szombat, szeptember 28, 2013

Mimóza szelet

Mostanában kicsit alábbhagyott a lendületem a blogírás, -olvasás terén, ne haragudjatok, hogy nem nézelődöm annyit és nem hagyok kommenteket. A szokásos menetrend (sok munka - kevés idő) mellett egy kedves ismerősöm - valamikori barátnőm - elvesztésével is meg kell birkóznom, és ez jobban megvisel, mint gondoltam... :(((
Sütni-főzni persze szoktam, sőt a családban születés- és névnapokat is ünneplünk a napokban. Ebből az alkalomból készült ez a régi családi kedvencünk is, a mimóza szelet. Finom, üdítő citromos krém és házi sárgabaracklekvár került a lapok közé, de készülhet lekvár nélkül is, csak a krémmel töltve. Rendszerint csak porcukorral szoktam megszórni a tetejét, most viszont néhány kocka tetejére a szülinapi torta díszítésből megmaradt tejszínhab került. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 4 tojássárgája
  • 5-6 evőkanál tejföl

a krémhez:

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 4 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 citrom

a töltéshez:


a tetejére:

  • porcukor
  • (tejszínhab)




  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a sütőporral elkevert lisztet, beledaraboltam a margarint, elmorzsoltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a tojássárgáját és a tejfölt is, és szép, egynemű tésztává gyúrtam.
  • Zsírozott, lisztezett tepsi hátán négy egyforma lapot sütöttem belőle - előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 12-13 perc alatt egy-egy lapot.
  • Amíg a lapok hűltek, elkészítettem a krémet.
  • A tojást közepes lábasba ütöttem, kicsit elhabartam, hozzáadtam a pudingport és a lisztet, valamint a tejből egy keveset, és simára, csomómentesre kevertem.
  • Hozzáöntöttem a maradék tejet és állandóan kevergetve sűrűre főztem, hagytam kihűlni.
  • A margarint habosra kevertem a porcukorral, majd hozzádolgoztam a kihűlt pudingos krémet, valamint a citromok lereszelt héját és kifacsart levét is.
  • A tepsibe helyeztem az egyik lapot, megkentem a krém felével, rá a második lap, erre házi sárgabaracklekvár, majd a harmadik lap, a krém másik fele, végül a negyedik lap.
  • Finoman kicsit le is nyomkodtam, majd egy éjszakán át érni, puhulni hagytam.
  • Másnap kockákra vágva, tetejét porcukorral meghintve (vagy tejszínhabbal díszítve) tálaltam.


hétfő, szeptember 23, 2013

Vörösboros-csokoládés szilvakrémleves

Amikor megláttam Chef Vikinél ezt a finomságot, rögtön késztetést éreztem, hogy elkészítsem - egyedül az tartott vissza, hogy épp nem volt itthon szilva. :))) Ami késik, nem múlik, lett szilva és lett leves. Viki, köszönöm a receptet, minden szavaddal egyetértek, ezt a levest tényleg nem szabad kihagyni. Finom, krémes, fűszeres-boros-csokis íz, nagyon szerettem! :) Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fiúknak nem ez lett/lesz a kedvenc levese, szerintem viszont tényleg nagyon-nagyon finom, ha szeretitek ezt az ízvilágot és a kicsit különlegesebb ízű leveseket, akkor mindenképpen érdemes elkészíteni ezt a szinte már desszertszámba menő krémlevest. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg szilva (tisztán mérve)
  • 5 dkg nádcukor
  • só, fahéj, vaníliás cukor
  • 2 dl vörösbor
  • 5 dkg étcsokoládé (55 %-os)

a tálaláshoz:

