kedd, január 07, 2014

Szendvicstorta

Sok helyen sokféle formában találkoztam már a szendvicstortával. A variációk száma szinte végtelen, a hozzávalókat a kenyértől a krémekig és a szalámikig, kolbászokig ezerféleképpen tudjuk variálni. Ez a színes szendvicstorta most a szilveszteri hidegtál részeként készült, rozskenyérrel, körözöttel, sajt- és vajkrémmel töltve, reszelt sajttal koronázva. Leírni majdnem hosszabb volt, mint elkészíteni, sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 24 x 24 centis kapcsos tortaformához:

  • 25 szelet rozsos toast kenyér
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál tejföl
  • só, őrölt kömény, csemege Piros Arany
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 csokor kapor
  • 20 dkg natúr sajtkrém
  • 20 dkg natúr vajkrém
  • 10 dkg szalámi
  • kb. 10 dkg trappista sajt




  • A túróból a megtisztított, apróra vágott vöröshagymával, tejföllel, kevéske sóval és Piros Arannyal, valamint őrölt köménnyel körözöttet készítettem (most a megszokottnál kevesebb tejföllel és vaj nélkül).
  • Az olajat és a kaprot késes aprítógépbe tettem, alaposan elkevertem/aprítottam, majd hozzákevertem a natúr sajtkrémhez.
  • Az előkészületek után a kenyérszeletekből egy sort a tortaformába helyeztem a következőképpen: a forma négy sarkába került egy-egy egész szelet kenyér; a kenyérszeletek közé mind a négy oldalon még egy-egy fél szelet kenyér fért el, végül a középen kimaradó helyre egy negyed szelet került.
  • Az így elhelyezett első sor kenyérre kentem a körözöttet, majd a tortaformát egy negyeddel elfordítva ismét egy sor kenyér következett.
  • A második kenyérrétegre a natúr vajkrém került, amit kiraktam szalámiszeletekkel.
  • A formát egy negyeddel ismét elforgatva következett a harmadik sor kenyér, amit a kapros sajtkrémmel kentem meg.
  • Ezután a formát megintcsak elforgatva egy negyeddel következett a negyedik kenyérréteg.
  • A formát folpackba csomagoltam, és a szendvicstortát lesúlyozva egy éjszakán át érni hagytam.
  • Másnap eltávolítottam a súlyokat és a folpackot, lepattintottam róla a karimát.
  • Tetejét reszelt sajttal szórtam meg, és szeletekre, háromszögekre vágva, friss zöldségekkel, főtt fürjtojásszeletekkel tálaltam.


15 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, olyan mutatósak, mint egy sütemény:) Én a svéd változatot szoktam készíteni, az is nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  2. Ó ez fantasztikus látványnak is de ízre talán még jobb! Még nem próbálkoztam ezzel, de ami késik nem múlik:)

    VálaszTörlés
  3. De nagyon jól néznek ki! Nagyon ügyesen készítetted el! Nálunk csak "földszintes" szendvicsek voltak :-)

    VálaszTörlés
  4. Öröm nézni, hát még enni! Megjegyzem magamnak, nagyon jó ötlet hidegtálra.

    VálaszTörlés
  5. Ez roppant mutatós! Nekem nagyon ízlene, mint sós süti is! :-))

    VálaszTörlés
  6. Jaj de nagyon guszta! Biztos nem maradt még morzsa sem belőle az újévre!

    VálaszTörlés
  7. Amikor torta a vacsora is....mennyország! ;-)) Tetszik! <3

    VálaszTörlés
  8. Nagyon mutatós sós finomság! El tudom képzelni egy vendégségnél... Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  9. Guszta nagyon! Ebben a formában változik a megszokott szendvics.

    VálaszTörlés
  10. Jaj, de guszta Hankka! Olyan szépeket készítesz... Most jó is lenne reggelire.

    VálaszTörlés