kedd, július 30, 2013

Élénkítő italok: rumos kávé, ananászital, pikáns paradicsomlé

Készülök lassan én is a kerti partira. :) Annyi finomságot hoztok, vannak már különféle falatkák, húsok és saláták, édes és sós aprósütemények, fagylaltok, sütik, torták, s mindezt leöblítendő szörpök. Én pedig élénkítő italokat készítettem nektek, ezzel is emelve a buli hangulatát! :) A velem együtt kávézókat finom rumos kávéval várom, ha pedig nagy hőség lenne, biztosan jól fognak esni ezek a koktélok. Be kell valljam, életem első koktéljait készítettem el. Bár a tálalás nem túl dekoratív, az italok nagyon finomak. Mindkettő Sangriával, spanyol gyümölcsborral készült, egyáltalán nem erős, pont egy ilyen kellemes, délutáni partira való. :) Egészségetekre, sok sikert hozzá! :) (És ne feledjétek, július 31-én éjfélig várom a bejegyzéseket, aztán sorsolás!)

RUMOS KÁVÉ:


Hozzávalók:

  • 6 adag, nem túl erős feketekávé
  • 5 teáskanál cukor
  • 1 dl rum
  • tejszín, (vaníliás cukor), kávészemek



  • A szokott módon, kávéfőzőben nem túl erős feketekávét főztem, amikor lefőtt, ízesítettem a cukorral.
  • A rumot forróra melegítettem, de nem forraltam fel, és a forró kávéhoz kevertem.
  • A tejszínből kemény habot vertem (ízesítettem kevéske vaníliás cukorral).
  • Végül a rumos kávét csészékbe öntöttem, tetejére tejszínhabot nyomtam és egy-egy mokkaszemmel díszítettem.
  • Mivel a vendégek sokszor szeretik az italukat maguk keverni, ezért a kávét és a rumot külön is kínálhatjuk, természetesen mellé téve a cukrot és a közvetlenül a tálalás előtt felvert tejszínhabot.

ANANÁSZITAL:



Hozzávalók:

  • 4 szelet konzervananász
  • 2 dl ananászlé
  • 2,5 dl Sangria
  • 2 teáskanál méz
  • 2 teáskanál tejföl
  • jégkocka



  • Turmixgépben pépesítettem a kis darabokra vágott ananászt.
  • A jégkocka kivételével a többi hozzávalót is beletettem, rövid ideig tovább turmixoltam.
  • Magas falú pohárban, jégkockákra töltve kínáltam.

PIKÁNS PARADICSOMLÉ:



Hozzávalók:

  • 2,5 dl Sangria
  • 5 dl paradicsomlé



  • A két hozzávalót egyszerűen csak összeráztam, étkezés előtt, jól lehűtve kínáltam.

vasárnap, július 28, 2013

Fetás cukkinifőzelék

Természetesen ChefVikitől, nagyon szeretek hozzá járni, mindig házias, finom, általunk is kedvelt ízvilágú ételeket találok nála. :) Így volt ez ezzel a fincsi főzelékkel is, nagyon jól sikerült, Viki, köszönöm a receptet. :) Vikinél fasírttal készült, nálunk egyszerűen csak - pici fürjtojásokból sütött - tükörtojás volt a feltét hozzá. Annak ellenére, hogy egy deka liszt nincs benne, a tejföltől és a fetától szépen besűrűsödött, és nagyon finom az íze is. Próbáljátok ki ti is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 80 dkg cukkini
  • só, őrölt bors, citromlé, kapor
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg feta



  • A cukkiniket megmostam, végeiket levágtam, hosszában kettévágtam.
  • A magházat eltávolítottam, és a cukkinihúst nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • Nagy lábasba tettem, finoman megsóztam (vigyázva, mert a feta is sós), és párolni kezdtem.
  • A sótól engedett levet teljesen elfőztem, ekkora a cukkini meg is puhult.
  • Hozzáadtam a tejfölt és belemorzsoltam a fetát, ízesítettem fehérborssal és néhány csepp citromlével.
  • Egyet rottyantottam még rajta, és készen is volt, azon melegében, aprított kaporral megszórva, tükörtojással tálaltam.