  • 2 dl tejszín
  • fahéjas cukor




  • A szilvát megmostam, felezve eltávolítottam a magot, majd tovább negyedeltem.
  • Lábasba tettem, ráöntöttem a vörösbort és 1/2 l vizet, hozzáadtam a cukrot, ízesítettem pici sóval, fahéjjal és vaníliás cukorral, majd főzni kezdtem.
  • Amikor felforrt, fedő alatt, kis lángon főztem tovább, a szilva teljes puhulásáig.
  • A készre főzött levest levettem a tűzről, kicsit hűlni hagytam, botmixerrel pürésítettem.
  • A tűzre visszatéve kis lángon újra főzni kezdtem, közben hozzáadtam a csokoládépasztillát is.
  • Addig főztem, míg a csoki teljesen felolvadt a levesben.
  • Újra pürésítettem, majd hideg vízfürdőre téve lehűtöttem.
  • Langyosan, tejszínhabbal és fahéjas cukorral díszítve tálaltam.


szombat, szeptember 21, 2013

Virslis vendégváró

Tulajdonképpen nem is igazán recept, csak egy ötlet. Kis keresztfiam ma ünnepli a névnapját, hozzájuk voltunk hivatalosak vendégségbe. Már jó előre megbeszéltük, hogy egy sós sütit is viszünk. Aztán úgy alakult, hogy a múlt hétvége óta folyamatosan túlóráznom kell, még ma délelőtt is dolgoztam, úgyhogy csak valami nagyon gyorsan elkészíthető nasiban tudtam gondolkodni. Vettem élesztős leveles tésztát, mini pulykavirslit, pizza- és sajtkrémet, és munka után - buli előtt gyorsan összedobtam ezeket a kis falatkákat. Ízlett mindenkinek, Ádám már meg is rendelte itthonra a következő adagot. :) Máté, nagyon boldog névnapot kívánunk innen is! :) A kis kiflikhez/batyukhoz sok sikert!


Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 1 csomag (40 dkg) élesztős leveles tészta (Tante Fanny)
  • 30 db mini pulykavirsli
  • pizzakrém, sajtkrém
  • 1 tojás
  • szezámmag




  • A tésztát kicsomagoltam, széthajtottam, kb. 25 x 37 centis, téglalap alakú tésztalapot kaptam.
  • A rövidebbik oldala mentén kettévágtam (így lett két darab 12,5 x 37 centis lapom).
  • Az így kapott két tésztacsíkból 5 cm széles alapú háromszögeket vágtam, 15-15 darabot, így lett összesen 30 háromszögem.
  • A tészta-háromszögekre nyomtam pöttyintésnyi pizza- és sajtkrémet, a szélesebbik végükre helyeztem egy-egy kis virslit és feltekertem (a tészta két kis kiálló végét behajtottam).
  • A kis kifliket/batyukat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, tetejüket megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütöttem.


szerda, szeptember 18, 2013

Csirkemell őzgerincformában sütve

Biztosan sokan ismeritek már ezt az ételt, finom, könnyen elkészíthető, mutatós. A recept Andi konyhájából származik, nagyon sok finom étel- és süteményleírás található nála. A csirkemellet rendszeresen szoktam így készíteni, az egész család nagyon szereti. Most burgonyapürével és vegyes zöldségsalátával körítettük, de finom sült burgonyával vagy másféle, nem túl domináns ízű salátával is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • só, őrölt feketebors, petrezselyemzöld
  • kevés vaj, zsemlemorzsa
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 2 tojás
  • 5 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • 15 dkg trappista sajt




  • A húst apró, centis kockákra vágtam.
  • Sóztam, borsoztam és félretettem.
  • A tojásokat elkevertem, hozzáadtam 3 evőkanál tejfölt, az aprított petrezselyemzöldet, a lisztet és 10 dkg reszelt sajtot, összekevertem.
  • A tojásos masszába beledolgoztam a húskockákat is, szükség szerint finoman utánaízesítettem.
  • Egy 10 cm széles, 32 cm hosszú őzgerincformát vajjal kikentem, zsemlemorzsával behintettem, majd szép sorban kiraktam a szalonnaszeletekkel úgy, hogy fedésben legyenek és két oldalon túllógjanak a formán.
  • A masszát beleöntöttem a szalonnával bélelt formába, elegyengettem, majd a lelógó szalonnadarabokat visszahajtottam a masszára.
  • Tetejére rákentem a maradék tejfölt és meghintettem a maradék sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
  • Előmelegített, 170 fokos sütőben 40 percig sütöttem.
  • A sütőből kivéve a formából a sütőpapírra fordítottam a húst, és a sütőbe visszatéve szép ropogós pirosra sütöttem.




