Lencsesaláta

Az új év első bejegyzése mi más is lehetne, mint egy lencsés étel. A tavalyi majonézes lencsesaláta után idén egy ecetes, tarjával, baconnel és pirított kenyérkockával dúsított változat készült. Nagyon finom, és természetesen a lilahagyma sem maradhat ki belőle. A leírt mennyiségből nagy adag salátánk lesz, ha kevesebben vagyunk, a fele is bőven elég. Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • só, babérlevél, őrölt bors
  • kb. 50 dkg főtt, füstölt tarja
  • 2 fej lilahagyma
  • 2,5-3 dl víz
  • 6 evőkanál fehérborecet
  • 4 csapott evőkanál cukor
  • 20 dkg bacon
  • 3 szelet kenyér




  • A lencsét váltott vízben többször átmostam, majd egy éjszakára vízbe áztattam.
  • Másnap sóval és néhány babérlevéllel ízesített vízben puhára főztem, majd leszűrtem és hagytam lecsepegni.
  • A lilahagymákat megtisztítottam, apró kockákra vágtam - de még mutatósabb a salátában, ha karikákra szeljük.
  • A főtt, füstölt tarját kb. centis kockákra daraboltam.
  • Egy nagy tálban összekevertem a lencsét, a hagymát és a tarjadarabokat.
  • A vízben elkevertem, feloldottam a cukrot és a borecetet, ízesítettem kevéske sóval is.
  • Az ecetes-cukros levet a lencsére öntöttem, néhány órára hűtőbe tettem, hagytam összeérni az ízeket.
  • Közben felkockáztam a bacont, és kisütöttem a zsírját.
  • A szalonnapörcöket kiszedtem, és a visszamaradt zsírban megpirítottam a kis kockákra vágott kenyeret.
  • A pirított bacont és kenyérkockákat összekeverve, külön tálkában kínáltam a salátához; a salátára tálalás előtt még frissen őröltem egy kis borsot.


Megjegyzések