

      Törlés
  10. Nagyon kelletik magukat! Még jó, hogy nem bújtak el... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) És aki megsüti, annak sem kell elbujdokolnia szégyenében. :)))

      Törlés
  11. Nagyon guszták:) - és milyen találó neve van

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, milyen jól hangzik?! :) Nekem nagyon tetszik, hozzátéve, hogy a recept Bujdosó Marika nénitől ered. :)

      Törlés
  12. De érdekes a neve és nagyon jól néz ki:) A pogácsákat mi is szeretjük, mostanában hanyagoltam, de ez olyan szép, megjött a kedvem a sütéshez:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik és kedvet kaptál sütni! :)

      Törlés
  13. A nevére vonatkozó kérdést már feltette Dina, úgyhogy annyit írok csak- nagyon csábítóak!!!

    VálaszTörlés