  • Amikor készre sült, kivettem a sütőből és hagytam teljesen kihűlni, majd hűtőbe tettem.
  • Tálalásnál vékony szeletekre vágtam (hidegen szépen szeletelhető), burgonyapürével és zöldsalátával kínáltam.
  • A zöldsalátához felkarikáztam néhány paradicsomot, paprikát, (meghámozott) uborkát és egy fej hagymát, rétegezve üvegtálba tettem, közben sóztam-borsoztam-petrezselyemzölddel meghintettem, végül pedig cukros-ecetes salátalevet és kevéske olívaolajat öntöttem rá.
  • Negyedóráig hagytam érni, majd tálaltam.


vasárnap, szeptember 15, 2013

Húsleves másként

Hajniéknál láttam nemrég ezt a levest, tetszett, hogy gyorsabban elkészül, mint a hagyományos húsleves. A hétvégén kipróbáltam, ízlett mindenkinek, máskor is fog készülni. Nálunk kötelezően csigatészta került bele, Csenge kedvence ugyanis ez a tésztafajta. Ha megkérdezem, hogy mit szeretne enni vagy mit főzzek, leggyakrabban ez a válasz: "Húslevest csigatésztával." :) Ha hagyományosan főzöm a húslevest, rendszerint a főtt hús nem nagyon fogy el, legtöbbször salátát készítek vele/belőle. Így viszont a hús visszakerült a levesbe és garantáltan el is fogyott. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 6 csirke alsócomb
  • só, szemes bors, húsleveskocka, csípős Piros Arany
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • petrezselyemzöld, paprika
  • 1 csomó leveszöldség
  • 20 dkg csigatészta


  • A csirkecombokat megtisztítottam, hideg vízben feltettem főni.
  • Amikor felfőtt, habját leszedtem, hozzáadtam a megtisztított vöröshagymafejet és fokhagymagerezdeket, a fűszertojásba zárt szemesborsot, a paprikába töltött petrezselyemzöldet, ízesítettem sóval és borsónyi csípős Piros Arannyal, leveskockával.
  • Takarékon, lefedve főztem tovább.
  • Amíg főtt, megpucoltam a zöldségeket és gyufaszálnyira gyalultam őket.
  • Amikor a hús megfőtt, kiszedtem a levesből, félretettem.
  • Szintén kivettem a fűszertojást, a hagymákat és a paprikát.
  • A leveshez adtam a legyalult zöldségeket, rövid idő alatt ezeket is puhára főztem.
  • A húst - falatnyi darabokban - leszedtem a csontról és az időközben külön kifőzött csigatésztával együtt visszatettem a levesbe.
  • Pár percig még együtt is főztem, majd tálaltam.

szombat, szeptember 14, 2013

Gyors szilvás gombóc

Nemrég bográcsban főtt kakaspörköltre voltunk hivatalosak, gondoltam, viszünk mi is valamilyen finomságot az asztalra. Szilvaszezon lévén szilvás gombócot készítettem, de nem a hagyományos burgonyás tésztával. Ottisnál és Editnél bukkantam a gyors szilvás gombóc receptjére, ezt készítettem el, és azt kell mondjam, nekem is jobban ízlik az "igazinál". Ez a tészta ugyanis égetett tésztából készül, bár kicsit keményebb égetett tésztából, mint amikkel eddig dolgom volt. A töltelék a szokott módon fahéjas-cukros szilva, a pirított zsemlemorzsát pedig kevéske nádcukorral ízesítettem. Kár, hogy nem érzitek az illatát, az íze mellett az illata is nagyon fincsi. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 30-32 darabhoz:

  • 7,5 dl víz
  • 7 evőkanál étolaj
  • só, fahéj
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • bő 1/2 kg szilva
  • 5 dkg cukor
  • olaj, zsemlemorzsa, nádcukor



  • A szilvát megmostam, keresztben kettévágtam, magját eltávolítottam, tálcára rakosgattam és megszórtam a kis kanál fahéjjal ízesített cukorral.



