Túrós-vörösáfonyás pite

A gombhoz kerestem kabátot, ugyanis volt a hűtőben fél kiló hamarosan lejáró szavatosságú túró. Kakaós tésztájú pitét sütöttem vele, ráadásul a töltelékbe került finom aszalt vörösáfonya is. Nagyon finom lett, talán elég annyit mondanom, hogy vasárnap délelőtt sütöttem és estére már morzsája sem volt. :) Tetejét a leeső tésztadarabokból kiszúrt csillagokkal díszítettem, de Valentin-nap közeledtével el tudom képzelni szív alakú tésztadíszekkel is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 26 centi átmérőjű pitéhez:
a tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 7 dkg porcukor
  • 2 dkg keserű kakaópor
  • 14 dkg vaj
  • 2 tojássárgája

a töltelékhez:

  • 3 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya




  • A tésztához tálba szitáltam a lisztet, a porcukrot és a kakaóport, hozzádaraboltam a hideg vajat, összemorzsoltam.
  • Hozzáadtam a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal szép, egynemű tésztává gyúrtam.
  • A hűtőbe tettem, amíg elkészült a töltelék.
  • Ehhez tálba tettem a vajat, az átszitált porcukor felét, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a citrom lereszelt héját, és kézi mixerrel krémesre kevertem.
  • Burgonyanyomóval beletörtem a túrót, rövid ideig ezzel is kevertem.
  • A tojások fehérjéből az átszitált porcukor másik felével kemény habot vertem, ezzel lazítottam a túrós krémet.
  • Végül beleforgattam az aszalt vörösáfonya szemeket is.
  • A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen a piteformánál kicsit nagyobbra nyújtottam, kibéleltem vele a kivajazott, kilisztezett formát.
  • A formán túllógó tésztát levágtam, összegyúrtam, újra vékonyra nyújtottam és csillagokat szúrtam ki belőle.
  • A kakaós tésztára öntöttem a tölteléket, tetejét elsimítottam és kiraktam a kiszúrt tésztacsillagokkal.
  • Előmelegített, 170 fokos sütőben készre sütöttem.
  • Miután kihűlt, kevés porcukorral meghintve, tortaszerűen szeletelve kínáltam.


Megjegyzések