szombat, július 27, 2013

Kovászos uborka burgonyával érlelve + saláta ötlet



A kovászos uborka is azok közé az ételek közé tartozik, amivel gyerekkoromban ki lehetett volna kergetni a világból, meg nem ettem volna semmi pénzért. Aztán benőtt a fejem lágya :), és rájöttem, hogy nem is rossz, sőt, nagyon finom. Újabban burgonyával szoktam készíteni, így sokkal ropogósabb marad, mintha kenyérrel készülne. Valahol nemrég pedig azt olvastam, hogy a "kovászolást" követően a burgonyát sem kell kidobni, saláta készülhet belőle. Próbáljátok ki, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • uborka
  • kapor
  • fokhagyma
  • burgonya
  • víz

a salátához:

  • tejföl
  • fokhagyma
  • porcukor




  • Az uborkákat nagyon alaposan megtisztítottam, és mindkét végüket bevágtam (keresztirányban).
  • Egy 5 literes, szintén alaposan kimosott üveg aljába karikáztam 2-3 meghámozott, megtisztított burgonyát (csak az óburgonya jó hozzá, újburgonya nem!).
  • A burgonyakarikákra megmosott kaprot tettem, majd jó szorosan, szép sorban az üvegbe raktam az uborkákat is, közéjük tisztított fokhagymagerezdek kerültek.
  • Az uborkákat végül újabb adag burgonyakarikával és kaporral zártam le.
  • Vizet langyosítottam, literenként 1 evőkanál sót oldottam fel benne.
  • Ezzel a langyos, sós vízzel öntöttem tele az üveget, majd tetejére egy tányért helyezve meleg, napos helyre tettem (az üveget kis műanyag tálcán tettem ki a napra, hogy az esetlegesen kifolyó lé ne áztasson el semmit).
  • 2-3 napig érleltem, ez persze időjárás függő.
  • Végül a megérett uborkákat kiszedtem az üvegből, jól záródó edénybe tettem, rászűrtem a levet, így került a hűtőbe.
  • A burgonyát sem dobtam ki, hagytam kicsit szikkadni, majd nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • Kevertem hozzá tejfölt és kevéske zúzott fokhagymát, illetve ízlés szerint kevéske porcukorral lehet finomítani az ízét. Friss zsemle, kenyér mellett gyorsan el is fogyott.


szerda, július 24, 2013

Fürjtojásos-fetás kifli

Még anno, a Blogkóstoló 5. fordulójában Vanilla volt a párom. Már akkor kinéztem magamnak ezt a kiflit, most került rá sor. Igazi reggelire vagy tízóraira, uzsonnára való finomság, egy csésze tejjel, teával tökéletes. A megadott mennyiségből 16 kifli készült, majdnem olyan nagyok lettek, mint a hagyományos péksütemény. A tojásokat nem egészben tekertem bele, hanem felszeleteltem, egymásra csúsztatva tettem a szeleteket a kiflik szélesebbik végére, így tekertem fel. Kellemesen érezhető rajta a feta íze, a főtt tojásos töltelékkel pedig igazán tartalmas, laktató kifli lett a végeredmény. Sok sikert hozzá! Vanilla, köszönöm a receptet! :)


Hozzávalók 16 darabhoz:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 15 dkg feta
  • 2 púpozott evőkanál tejföl
  • 7 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 csapott kiskanál só

a töltelékhez:

  • 16 fürjtojás

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag




  • A tésztához langyosra melegítettem a tejet, feloldottam benne a cukrot, hozzáadtam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a fetát villával áttörtem, hozzákevertem a tejfölt.
  • A tojást villával felvertem, hozzádolgoztam a zsírt.
  • A lisztet átszitáltam, elkevertem benne a sót.
  • Hozzáadtam a fetás tejfölt, a zsírral elkevert tojást és a felfutott élesztőt, majd könnyű, levegős tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Amíg kelt, megfőztem és megtisztítottam a tojásokat.
  • A megkelt tésztát gyúródeszkára tettem, finoman átgyúrtam és két részre osztottam.
  • A két cipót külön-külön nagy, kerek lappá nyújtottam és 8-8 körcikkre vágtam.
  • Minden körcikk szélesebb végére egy-egy felkarikázott tojást tettem, a tojásszeleteket kissé egymásra csúsztatva.
  • A tésztacikkeket feltekertem, kiflikké formáztam és újra kelni hagytam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, tetejüket lekentem enyhén felvert tojással és megszórtam szezámmaggal.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt sültek készre.


kedd, július 23, 2013

Görög gyümölcsleves

A világ szerintem egyik legegyszerűbb levese, még egy gyerek is el tudja készíteni. Ennek ellenére és ezzel együtt nagyon finom is, leginkább ilyenkor, nyáron tud jólesni, persze jól behűtve. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy az én - étkezés terén - kissé konzervatív, húspárti férjemnek nem tartozik a kedvencei közé és a sárgadinnye okán Csenge sem díjazta, de Ádámnak és nekem is nagyon ízlett. Mi nemcsak ebédre ettük, hanem délután is rájártunk, nagyon jólesett. A gyümölcsöket lehet variálni, nálunk most banán, sárgadinnye és őszibarack került bele - legközelebb pedig nem hiányozhat belőle a görögdinnye sem. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 l 100 %-os narancslé
  • 3 dl zsíros tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint porcukor
  • 1 kisebb, érett sárgadinnye
  • 3 őszibarack
  • 1 banán




  • A narancslevet tálba öntöttem.
  • A tejszínt nagyon vékony sugárban kezdtem hozzáönteni, közben kézi habverővel folyamatosan kevertem, nehogy a tejszín kicsapódjon.
  • Amikor az összes tejszínt elkevertem a narancslében, hozzáadtam a vaníliás cukrot (én porcukrot nem tettem hozzá, helyette a vaníliás cukor mennyiségét dupláztam, ez ízlés kérdése) és kevergetve feloldottam benne.
  • Közben Ádám megtisztogatta a gyümölcsöket, kockákra vágva került az alaplébe a banán és a meghámozott őszibarackok, továbbá a sárgadinnye, golyók formájában. :)
  • Jól lehűtve tálaltam.


vasárnap, július 21, 2013

Tejszínes-krémsajtos torta + blogszülinap + ajándékok

A blogszülinapi játékot már korábban meghirdettem ugyan, de igazából ma két éve kezdtem blogot írni. :))) Nem szeretnélek benneteket a statisztikákkal terhelni, nem is a számok a fontosak. Inkább szeretném megköszönni, hogy benéztek hozzám, hogy érdekel benneteket, mi történik a konyhánkban. A kezdeti "családi elektronikus szakácskönyv" idővel túlnőtte magát, mára már elmondhatom, hogy nemcsak a gyerekeim sütnek-főznek a blogról, ami számomra óriási megtiszteltetés. Kedves Olvasóim, Ti is kíváncsiak vagytok rám, mint ahogy én is nagyon sokat tanultam tőletek, sok hasznos dolgot láttam nálatok, kaptam ötletet és ihletet. :))) Köszönöm, hogy látogattok, és most meghívlak benneteket virtuálisan egy-egy szelet tortára, fogadjátok szeretettel. :)))