  • A vizet feltettem főni, amikor felforrt, ízesítettem sóval és hozzáadtam az olajat.
  • Belekevertem a lisztet is, és addig hagytam a tűzön, amíg össze nem állt, szépen el nem vált az edény falától (elég kemény lett, nehezen kavarható).
  • A tűzről levéve kicsit hűlni hagytam.
  • A tojásokat egyesével tálkába ütöttem, villával kissé felvertem, így adtam szintén egyesével a masszához, amivel jól elkevertem (én botmixert használtam, majd a legvégén fakanállal is átkevertem kicsit a tésztát).
  • Amikor már formázhatóra hűlt a tészta, vizezett kézzel kb. 30-32 gombócot formáltam belőle, mindegyik közepébe egy-egy fél szilvát tettem.
  • Nagyobb lábasban olajat hevítettem, megpirítottam rajta a zsemlemorzsát, majd kevéske nádcukorral ízesítettem.
  • A gombócokat forrásban lévő sós vízbe tettem, kis lángon főztem.
  • Amikor feljöttek a víz tetejére, egy-két percig még főztem őket, majd szűrőkanállal kiszedtem a vízből.
  • Lecsepegtettem, és azon melegében megforgattam őket a pirított zsemlemorzsában.

csütörtök, szeptember 12, 2013

Csemegeuborka kapros savanyúságtartósítóval

Még a nyáron tettem el valamikor ezt a csemegeuborkát, tegnap bontottuk fel az első üveggel. Semmi különös nincs benne, egyszerű kapros savanyúságtartósítóval készült, mégis annyira finom, hogy itt is meg szeretném örökíteni az elkészítését. Igen, azzal a kapros savanyúságtartósítóval készült, amit szerintem mindannyian ismertek, már gyerekkoromban is lehetett ilyet kapni. Az ízesítést ezerféleképpen lehet variálni, ízléstől függően, nálunk készült kapros és borsikafüves verzió is. A fotók nem túl jók, az uborkák pedig kicsit nagyobbak, mint amilyet szoktam és szeretek savanyítani. Anyósoméktól kaptuk az uborkát, és mivel csak hétvégén tudtunk elmenni érte, kicsit méretesebbek lettek, ez persze semmit nem ront az ízén. (Akkor rögtön nem írtam meg a bejegyzést, most pedig már nem tudom megmondani, hogy egy adag felöntőlé kb. hány üvegre elég, de a legközelebbi készítésnél pótolom.) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 l víz
  • 40 dkg kristálycukor
  • 2,2 dl 20 %-os ételecet
  • 1/2 csomag kapros savanyúságtartósító
  • uborka
  • kapor, borsikafű
  • babérlevél, szemesbors, koriander- és mustármag, csípőspaprika, stb.
  • nátrium-benzoát, borkénpor




  • Az uborkákat először hideg vízbe áztattam, kb. fél órára (így feláznak az esetleges szennyeződések, könnyebb megtisztítani), majd folyó víz alatt, csak erre használt körömkefével alaposan megtisztítottam őket.
  • A szintén alaposan kimosott, fertőtlenített üvegek aljába kaprot vagy borsikafüvet tettem, szép sorban az üvegekbe raktam az uborkákat.
  • A felöntőléhez felforraltam a vizet a cukorral és az ecettel, amikor felforrt, hozzáadtam a kapros tartósítót is, és egy-két percig tovább forraltam.
  • Minden üveg uborkára ízlés szerint tettem még babérlevelet, szemesborsot, koriander- és mustármagot (ebből nem kell sok, mivel a tartósítóban is van), esetlegesen csípőspaprikát.
  • Üvegenként (1,7 literes üvegre számítva) került bele 1-1 teáskanál só, késhegynyi nátrium-benzoát és borsónyi borkénpor.
  • Végül rászedtem a forró felöntőlevet, lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.


