vasárnap, január 26, 2014

Forralt bor

Megjött a tél, a hideg, a hó. Mi más is eshetne jól a hólapátolás, hógolyózás, szánkózás után, mint egy csésze finom, fűszeres forralt bor - persze szigorúan csak a felnőtteknek. Nálunk mindig kerül bele kevés csípős paprika is (egészben vagy őrölve), így pikánsabb az íze és talán még egy kis gyógyító hatása is van. Egészségünkre, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 7,5 dl száraz vörösbor
  • 1-2 fahéjrúd
  • 6 dkg cukor
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 2-3 szem szegfűbors
  • körömnyi csípős paprika
  • fél citrom




  • A bort lábasba öntöttem, melegíteni kezdtem.
  • Hozzáadtam a cukrot és a fűszereket, így melegítettem forráspontig - neve ellenére forralni nem szabad.
  • A tűzről levéve belekarikáztam a citromot és csészékbe öntve, forrón kínáltam.


14 megjegyzés:

  1. Hú, de megkívántam :) Én is mindig teszek bele csilit, nagyon jót tesz neki :) Szépek a képek is :)

    VálaszTörlés
  2. El sem olvastam a receptet de már elmentettem.Mert ha Hankkátol van az biztos finom.Imádom a receptjeidet. Megyek és olvasom.

    VálaszTörlés
  3. De szép képeket készítettél róla! nagyon guszta, jól esne most egy pohárral! Csípős paprikás változatot nem ismertem eddig, de biztos érdekes ízt ad neki.
    Nálunk sajnos nincs hó, pedig annyira vágynék rá :-)

    VálaszTörlés
  4. Nálunk kevéske őrölt bors ad neki pikáns,csípős ízt.

    Felénk sajnos se hó,se lapátolás,se szánkózás.De a forralt bor csúszik:)))

    VálaszTörlés
  5. Én csípős paprikát nem szoktam tenni forralt borba, de aki szereti, biztos így is finom!
    Légyszíves, látogass el hozzám, egy új blogjáték kapcsán!

    VálaszTörlés
  6. Hozzánk sajnos csak a hideg jött el, egy kósza hópihe sem hullt mifelénk. Pedig még én is örülnék neki...
    Ritkán készítek forralt bort, de én eddig mindig felfőztem... Annyira tetszenek nekem a szegfűszeggel tűzdelt citromkarikák!

    VálaszTörlés
  7. Szeretem! Szeretemszeretemszeretem! Erős paprika helyett mindig néhány szem fekete borsot szoktam beletenni :-) De rég nem készítettem...

    VálaszTörlés
  8. Jó sokan összejöttünk egy kis közös forralt bor élvezetre :)

    VálaszTörlés
  9. Én nem szeretem a forralt bort de a családom férfitagjai annó disznóvágások alkalmával mindig forralt bort ittak :)

    VálaszTörlés
  10. No, ez kellene most nekem! Hátha végre meggyógyulnék! Igazad van! A meleg, sok fűszerrel főzött alkoholnak van fertőtlenítő, gyógyító hatása. Ezért is itták mindig disznóvágás közben, hogy megelőzzék a betegséget, no meg finom is! ;-)

    VálaszTörlés
  11. Nincs is finomabb itóka ennél a dermesztő hidegben. A csípős paprika jó ötlet, csak még jobban felmelegíti a szervezetet. Az egyik pohárkát most szívesen elemelném.

    VálaszTörlés
  12. Ismét nagyot alkottál, Bloggertársné! :)
    Mi pedig tegnap cseresznyés forralt bort ittunk
    (Bükkszenten, szánkózás után, vacsora előtt
    és jókedvvel jöttem haza! :)))
    -nagyon szeretem, ha jól van elkészítve!

    VálaszTörlés
  13. Ajajaj, hát azt hiszem egy pohárka rám is ráférni. Jöhet bele a csípős paprika is, nem fogok megharagudni :D

    VálaszTörlés
  14. Nem iszunk semmi alkoholt, így sosem ittam ilyet. Néha koccintunk, egy kis snapsszal, de nagyon ritka. Minden esetre finom lehet...

    VálaszTörlés