A szülinapi torta egy mogyorós, marcipános piskóta tésztájú, sütés nélküli finomság. Az alapra zamatos, citromos, tejszínes túrókrém kerül, ami nem túl édes, ezért az igazán édesszájúak nyugodtan tehetnek hozzá picivel több cukrot. A krémen túl azért az alapra hívnám fel a figyelmeteket, szerintem különleges és nagyon finom. Van benne pörkölt mogyoró, tejcsokoládé és marcipán, mindez babapiskótamorzsával és kevés vajjal morzsásra összeállítva. A tetejét tejszínhabbal vontam be és díszítettem, de el tudom képzelni hab nélkül, például gyümölccsel, díszítőcukorral vagy csokireszelékkel is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 centis kapcsos tortaformához:
a tésztához:

  • 5 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg babapiskóta
  • 15 dkg marcipán
  • 10 dkg margarin

a krémhez:

  • 15 dkg tehéntúró
  • 1 citrom
  • 50 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 7-8 dkg porcukor
  • 6 lap zselatin
  • 5 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

a díszítéshez:

  • 5 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • pár csepp ételfesték, színes szórócukor




  • A tésztához a mogyorót durvára aprítottam, és serpenyőben, szárazon megpörköltem, majd hűlni hagytam.
  • A csokit a babapiskótával késes aprítóval összemorzsoltam, a marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A szobahőmérsékletű margarint magában habosra kevertem, majd hozzádolgoztam az összes többi hozzávalót is.
  • A tortaformába öntöttem, elegyengettem a forma alján, egy kanál fejével szép simára, egyenletesre igazítottam, hűtőbe tettem.
  • A túrót áttörtem, hozzáreszeltem az alaposan megtisztított citrom héját, majd hozzáadtam a levét is.
  • Belekerült a krémsajt és az átszitált porcukor is, majd finoman egyneművé kevertem.
  • A zselatinlapokat beáztattam, közben a krémből néhány kanálnyit kis lábasba szedtem és melegíteni kezdtem.
  • A zselatinlapokból a vizet kinyomkodtam, és a megpuhult lapokat egyesével a felmelegített krémhez adtam, kis lángon, kevergetve a krémbe olvasztottam.
  • Amikor mind a hat lapot beledolgoztam, kevergetve kissé visszahűtöttem és hozzáadtam a többi krémhez.
  • A tejszínből habot vertem, a végefelé beledolgoztam a vaníliás cukrot is.
  • A felvert tejszínt finom mozdulatokkal, a habot nem törve hozzáadtam a túrós-krémsajtos krémhez, és a tölteléket a hűtőből kivett, lehűlt alapra öntöttem.
  • Szépen elegyengettem, néhány órára - még jobb egy éjszakára - dermedni hagytam.
  • A díszítéshez a tejszínből a vaníliás cukor és a habfixáló hozzáadásával kemény habot vertem.
  • Amikor készen volt, néhány csepp málnapiros ételfestéket adtam hozzá, és még mindig a gépi habverőt használva kevertem rajta néhányat, de nem kevertem el teljesen, kicsit márványosra hagytam.
  • Habzsákba töltöttem, díszítettem vele a torta tetejét és oldalát, majd a tetejét fehér és rózsaszínű szórócukorral is meghintettem.



Végezetül pedig szeretném megmutatni azokat az ajándékokat, amiket a blogszülinapi játékon részt vevők között fogunk Csengével kisorsolni. Három szerencsés fogja a következő csomagokat megkapni. Tartalmuk: szilikonos csokiforma, bonbon kapszlik, tortacsipke, matyó hímzésű edényalátét, kereszthímzéses alátét, különböző rattan és bambusz kosarak, epermintás kerámia tálka, illatosító tasakok, valamint tavaszi, olaszos és provanszi fűszersó. Ha tetszik, gyertek játszani, várom július 31-ig a linkeket! :)))






hétfő, július 15, 2013

Rozmaringos-citromos limonádé

Anyukám kínált nemrég ezzel a finom és egyszerű üdítővel. Mivel nagyon ízlett, elkértem a receptet és elkészült nálunk is. Jól lehűtve ajánlott fogyasztani, fincsi, citromos-hűsítő itóka. A rozmaring íze erősen dominál benne, ezért érdemes kisebb vagy zsengébb ágat választani hozzá. Az eredeti recept a Nők Lapja Konyha 2013. július-augusztusi számában jelent meg, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 l víz
  • 1 kg cukor
  • 4 kezeletlen héjú citrom
  • 4 rozmaringág