kedd, szeptember 10, 2013

Citromtorta tojáshabbal - Blogkóstoló 11. forduló

Blogkóstoló 11. forduló. :) Nagyon szeretem ezt a játékot, mindig izgatottan várom, ki jön hozzám blogkóstolni, mit fog vajon választani, illetve hogy nekem melyik blog jutott. Dina jóvoltából Szofikához látogattam ebben a fordulóban. Nem volt teljesen ismeretlen számomra Szofika blogja, jártam már nála többször is, bár nem voltam rendszeres olvasója - eddig. Most ugyanis rengeteg finomságot fedeztem fel, és most is igaz, hogy nagyon nehéz volt választani. Kedvenceim: az epres túrófagyi, az epres túrós pite, a gesztenyés csúsztatott palacsinta, a gyönyörű Rákóczi-túrós, a mézeskalácsos kekszgolyó, a chocolate mousse cake, a sárgabarackos cheesecake falatkák és még sorolhatnám... mégis legjobban a tojáshabos citromtorta fogott meg. Mivel a férjem imádja a citromos desszerteket, így az ő kedvében is járva készítettem el ezt a nagyon finom pitét. Nem csalódtam, isteni finom lett és pillanatok alatt el is fogyott. Szofika, köszönöm a receptet, szerintem fogok még nálad a játékon kívül is blogkóstolni, Dina, köszönöm a játékot. A pite elkészítéséhez sok sikert mindenkinek!


Hozzávalók egy 22 centis piteformához:
a tésztához:

  • 11,5 dkg finomliszt
  • 5 dkg jéghideg vaj
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 teáskanál vanília esszencia

a krémhez:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 citrom

a habhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő




  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrtam, folpackba csomagolva fél óráig a hűtőben pihent.
  • A piteformát alaposan kikentem vajjal, a sütőt előmelegítettem 200 fokra.
  • A fél óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán kb. 25 centisre nyújtottam, kibéleltem vele a kivajazott formát úgy, hogy az oldalán is legyen tészta (a kissé túllógó tésztát levágtam).
  • Villával megszurkáltam, sütőpapírt és babot tettem rá és vakon sütöttem 10 percig.
  • Ekkor lekerült róla a bab és a sütőpapír, így sült tovább 5 percig.
  • Közben a krémhez a tojásokat a cukorral nagyon habosra, krémesre kevertem, majd hozzáadtam a citromok reszelt héját és levét és a tejszínt is.
  • A tölteléket az elősütött tésztára öntöttem, teljesen tele lett a forma (kicsi nekem is kimaradt).
  • 150 fokon, az alsó rácson sütöttem tovább a pitét kb. 30 percig (valóban sütőfüggő, nekem még ekkor is elég lágynak tűnt, így feltettem a középső rácsra és ott sütöttem tovább kb. 5 percig 170 fokon).
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a végefelé beledolgoztam a cukrot és az étkezési keményítőt is.
  • A sütőből kivett pitére kanalaztam a habot, szépen elegyengettem, majd a kanál hátoldalával felhúzkodva a habot kis "sipkákat" gyártottam.
  • Így került újra a sütőbe, mindaddig, amíg a habnak szép színe lett.
  • A sütőből kivéve hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe került.
  • Másnap szeletelve tálaltam.


