szombat, június 29, 2013

Ribizlis muffin

Könnyed, finom ribizlis muffin édesanyám konyhájából. Az eredeti recept szerint ez egy meggyes muffin lenne, anyukám viszont ribizlivel készítette és így is nagyon finom lett. A tésztája nem fojtós, könnyű, pihe-puha. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 4 tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg margarin
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • 1-2 marék ribizli




  • A ribizlit megmosta, leszemezte.
  • A tojásokat krémesre-habosra keverte a cukorral, majd hozzáadta az olvasztott margarint is.
  • A sütőport elkeverte a liszttel, a tojásos masszába szitálta, óvatosan elkeverte, hozzáadva a tejet is.
  • A tésztát 12 kapszlival bélelt muffinmélyedésbe osztotta, végül rászórt muffinonként 13-15 szem ribizlit.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 percig sütötte.
  • Kihűlés után porcukorral megszórva kínálta.


csütörtök, június 27, 2013

Diós-kürt

Nemrégiben történt, hogy egyik este csak viszonylag későn derült ki, hogy mégiscsak részt tudok venni a másnapi munkahelyi rendezvényen. Ahová évek óta mindig süteménnyel szoktam menni. Így hát este nyolckor recept után kezdtem kutakodni, szempont volt, hogy gyorsan készüljön, legyen hozzá minden itthon és persze finom is legyen. Célirányosan Mónika Váncza-projektjében néztem szét, és találtam rá a diós-kürtre. Minden feltételnek megfelelt :) , így hát gyorsan megsütöttem, másnap pedig jóízűen elfogyasztottuk. Azóta már többször készült, most ismét egy aranyos csapat kedvéért. :) A férjem szerint egyébként nem lett volna szabad "leégetni" magam ezzel a sütivel, szerinte itthon kellett volna hagynom az egészet. Kérdésemre, hogy mi baja a sütinek, nem létező bajusza alatt mosolyogva ezt válaszolta: - Túl diós! :) Mónika, köszönjük a receptet! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 3 rúdhoz:
a tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 2 evőkanál tejföl
  • kb. 1/2 dl tej

a töltelékhez:

  • 50 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg zsemlemorzsa (nálam darált háztartási keksz)
  • 5-6 dkg porcukor
  • 3,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor

a tetejére:

  • 1 tojás
  • porcukor




  • A tésztához a sütőport elkevertem a liszttel, gyúródeszkára szitáltam, adtam hozzá csipetnyi sót is.
  • Hozzászitáltam a porcukrot és beledaraboltam a vajat, összemorzsoltam.
  • Hozzáadtam a tojást, a rumot, a tejfölt és a tejet, és szép, egynemű tésztává gyúrtam.
  • Három cipóra osztottam.
  • A töltelékhez a diót késes aprítóval "ledaráltam" (mostanában nem veszem elő a darálót, sokkal gyorsabb és praktikusabb késes aprítót használni, ráadásul én a süteményben is jobban szeretem, ha nem teljesen finomra van darálva a dió).
  • Nagy lábasba tettem, hozzáadtam a mazsolát, a fahéjat, a darált háztartási kekszet, a porcukrot és a tejet, és kenhető töltelékké főztem.
  • Végül ízesítettem/illatosítottam a vaníliás cukorral.
  • Az első cipót kb. 30 x 38 centis téglalappá nyújtottam, rákentem a töltelék harmadát, a hosszabbik oldala mentén feltekertem és a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
  • Ugyanígy jártam el a maradék két tésztacipóval is.
  • A rudakat lekentem a felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöttem őket.
  • Miután kihűltek, porcukorral meghintettem, szeletelve tálaltam.


kedd, június 25, 2013

Habos meggyes pite

A gombhoz kerestem kabátot, a kapott meggyhez kerestem receptet, valamilyen eddig még nem sütött süteményhez támadt kedvem. Meg is találtam a Vidék Íze magazin 2013. júniusi számában. Kelt tésztával készülő, nagyon könnyed, üdítően finom sütemény. A karamellizálódott mandulalapok pedig valami istenien egészítik ki a tészta, a savanykás meggy és a könnyű, édes-habos krém ízét. Végül sajna meggybefőttel kellett készítenem, mert meggymagvalás közben túl sok lakóval találkoztam :(, így a tavalyi magvalt befőtt mellett döntöttem. Tudom, nem olcsó sütemény, de tényleg nagyon finom, ajánlom kipróbálásra. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 cm-es tepsihez :
a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,25 dl tej
  • 2 tojás
  • 9 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj
  • csipet só

a tetejére:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál tejszín
  • 15 dkg mandulalap

a töltelékhez:

  • 70 dkg meggy (nálam 720 ml meggybefőtt)
  • 1 csomag tejszínízű pudingpor
  • 13 dkg kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 6 lap zselatin
  • 5 dl tejszín




  • A lisztet a tálas mixer táljába szitáltam, közepébe mélyedést készítettem.
  • Ide morzsoltam az élesztőt, amit leöntöttem a meglangyosított tejjel.
  • Oldalról lisztet húztam rá, és kelni hagytam.
  • Negyedóra elteltével hozzáadtam a langyos vajat, a porcukrot és a sót, valamint az enyhén felvert tojásokat, és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen fél óra alatt duplájára kelesztettem.
  • Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tetejére a mázat: összemelegítettem a vajat, a cukrot, a mézet és a tejszínt, majd amikor egynemű lett, a tűzről lehúzva hozzákevertem a mandulalapokat is, és hagytam langyosra hűlni.
  • A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, majd a tepsi méretére nyújtottam és a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
  • Kicsit hagytam még kelni, majd rásimítottam a mandulás mázat.
  • 190 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni, majd lapjában kettévágtam.
  • A meggybefőttet leszűrtem, elosztottam az alsó lapon (friss meggy esetén kimagvalva tesszük az alsó lapra).
  • A pudingporból, cukorból és tejből a szokott módon sűrű pudingot főztem.
  • A zselatinlapokat vízbe áztattam, kinyomkodtam, majd egyesével feloldottam a még meleg pudingban.
  • Kevergetve teljesen kihűtöttem a zselatinos pudingot.
  • A tejszínből kemény habot vertem, óvatosan beleforgattam a pudingba.
  • A habos pudingot a meggyel kirakott lapra simítottam, majd ráhelyeztem a felső, mandulás lapot és gyengéden lenyomkodtam.
  • Hűtőben egy éjszakán át hagytam összeérni, dermedni a krémet.
  • Másnap porcukorral leszórtam a tetejét és felszeletelve tálaltam.


vasárnap, június 23, 2013

Grillezett sertésborda sajttal és paradicsommal

Bár ma reggel még nagyon borult volt az idő, délelőtt sokat javult és grillezéshez teljesen megfelelő lett. Tegnap este bepácoltam a húst, apa ma délelőtt beizzította a faszenet és indulhatott is a sütögetés. A hús finoman fűszeres, a paradicsomtól szaftos, a ráolvadt-pirult sajt pedig külön ad neki egy nagyon kellemes ízt. Sajtos-kakukkfüves burgonyapüré volt a köret, ami most egy picit lágyabbra sikerült ugyan, de így együtt nagyon kellemes ebédünk volt. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 16 szelethez:

  • 1-1,2 kg sertéskaraj (csont nélkül)
  • só, őrölt feketebors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 4 nagy paradicsom
  • 16 szelet trappista sajt




  • A húst a sütést megelőző este megtisztítottam, majd 16 szeletet vágtam belőle, amiket húsverő kalapáccsal nem túl vékonyra ütögettem.
  • Fűszereztem sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával.
  • Olajjal meglocsolva egy éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap faszén felett sütöttem őket: a szeleteket a megolajozott rácsra rakosgattam és hagytam, hogy az egyik oldaluk szépen megsüljön.
  • Ekkor megfordítottam, minden szelet húsra két-két karika paradicsomot és egy-egy szelet sajtot tettem és a másik oldalukat is megsütöttem (a sajtszeleteket kettévágtam és kicsit egymásra is csúsztatva helyeztem őket a húsra-paradicsomra - így nem lógott túl, vastagabb lett).
  • Amikor készre sültek, lapátkanállal tányérra helyeztem őket.
  • Végül sajtos-kakukkfüves burgonyapüré kíséretében tálaltam.


kedd, június 18, 2013

Vaníliás kuszkusz eperraguval

Nemrég a kuszkusz-saláta olyan sikert aratott nálunk, hogy most újra kuszkuszt készítettem, csak édes változatban. Az ihletet a Príma Konyha magazin legutóbbi száma adta, a recept teljes egészében onnan származik. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető desszert, az eperszezon végefelé még eperraguval, de természetesen készülhet tetszés és ízlés szerinti gyümölccsel. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 muffinformához:

  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg vaj
  • 15 dkg kuszkusz
  • kb. 60 dkg eper



