vasárnap, január 19, 2014

Rubin-szelet - Blogkóstoló 14. forduló

Linyah vezényletével újabb fordulójához érkezett a Blogkóstoló nevű játék. Bizonyára mindannyian ismeritek már, nagyon népszerű, jómagam is szívesen szoktam részt venni. Ezúttal Rubin konyhájában néztem szét, aminek nagyon örültem, hiszen régóta rendszeres olvasója vagyok és tudtam, hogy házias, finom ételeket, sütiket fogok találni Gabinál. A teljesség igénye nélkül azért szeretném megmutatni nektek az általam legpreferáltabbakat: mini isler, töltött csirkemell őzgerinc formában, kakaós és zserbós linzertekercs, házi krémes és a sült eperdzsem. A legjobban tetsző recept pedig a Rubin-szelet, kakaós piskóta alap fehérborral locsolva, rajta mandulás-vaníliás krém és kókuszreszelék. Mivel nagyobb tepsiben sütöttem, a fehérbor kivételével dupláztam a hozzávalók mennyiségét. Csak ajánlani tudom, egyszerűen és könnyen elkészíthető és nagyon finom sütemény. Gabi, köszönöm a receptet, Linyah, köszönöm a játékot. A süteményhez mindenkinek sok sikert!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 8 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl száraz fehérbor

a krémhez:

  • 1 l tej
  • 2 evőkanál mandula aroma
  • 4 csomag főzés nélküli, vaníliaízű pudingpor (Gála)

a tetejére:

  • kókuszreszelék




  • A tésztához kettéválasztottam a tojásokat, a fehérjét kemény habbá vertem.
  • A sárgájához hozzáadtam a cukrot, és nagyon krémesre, habosra kevertem kézi mixerrel.
  • Rászitáltam a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, és a habot is hozzáadva finoman, hogy a hab ne törjön össze, átforgattam az egészet.
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 180 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve a tésztát hústűvel megszurkáltam, és rálocsoltam a fehérbort, így hagytam teljesen kihűlni.
  • A kihűlt tésztára a következő krém került: a tejben elkevertem a zöld színű aromát, majd ezt az ízesített tejet fokozatosan hozzáadtam - habverővel keverve - a pudingporhoz.
  • Hagytam pár percig állni, hogy sűrűsödjön, majd ismét átkeverve a tésztára öntöttem, szépen elsimítottam/egyengettem.
  • Végül kókuszreszelékkel szórtam meg és hagytam összeérni az ízeket.
  • Háromszög alakú szeletekre vágva tálaltam.


34 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Gyorsan elkészül és finom, érdemes kipróbálni! :)

      Törlés
  2. Nagyon mutatós sütemény. Gondolom, hogy a dupla mennyiség is pillanatok alatt elfogyott. Ínycsiklandóak a képek, mint mindig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, az mindent elmond, hogy ez más a második sütés, és fog még készülni néhányszor, tényleg finom! :)

      Törlés
  3. Nagyon finomnak tűnik! Csak kár, hogy nem élénkpiros a krém, így jobban illene az elnevezéshez! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi volt a névadó, én pedig hű maradtam az eredeti elnevezéshez! ;-)

      Törlés
  4. Hankka, örülök, hogy találtál nálam kedvedre valót! :) Ez a süti nálunk is toplistás. A többi, amit felsoroltál, szintén szívem csücske recept.
    A süti neve azért Rubin-szelet, mert én, Rubin találtam ki. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogyne találtam volt, több kiszemeltem is volt, csak hát idő nincs mindenre! :) Köszönöm a receptet, tényleg nagyon finom, jól kitaláltad! :) A név pedig szerintem nagyon jól hangzik - annak ellenére, hogy nem piros a krém -, jó ötlet volt magadról elnevezni! :)

      Törlés
  5. Nagyon gusztán tálaltad ezt a sütit. Láttam már én is Gabynál, de nem próbáltam még :)

    VálaszTörlés
  6. Én is szeretem a Blogkóstolót, de most lemaradtam róla... A következőnél figyelmesebb leszek!
    Finom és mutatós sütit választottál, s Tőled megszokottan szépen szeletelted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon jó választás volt, nagyon fincsi lett! :)

      Törlés
  7. De guszta szeletek, és a mécsesed is nagyon szép!

    VálaszTörlés
  8. Mostanában nem játszom, de azért látom miket alkottok! Jó választás volt ez a süti, nagyon szép és gusztusos, most ácsingózom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így szoktam járni nálad, kár, hogy mostanában nem tudsz játszani! :)

      Törlés
  9. Jajjjjj nekem így éjféltájt nézegetem megint a finomságaidat. :) hmmm de megkívántam! Nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  10. Bor a tésztában.. Izgalmas! Én nem nagyon kedvelem a hidegen kikeverhető pudingokat, mert elég lágyak, nincs tartásuk. Egyszer vendégségbe vittem tortát hasonló krémmel. Mire megérkeztünk, nem volt torta a torta, kanállal ettük kehelyből. :o) De attól függetlenül finom recept.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rátapintottál a lényegre, a borral meglocsolva nagyon finom a tésztája és az egész süteménynek összességében nagyon jó az íze. :) A hidegen készítős pudingnak valóban más az állaga, mivel másodszor készült, gondoltam is, hogy teszek még hozzá egy kis zselatint, de végül nem került bele. Hűtőben - vagy hideg helyen - tárolva szépen szeletelhető és fenn is marad a töltelék a tésztán. :)

      Törlés
  11. Ez nagyon finom lehet! Mesésen néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért is szerettem meg, mert viszonylag egyszerűen elkészül és finom az íze! :)

      Törlés
  12. Az egyszerű sütemények is nagyon mutatósak tudnak lenni, ha ilyen szép sarokszeletekre vágjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is mutatósabb, különlegesebb így. :)

      Törlés
  13. Szép, mutatós sütemény és igen finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
  14. Ez a süti remek választás volt, és nagyon szuperül elkészítetted!
    Itt dícsérem meg a szendvicstortádat is! Én is készülök rá, majd a tapasztalaidat hasznosítom! :)

    VálaszTörlés
  15. Ez a süti remek választás volt, és nagyon szuperül elkészítetted!
    Itt dícsérem meg a szendvicstortádat is! Én is készülök rá, majd a tapasztalaidat hasznosítom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a süti is és a szendvicstorta is! :)

      Törlés