vasárnap, szeptember 08, 2013

Fürjtojásos kenyér

Nagyon régen sütöttem már itthon kenyeret, erre már végképp nem szokott idő jutni (talán ez a köménymagos kenyér volt az utolsó). Egyszerűbb a boltban megvenni, pedig tudom, hogy házilag készítve sokkal finomabb, egészségesebb kenyereket ehetnénk. :) Ehhez a kenyérhez az ihletet az anyukáméktól kapott fürjtojás adta. Amikor megláttam a kis kosár tojáskát, eszembe jutott, hogy egyszer valahonnan lefirkantottam egy fürjtojásos kenyér receptet. Elő is kerestem, meg is sütöttem, ilyen lett. Nem igazán kenyér, persze a tojással és az olajjal készítve nem is lehet igazi kenyér, inkább átmenet a kenyér és a kalács között. Kívül ropogós, belül puha, nagyon tudom ajánlani. Frissen nagyon finom, a későbbiekről pedig nem tudok beszámolni, mivel pikk-pakk elfogyott. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 1 veknihez:

  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1,4 dl langyos víz
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 12 fürjtojás
  • 4 evőkanál olaj




  • Az élesztőt és a cukrot pohárba szórtam, ráöntöttem a kézmeleg vizet, elkevertem, és hagytam pihenni, felfutni.
  • Közben a lisztet elkevertem a sóval, a tálas mixer táljába öntöttem, közepét kimélyítettem.
  • Ide kerültek a tojások: a fürjtojásnál fokozottan igaz, hogy egyesével kis tálkába üssük fel őket, mivel könnyen kerülhet apró tojáshéjdarabka a tojásba is.
  • Végül hozzáadtam az időközben felfutott élesztőt, és dagasztani kezdtem.
  • Amikor kezdett összeállni, belekerült - kanalanként adagolva - az olaj is.
  • Addig dagasztottam, amíg már elvált az edény falától, ekkor letakarva, meleg helyen háromnegyed órán át kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkára borítottam, finoman átgyúrtam, vekni alakúra formáztam és a kiolajozott, kb. 11 cm széles és 30 cm hosszú püspökkenyér formába helyeztem.
  • Letakarva újabb háromnegyed órán át kelesztettem.




  • Tetejét vizes ecsettel lekentem, előmelegített, 210-220 fokos sütőben fél óra alatt szép pirosra sütöttem (ha túlzottan pirulni kezdene a teteje, takarjuk le alufóliával).
  • A sütőből kivéve tetejét újra lekentem vizes ecsettel, majd rácsra téve hagytam kihűlni.


péntek, szeptember 06, 2013

Mákos-sajtos kanyargó

Amikor Csillu visszamegy Szegedre, rendszerint valamilyen jól elálló sós nasit is visz magával. Ebből az apropóból készültek most ezek a kis kanyargók, de persze az itthon maradtaknak is jutott belőle bőven, mivel rögtön dupla adaggal indítottam. :) Eredetileg Juditka ropogós mákos-mega ropiját akartam megsütni, meg is beszéltem Csilluval, hogy jó lesz neki is hosszabb rudakra szabva. Aztán mielőtt a tepsire rakosgattam volna a már kiszabott rudakat, egy hirtelen ötlettől vezérelve egyet feltekertem "S" alakúra. Tetszett, így aztán az egészet ilyen formában sütöttem meg. Még szebb, ha a rudakat kicsit megsodorjuk a formázás előtt, de éjszaka én már nem töltöttem ezzel az időt. A tészta egyébként finom, ropogós, Juditka, köszönöm a receptet. Kanyargózásra fel, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg margarin
  • 8 dkg egész mák
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 kis pohár tejföl (170 g)
  • 1 tojássárgája

a tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • szezámmag




  • A finomlisztet elkevertem a sütőporral, a gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzákevertem a réteslisztet, a sót, majd a margarinnal elmorzsoltam.
  • A sajtot, mákot, tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva szép egynemű tésztává gyúrtam.
  • Kinyújtottam fél centi vastagra, majd derelyevágóval 1 x 16 centis rudakat vágtam belőle.
  • Az így kapott rudakat egyesével feltekertem, mégpedig úgy, hogy mindkét végét tekerni kezdtem - ellentétes irányban.
  • Amikor a közepéhez értem, kicsit össze is nyomtam, finoman megcsinosítottam a kanyargókat.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, enyhén felvert tojásfehérjével lekentem, szezámmaggal megszórtam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 25 perc alatt ropogós pirosra sütöttem.