  • Az epret megtisztítottam, feldaraboltam és megszórtam 2,5 evőkanál barnacukorral, majd hagytam, hogy kicsit levet engedjen.
  • Botmixerrel nagyon finoman - hogy inkább darabos maradjon - pürésítettem.
  • Felforraltam a tejet, feloldottam benne a maradék barna- és a vaníliás cukrot.
  • A vajat felhevítettem, rászórtam a kuszkuszt.
  • Felforrósítottam, majd ráöntöttem a forró cukros tejet.
  • A lángról levéve letakartam, kb. negyedóra alatt a kuszkusz megpuhult és felszívta a folyadékot (közben egyszer-kétszer átkevertem).
  • Végül a megpuhult kuszkuszt muffinformákba kanalaztam, szépen elegyengettem és egy éjszakára hűtőbe tettem (de akár rögtön is tálalható).
  • Másnap tányérokra borítottam a formából, és az eperragu kíséretében tálaltam.

csütörtök, június 13, 2013

Rakott brokkoli

Eredetileg rakott karfiolnak indult, de csak brokkoli volt a zöldségesnél, így lett belőle rakott brokkoli. :) Nem is bántuk, nagyon finom volt, pillanatok alatt elfogyott. A fotók nem túl szépek, sajnos az ilyen rakott ételeket egyszerűen nem tudom jól fényképezni. Azért remélem, átjön a képeken, hogy finom volt. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg gyorsrizs (opálrizs)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 50 dkg darált sertéshús
  • só, őrölt bors, ételízesítő
  • 1 kg brokkoli
  • kevés vaj, zsemlemorzsa
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • szezámmag




  • A rizset a dobozon található utasítás szerint elkészítettem, leszűrtem.
  • Amíg főtt, megtisztítottam és apró kockákra vágtam a vöröshagymát.
  • Az olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a darált húst és összepirítottam.
  • Kevéske vizet aláöntve, sóval, borssal ízesítve puhára pároltam, végül zsírjára sütöttem.
  • A brokkolifejeket megtisztítottam, rózsáira szedtem.
  • Ételízesítős forró vízben roppanósan puhára pároltam, majd leszűrtem.
  • Egy hőálló tálat kikentem vajjal, meghintettem zsemlemorzsával.
  • Alulra került a rizs, rá a darált hús, amire a párolt brokkolirózsákat raktam.
  • Végül a reszelt sajttal elkevert tejföllel vontam be és meghintettem szezámmaggal.
  • Előmelegített, forró sütőben addig sütöttem, amíg szép pirult színe nem lett.


vasárnap, június 09, 2013

Eperkrémleves 2

Azért eperkrémleves 2, mert már szerepel egy eperkrémleves a blogon, itt. Mindkettő nagyon finom, az egyik alkohollal készült, a másik nem. Nekem személy szerint a vörösboros változat egy kicsit jobban ízlik, bár tény, hogy gyerekeknek és sofőröknek nem túl szerencsés az alkoholos leves. A hétvégén készült krémlevesből éppen ezért ki is maradt a bor, helyette van benne finom tejszín, eperszörp és narancslé. Ha szeretitek a krémleveseket, érdemes elkészíteni, annál is inkább, mivel kb. 10 perc alatt összedobható - utána már csak jól be kell hűteni, és fogyasztható is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 30 dkg eper
  • 1 dl eperszörp
  • 3 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 4 dl narancslé (100 %-os)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál cukor (lehet méz is)




  • Az eperszemeket megmostam, kicsumáztam és lábasba tettem (néhány szemet félre lehet tenni a tálaláshoz).
  • Hozzáadtam a szörpöt, a vizet, a tejszínt, a tejfölt, a narancslevet és a cukrot, és botmixerrel az egészet pürésítettem.
  • Végül átszűrtem, hűtőbe téve jól lehűtöttem.
  • Tetszés szerint tejszínhabrózsákkal, eperrel díszítve tálalhatjuk.


szombat, június 08, 2013

Fürjtojásos sonkaleves

Ha húsvét után lennénk egy-két nappal, ajánlanám ezt a levest a maradék főtt-füstölt sonka felhasználására. Erről ugyan már lekéstem, ettől függetlenül ez egy nagyon finom, füstölt ízű, tartalmas leves. Nem bonyolult elkészíteni, sokáig nem is kell főzni, hiszen a hús már főve kerül bele, a zöldségek-tészta-tojás pedig hamar megfő. Nálunk most készült először, és nem utoljára, mivel mindenkinek ízlett. Az alapreceptet itt találtam, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg főtt-füstölt sonka (nálam tarja)
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 4-5 szál zsenge petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors, ételízesítő por
  • 12-13 dkg eperlevéltészta
  • 12 fürjtojás