  • A limonádéalaphoz a vizet a cukorral felforraltam.
  • A tűzről levéve beledobtam a jól megmosott rozmaringágakat és így hagytam kihűlni.
  • A citromokat alaposan megtisztítottam, felkarikáztam és a limonádéhoz adtam, hűtőbe tettem.
  • Tálaláskor ezt az alapot öntöttem fel a családtagok kedve szerint vízzel, szénsavas ásványvízzel vagy szódával, kb. 1:4 arányban, de ez is ízlés kérdése. Lehet persze jobban is hígítani, nekünk ez az arány vált be.


szombat, július 13, 2013

Blogszülinapi játék!!!

Hamarosan blogszülinapot ülünk, két éve kezdtem el blogot írni. :) Ebből az alkalomból - bár tudom, hogy uborkaszezon van - mégis játékra invitállak benneteket, kedves olvasóim! :)


Azt találtam ki, hogy blogszülinapi kerti partyt szervezek, egyelőre persze csak virtuálisan! :) Mindenkit sok szeretettel várok, gyertek, csináljunk egy jó kis batyus bulit, vagyis ez egy olyan "mindenki hoz valamit" buli lenne. Bármit készíthettek, különféle szendvicseket, szendvicskrémeket, falatkákat, süthetünk-főzhetünk szabadtűzön, készíthetünk sertést, szárnyast, halat, hozzá jóféle salátákat, jöhettek sütivel vagy sütés nélküli desszerttel, sós vagy édes aprósüteménnyel, hűsítőül jöhetnek fagyik, jégkrémek. Bármi, ami éppen a konyhátokban készül és virtuálisan felajánljátok a bulira! :) Én pedig jó háziasszony módjára összefog(lal)om majd a sok finomságot, amit készítettek, végül pedig kisorsolok egy szerencsés nyertest, aki a most még meglepetés ajándékot megnyeri! :))) Van kedvetek? Gyertek, játsszunk, mert játszani jó! :)))

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a játék szabályai:

  • Légy a blog rendszeres olvasója.
  • Posztolj egy ételt-italt 2013. július 31-ig a blogodon, említsd meg, hogy részt veszel vele a játékban.
  • Küldd el a fotót és a linket a hankka70@gmail.com e-mail címre. Ha nincs blogod, küldd el a fotót és a receptet e-mailben.

És nem kötelező, de vihetitek is a játék hírét, hátha így még többen leszünk. Ilyenkor, nyáron nem vagyunk túl aktívak a blogírás terén, de azért remélem, minél többen részt tudtok venni, illetve van kedvetek játszani és velem ünnepelni. Várlak tehát benneteket szeretettel, kíváncsi vagyok, ki mivel "érkezik"! :)))

kedd, július 09, 2013

Citromparfé narancsöntettel

Ritkán készítek házilag fagylaltot, jégkrémet, parfét, ami öreg hiba. Hiszen nagyon finom hűsítő desszerteket készíthetünk otthon, például ezt a citromos parfét. A narancsöntet már csak ráadás, de érdemes elkészíteni, nagyon-nagyon finom. A fahéjtól és a narancslikőrtől csodás az íze. A megadott hozzávalókkal készítve kissé sűrű öntetet kapunk, ugyanennyi étkezési keményítőhöz a többi hozzávalót szerintem nyugodtan lehet duplázni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a parféhoz:
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl frissen facsart citromlé
  • 8 dkg pisztáciabél
  • 5 dl tejszín
  • citromhéj
az öntethez:
  • 2,5 dl 100 %-os narancslé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 rúd fahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál narancslikőr
  • narancshéj


