vasárnap, január 12, 2014

Krumplis húsgombócok paradicsommártásban

Finom húsgombóc volt a mai ebédünk, fűszeres paradicsommártásban főzve, makarónival körítve. A húsgombócba most nem rizs, hanem nyers, reszelt burgonya került, így készítve is nagyon jóízű lesz a gombóc. A paradicsommártás pedig házi paradicsomléből készült, ízesítéséből nem maradhatott ki a babérlevél és a zellerzöld. Annyira ízlett a családnak, hogy Ádám uzsonnára is ezt kért, friss, magvas kenyér kíséretében, így is nagyon fincsi. Már meg is rendelte a következő adagot. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
kb. 18-20 húsgombóchoz:
  • 25-30 dkg burgonya
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • kevés sertészsír
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, őrölt bors
a mártáshoz:
  • zsír
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál liszt
  • 5 dl paradicsomlé
  • 2-3 babérlevél
  • zellerzöld
  • só, cukor


  • A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam, és felét kevés zsíron megpároltam.
  • A burgonyát megtisztítottam, megmostam, kockákra vágtam, többször váltott vízben megmostam, majd kicsit leszárogatva késes aprítóval felaprítottam.
  • A húshoz adtam a felaprított krumplit, a párolt hagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a tojást, a masszát ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Vizes kézzel 18-20 gombócot formáltam belőle.
  • A maradék vöröshagymát kevés zsíron megpároltam, majd meghintettem a liszttel és felengedtem a paradicsomlével.
  • Felforraltam, ízesítettem a babérlevelekkel, zellerzölddel, kevéske sóval és cukorral.
  • A fővő mártásba óvatosan belerakosgattam a húsgombócokat, majd finoman - hogy ne törjenek össze - megkavartam.
  • Fedő alatt, lassú tűzön készre főztem (közben néha meg-megkavarva, nehogy odakapjon).
  • A paradicsomos mártásban készre főzött húsgombócokat az időközben kifőzött makarónival tálaltam.

22 megjegyzés:

  1. Szívesen ennék belőle! Megjegyzem ezt is magamnak. :) Nagyon szép a blogod új ruhája!!

    VálaszTörlés
  2. Rizs helyett krumpli? Ez valami ragyogó ötlet! Szoktam készíteni paradicsomba gombócot (mi így nevezzük), hasonlóan, de rizzsel. Muszáj kipróbálni krumplival!

    VálaszTörlés
  3. Hankka, én állandóan csak olaszosan készitem a hus gombócot és itt, meg persze olaszországan kenyér morzsa, parmezán sajt, és friss vágott petrezsejemt teszünk a husban...persze tojás, és friss fokhagyma, meg hagyma, dinsztelve! A rizs hozzáadása egy uj valami, meg persze a reszelt krumpli...ez is egy nagy ujdonság, de nagyon tetszik, és igazán finomnak hangzik. A szósz is guszta és finom. Én csak babér levélt és friss bazsilikolt...basil-t teszek a szószban, cukort sosem, csak egy picinyke sót! Itt annyira édes a frissen készült paradicsomlé, meg a konzerves is!

    VálaszTörlés
  4. De guszta!! Egyszer én is elkészítettem krumplival és nagyon finom volt. Jó ötlet, nem csodálom, hogy követelik a gyerekek. Tészta és húsgombóc minden gyerek nagy kedvence.

    VálaszTörlés
  5. Most indulok húst venni, minden másom van itthon!!! :)))

    VálaszTörlés
  6. A paradicsomlevet eleve zellerrel főzöm be és fűszerezem. Rizzsel mi is szeretjük a húsgombócokat. Hankka, honnan jött ez a príma ötlet, hogy reszelt krumplit adj hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, egy ismerősöm mesélte, hogy ő krumplival szokta készíteni, 1:2 krumpli-hús arányban. A többi már saját találmány, illetve ízlés kérdése. :) A paradicsomlé zellerrel befőzve is fincsi lehet, nálunk natúr készült, ezért most fűszereztem. :)

      Törlés
  7. De szívesen nyújtanám a tányéromat egy kóstolóra.... :) Isteni!

    VálaszTörlés
  8. Ez a krumplis megoldás remek ötlet :D

    VálaszTörlés
  9. Azt hittem főve kerül bele a burgonya. Érdekes, legközelebb kipróbálom. Minden esetre nagyon guszta lett végeredmény!

    VálaszTörlés
  10. Szépséges szépek! Micsoda remek ötlet a krumpli a gombócba!!!

    VálaszTörlés
  11. Istenien néz ki, talán még finomabb is lehet, mint a rizses változat.

    VálaszTörlés
  12. Hmmmm ez a gombócka nagyon finom lehet! Ilyet még nem ettem, szívesen kipróbálnám.

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást! :)

    VálaszTörlés
  14. Kérlek nézz be hozzám :)
    http://legyunkeszsegesek.blogspot.ro/2014/01/ismerjuk-meg-egymast-ujra.html#.UuZwmfuxViw

    VálaszTörlés
  15. Amikor legutóbb húsgombóccal próbálkoztam, nem lett valami fényes a végeredmény, nem is került fel a blogra. De ezzel a recepttel a közeljövőben újra megpróbálom! :) Köszönöm! :)

    VálaszTörlés