szerda, szeptember 04, 2013

Szilvás (gríz)gombóc

Szilvás gombóc, de nyilván nem "A" szilvás gombóc, nem is ez volt a cél. Össze sem lehet hasonlítani, hiszen itt sűrű tejbegríz adja a tésztát és nyersen kerül bele a szilva. Mégis a fűszeres szilvaraguval körítve finom desszert, igazából a gyorsan valami finomat kategória. Maradék pár szem szilvából készült, a gombócokba összesen 8, a raguba pedig kb. 12-13 szem szilva került. A fűszeres ragut feltétlenül ajánlom hozzá, anélkül nekem picit édes és száraz, a raguval kiegészítve viszont tökéletes. A gombócok bundáját képező pirított dió és mogyoró is sokkal jobban esik a szaftos szilvával, mint nélküle. A finom fűszeres raguhoz az ihletet ezúton is köszönöm Jankának (nála mákosguba tortához készült szilvaöntet), a fűszerezésnél használt citrombors házi elkészítéséről pedig Zsuzsával értekeztünk nemrég. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
16 gombóchoz:

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 8 szem szilva
  • 5-5 dkg darált dió és sótlan földimogyoró

a raguhoz:

  • 12-13 szilva
  • 2 teáskanál cukor
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, citrombors
  • 1/2 dl vörösbor
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál étkezési keményítő




  • A gombóchoz forrni tettem a tejet a tejszínnel, amikor felforrt, hozzáadtam 1 csomag vaníliás cukrot és a kristálycukrot.
  • Vékony sugárban beleszórtam a búzadarát, kis lángon pár percig főztem, majd levettem a tűzről.
  • Elkevertem benne a kis darabokban hozzáadott margarint, lefedve először duzzadni, majd fedő nélkül hűlni hagytam.
  • Közben megtisztítottam a szilvákat, és nyolc szemet keresztben kettévágtam, kiemeltem a magot (mivel nyersen kerül a gombócokba, ne használjunk kemény szilvát, sokkal finomabb érettebb szilvával).
  • A kihűlt masszát 16 egyforma részre osztottam, mindegyikből gombócokat készítettem úgy, hogy a közepükbe helyeztem fél-fél szem szilvát.
  • A darált dióhoz adtam 1/2 csomag vaníliás cukrot és zsiradék nélkül kicsit megpirítottam, karamellizáltam rajta a cukrot.
  • Ugyanígy jártam el a mogyoróval is.
  • A gombócok felét a kihűlt cukros dióba, másik felét a szintén kihűlt cukros mogyoróba forgattam.
  • A raguhoz megtisztítottam, kettévágtam, magvaltam a szilvákat, lábasba tettem.
  • Ízesítettem cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és citromborssal és víz hozzáadása nélkül párolni kezdtem.
  • Amikor finom fűszeres szaftot kezdett engedni, hozzáadtam a vörösbort és kis lángon kb. negyedóráig pároltam.
  • A tűzről levéve botmixerrel pürésítettem, de csak úgy nagyjából, nem teljesen pépesre, majd visszatettem a tűzre.
  • Az étkezési keményítőt elkevertem a vízzel, besűrítettem vele a szilvaragut, majd egy-két percig még főztem kis lángon.
  • A dióba és mogyoróba forgatott gombócokat a fűszeres szilvaragun tálaltam.