  • A tojássárgákat a cukorral krémesre kevertem.
  • Forró vízfürdő fölött vertem tovább, hozzáadva a citromlevet is, amíg szép fényes, krémes habot kaptam.
  • Hideg vízre téve kihűtöttem.
  • Amíg hűlt, kemény habbá vertem a tejszínt, hozzávegyítettem a kihűlt citromos krémet és a reszelt citromhéjat.
  • A pisztáciát finomra daráltam.
  • Egy kb. 1,5 literes, szögletes fém formát kibéleltem folpackkal.
  • Beleöntöttem és elsimítottam a krém harmadát, rászórtam a darált pisztácia felét, következett a krém második harmada, a pisztácia másik fele, majd a maradék krém.
  • Tetejét letakarva mélyhűtőbe tettem.
  • Az öntethez lábasba öntöttem a narancslevet, hozzáadtam a fahéjat, a cukrot, a citromlevet és felforraltam.
  • Az étkezési keményítővel besűrítettem, majd ízesítettem a likőrrel és a reszelt narancshéjjal.
  • A fahéjrudat eltávolítva kihűtöttem, hűtőbe tettem.
  • Tálalás előtt néhány perccel a parfét kivettem a fagyasztóból, eltávolítottam a folpackot, majd ujjnyi szeletekre vágtam és a narancsöntettel tálaltam.

szombat, július 06, 2013

Menüajánló - tojásfasírt pirított-párolt újburgonyával

Hosszú idő után ez az első hétvégénk, amikor nem dolgozunk, nem kell mennünk sehová, nyugiban, együtt, itthon tölthetjük a szombat-vasárnapot. Milyen apró dolgoknak is hogy tud örülni az ember?! Én legalábbis nagyon tudom értékelni az ilyen csendes együttléteket. :) Szóval nagyon élvezzük, szombaton Csengével készítettük az ebédet, míg apa az udvaron és a kertben ténykedett. Ilyen ügyesen segített,


aztán így elfáradt: :)


A menü pedig a következő volt:

TYÚKHÚSLEVES CSIGATÉSZTÁVAL

TOJÁSFASÍRT PIRÍTOTT-PÁROLT ÚJBURGONYÁVAL, SÓSKAMÁRTÁSSAL


PIRÍTOTT-PÁROLT ÚJBURGONYA

Az újburgonyát most nem a hagyományosnak mondható, párolt-petrezselyemzöldes verzióban készítettem el, hanem kipróbáltam a sütőben pirított-párolt változatot (nemrég Katinál is láttam hasonlóan módon készítve). Mondhatom, nagyon finom lett, kívül kissé ropogós, belül pedig omlós, nagyon puha így a burgonya. Egy picit talán még jobban meg is lehet pirítani, nálunk most ilyen lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg apró szemű újburgonya
  • 1 evőkanál vaj


  • Az apró újburgonya héját lekapartam (illetve az enyémet inkább már hámozni kellett), váltott vízben többször átmostam a burgonyaszemeket.
  • Lábasba tettem, megsóztam és hozzáadtam a vajat.
  • Előmelegített, 210 fokos sütőbe tettem, és sütni, pirítani kezdtem.
  • Amikor jó félpuha volt, fél pohár vizet adtam hozzá, és visszatettem a sütőbe addig, amíg a víz elpárolgott és a burgonya szép pirult, omlósan puha lett.


