Krumplis húsgombócok paradicsommártásban

Finom húsgombóc volt a mai ebédünk, fűszeres paradicsommártásban főzve, makarónival körítve. A húsgombócba most nem rizs, hanem nyers, reszelt burgonya került, így készítve is nagyon jóízű lesz a gombóc. A paradicsommártás pedig házi paradicsomléből készült, ízesítéséből nem maradhatott ki a babérlevél és a zellerzöld. Annyira ízlett a családnak, hogy Ádám uzsonnára is ezt kért, friss, magvas kenyér kíséretében, így is nagyon fincsi. Már meg is rendelte a következő adagot. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
kb. 18-20 húsgombóchoz:
  • 25-30 dkg burgonya
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • kevés sertészsír
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, őrölt bors
a mártáshoz:
  • zsír
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál liszt
  • 5 dl paradicsomlé
  • 2-3 babérlevél
  • zellerzöld
  • só, cukor


  • A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam, és felét kevés zsíron megpároltam.
  • A burgonyát megtisztítottam, megmostam, kockákra vágtam, többször váltott vízben megmostam, majd kicsit leszárogatva késes aprítóval felaprítottam.
  • A húshoz adtam a felaprított krumplit, a párolt hagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a tojást, a masszát ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Vizes kézzel 18-20 gombócot formáltam belőle.
  • A maradék vöröshagymát kevés zsíron megpároltam, majd meghintettem a liszttel és felengedtem a paradicsomlével.
  • Felforraltam, ízesítettem a babérlevelekkel, zellerzölddel, kevéske sóval és cukorral.
  • A fővő mártásba óvatosan belerakosgattam a húsgombócokat, majd finoman - hogy ne törjenek össze - megkavartam.
  • Fedő alatt, lassú tűzön készre főztem (közben néha meg-megkavarva, nehogy odakapjon).
  • A paradicsomos mártásban készre főzött húsgombócokat az időközben kifőzött makarónival tálaltam.

Megjegyzések