  • Így nézett ki felvágva:


hétfő, szeptember 02, 2013

Menüajánló - káposztás kocka

Ez az étel is azok közé tartozik, amelyeknél erősen gondolkodóba esem, hogy szerepeljen-e egyáltalán a blogon, hiszen egyszerűen elkészíthető, igazából nem is kell hozzá recept sem. Ha viszont arra gondolok, hogy a gyerekeim meg tudnák-e csinálni vagy hogyan fogják először maguktól elkészíteni, akkor mindenképpen itt a helye. Nálunk nagy kedvenc, különösen Ádám szereti a pirított vagy párolt káposztával készült ételeket, mint pl. a káposztás pogácsa (itt éppen kockásítva) vagy a káposztás sztrapacska. (A káposzta pirításához nem szoktam mérni a hozzávalókat, de most, hogy megpróbáljak az utókornak valamiféle használható kiindulási alapot adni, evőkanállal adagoltam az olajat és a cukrot, és a káposztát is lemértem.) A hozzávalóknál leírt mennyiségből viszonylag nagy adag tésztánk lesz, ha kevesebben vagyunk, természetesen a fele is elég. :) Sok sikert hozzá!

A menüajánlat pedig a következő:

KÁPOSZTÁS KOCKA



Hozzávalók:
  • 1 nagyobb fej káposzta (szűk 2 kg)
  • 6-7 evőkanál olaj
  • 2-3 csapott evőkanál cukor
  • só, őrölt feketebors
  • 50 dkg fodros nagykockatészta



  • A káposztát megtisztítottam, külső, foltos leveleit eltávolítottam, majd négyfelé daraboltam.
  • Minden negyed cikkből kivágtam a torzsáját, majd a nagylyukú reszelőt használva apróra reszeltem.
  • Nagy lábasban felhevítettem az olajat, karamellizáltam rajta a cukrot.
  • Hozzáadtam a káposztát, ízesítettem sóval és őrölt borssal, és időnként meg-megkeverve szép aranybarnára pirítottam.
  • Közben a tésztát a szokott módon bő, forrásban lévő sós vízben kifőztem, leszűrtem.
  • Amikor a káposzta készre pirult, hozzákevertem a tésztát és összemelegítettem, kicsit össze is pirítottam az egészet.


vasárnap, szeptember 01, 2013

Rácsos diós szilváslepény

Anyukámtól kaptuk ezt a süteményt, ami most, hogy beteg vagyok, különösen jól jött. Szilvás, dióhabos linzertészta, nekem jól lehűtve ízlik a legjobban. A szaftos szilvához nagyon jól passzol a könnyed dióhab, érdemes elkészíteni, nem fogtok csalódni. A recept a Príma Konyha magazin 2013. augusztusi számában jelent meg. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 30 x 35 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

  • 4 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1/2 citrom
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • maréknyi zsemlemorzsa
  • 80 dkg szilva




  • A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverte, gyúródeszkára szitálta.
  • Hozzáadta a sót, a porcukrot és a citrom reszelt héját, majd elmorzsolta a margarinnal.
  • Végül a tojást - keveset félretéve belőle a tészta lekenéséhez - és a tejfölt is hozzáadva egyneművé gyúrta, folpackba csomagolva a hűtőbe tette.
  • Amíg a tészta pihent, elkészítette a tölteléket.
  • A tojásokat kettéválasztotta, a sárgáját a porcukorral gépi habverővel krémesre keverte.
  • Hozzáadta a darált diót és a citromlevet.
  • A tojásfehérjét kemény habbá verte, a végefelé hozzáadva a porcukrot is.
  • Ezt a habot óvatosan a diós masszába forgatta.
  • A tészta kétharmadát kinyújtotta, a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezte.
  • Zsemlemorzsával megszórta, majd egyenletesen rárakta a jól lecsepegtetett, magozott, felezett szilvát.
  • A diós habot egyenletesen rásimította.
  • A maradék tésztából ceruza vastagságú rudakat sodort, amivel berácsozta a sütemény tetejét.
  • A tészta gyúrásánál félretett tojással a tésztát lekente, és előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütötte.
  • Kihűlve kockákra vágva, porcukorral meghintve tálalta.