TOJÁSFASÍRT

A tojásfasírt receptjét a Kifőztük magazin 2013. júliusi számában láttam meg, Katuci készítette, nekem pedig nagyon megtetszett. Sort is kerítettem rá, egyszerűen elkészíthető, olcsó, mégis nagyon finom feltét lehet főzelékekhez, de salátával vagy akár kenyérrel, idényzöldségekkel is tökéletes. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
  • 7 tojás
  • 2 kisebb zsemle
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • zsemlemorzsa, olaj


  • Hat tojásból kevés olajon - sóval ízesítve - kemény tojásrántottát sütöttem.
  • A zsemléket késes aprítóval morzsásra aprítottam, majd szintén a késes aprítót használva felaprítottam a megtisztított vöröshagymát és fokhagymagerezdeket is.
  • Egy tálban összekevertem, szép egynemű masszává állítottam össze a rántottát, az aprított zsemléket és hagymakockákat, egy egész nyers tojást.
  • Ízesítettem sóval, őrölt borssal, petrezselyemzölddel és szükség szerinti mennyiségű zsemlemorzsát adtam még hozzá.
  • A masszából fasírtgolyókat formáztam, sütés előtt még zsemlemorzsába forgattam, majd bő, forró olajban pár perc alatt kisütöttem őket.
  • Papírtörlőre szedve felitattam róla a felesleges zsiradékot, újburgonyával és sóskamártással tálaltam.


Szép hétvégét mindenkinek! :)))

péntek, július 05, 2013

Pirított tökmagos - sült hagymás kence

Szeretitek a sült hagymát? És a pirított tökmagot? :) Ha igen, akkor ez a kence kötelező darab. Pikk-pakk elkészül, és isteni finom az íze. Fűszerezni lehet szűkmarkúan vagy bőkezűbben, kinek-kinek kedve szerint. Friss kenyérrel vagy pirítóssal, paradicsommal-paprikával-uborkával nagyon finom reggeli vagy uzsonna tud lenni. Én szándékosan darabosabbra hagytam, de lehet kicsit alaposabb mixeléssel krémesebbre is készíteni. Eszternek köszönöm a receptet, ez a finom kence gyakran kerül majd nálunk asztalra. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • 4 fej vöröshagyma
  • só, őrölt bors, őrölt kömény, borsikafű
  • 10 dkg héj nélküli tökmag




  • A hagymákat megpucoltam, karikákra vágtam.
  • Olívaolajon dinsztelni kezdtem, közben ízesítettem a fűszerekkel, majd szép aranybarnára pirítottam.
  • Közben a tökmagot egy másik serpenyőben, szárazon szintén megpirítottam.
  • Kicsit hűlni hagytam mindkettőt.
  • A hagymát mély, magas falú tálkába öntöttem, botmixerrel pürésítettem.
  • A végefelé hozzáadtam a pirított tökmagot is, ezzel tovább aprítva, de úgy, hogy maradjanak benne nagyobb tökmagdarabok is.
  • Botmixelés közben szükség szerint lehet hígítani olívaolajjal - én nem tettem, az olajos párolt hagymától pont jó állagú, finoman kenhető szendvicskrémet kaptam.


szerda, július 03, 2013

Hűtött süti 2.0

A hűtött süti a blogon az ötödik legnépszerűbb bejegyzés, és heti viszonylatban is felkerült a múlt héten a 10 legnézettebb recept közé. Méltán népszerű, főleg ilyenkor, nyáron. Könnyű elkészíteni és jólesően finom, hideg desszert a végeredmény. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a sárga réteghez:

  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag (25 g) zselatin
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor

a barna réteghez:

  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag (25 g) zselatin
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál kakaópor

a fehér réteghez:

  • 1,5 dl víz
  • 1 csomag (25 g) zselatin
  • 4 dl tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor

a piros réteghez:

  • 1 csomag piros színű gyümölcskocsonyapor (pl. málna ízű)



Az eredeti receptet és az elkészítés menetét itt találjátok, annyival egészíteném ki, hogy kb. 20 x 37 centis tepsiben készült. Már a múltkor is írtam, hogy Ádám kedvenc sütije, most is neki készítette anyukám. :)