  • A zöldségféléket megtisztítottam, a vöröshagymát apró, a répaféléket kb. centis kockákra vágtam.
  • A húst is a zöldségekhez hasonló darabokra kockáztam.
  • Az olajat felhevítettem, üvegesre pirítottam benne a vöröshagymakockákat.
  • Hozzáadtam a tarja- és répakockákat, és néhány perc alatt az egészet összepirítottam.
  • Felöntöttem kb. 3 l vízzel, hagytam felfőni.
  • Amikor felforrt, ízesítettem sóval (óvatosan, mert a hús is sós), őrölt borssal, zúzott fokhagymával és nem túl apróra vágott petrezselyemzölddel.
  • Kis lángon, lefedve majdnem készre főztem.
  • Ízesítettem még kevéske ételízesítővel, majd hozzáadtam a tésztát is, tovább főztem addig, amíg az eperlevél megfőtt.
  • Ekkor engedtem bele egyesével a fürjtojásokat, és keverés nélkül (hogy a tojások lehetőleg egyben maradjanak) további 10 percig főztem kis lángon.

kedd, június 04, 2013

Szicíliai torta

A legutóbbi bejegyzés témája az egészség volt. Hát, ez a torta nemigen felel meg az egészséges étel kritériumainak, de egy szülinapot nehéz lenne torta nélkül megünnepelni, ha pedig torta, akkor édes és krémes és habos... és finom. Az egészség jegyében mentségünkre legyen mondva, hogy csak egy kis tortát sütöttem. :) A férjem ma ünnepli a 45. születésnapját, neki készült a szicíliai torta. Tortalap, ricotta narancslikőrrel bolondítva, kandírozott gyümölcs, mandula, csoki, tejszínhab... nem hangzik rosszul, ugye? :) Drágám, nagyon boldog szülinapot kívánunk itt is, Isten éltessen sokáig! :) A tortához sok sikert!
(Utólag, kóstolás után azért megjegyzem, hogy finom torta, de a lapot lecserélném egy kicsit puhább piskótalapra. A likőrrel való locsolás mellett is nekem egy picit száraz volt a tésztája. És bátran készíthető 20 centis kapcsos tortaformában, 18 centisben magas lett a tészta.)


Hozzávalók 18 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:

  • 12,5 dkg margarin
  • 4 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 13 dkg rétesliszt
  • 13 dkg étkezési keményítő
  • 1/2 csomag sütőpor

a krémhez:

  • 25 dkg ricotta
  • 5 dkg porcukor
  • 5 evőkanál narancslikőr
  • 10 dkg kandírozott gyümölcs
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg mandula
  • 1 lap zselatin

a díszítéshez:

  • 1 dl tejszín
  • kevés cukor
  • kandírozott gyümölcs, csokiforgács




  • A tésztához a margarint felolvasztottam, majd vízfürdőre téve hűlni hagytam.
  • Közben kézi mixerrel nagyon habosra, krémesre kevertem a tojásokat a kétféle cukorral, majd óvatosan - tovább keverve - hozzáadagoltam a kihűtött, olvadt margarint is.
  • A réteslisztet elkevertem az étkezési keményítővel és a sütőporral, és finoman hozzákevertem/forgattam a tojásos alaphoz.
  • A tortaforma alját sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a tésztát, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. háromnegyed óráig sütöttem (ha túlzottan pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le).
  • Miután megsült, kivettem a formából, hagytam teljesen kihűlni, majd három lapba vágtam.
  • A krémhez a mandulát szárazon megpirítottam, majd amikor kihűlt, az étcsokival együtt késes aprítóban durvára vágtam.
  • A ricottát elkevertem a porcukorral és 2 evőkanál narancslikőrrel, hozzáadtam az apró kandírozott gyümölcsöt és a mandulás csokireszeléket is.
  • A zselatinlapot hideg vízbe áztattam, majd kinyomkodtam, és 2 evőkanál vízben épp csak addig melegítettem, amíg fel nem oldódott.
  • A ricottás krémhez kevertem, fél óráig pihentettem.
  • Végül az alsó lapot meglocsoltam 1,5 evőkanál narancslikőrrel, rákentem a krém felét, erre jött a középső lap, meglocsolva szintén 1,5 evőkanál likőrrel és megkenve a krém másik felével, majd a harmadik lap.
  • A tejszínből kevés cukorral kemény habot vertem, bevontam vele a tortát.
  • Tetejét tejszínhabrózsákkal, kandírozott gyümölccsel és csokiforgáccsal díszítettem.


vasárnap, június 02, 2013

Kuszkusz-saláta - Fő az egészség!

Gerditől kaptam meg a "Fő az egészség!" mozgalom stafétáját. Elméletileg nagyjából tudom, hogy mit és hogyan tehetnék az egészségünkért, a gyakorlatban viszont ezt már sokkal nehezebb megvalósítani. A mai rohanó világban, amikor gyakran napi 10-12 órát dolgozunk, sem energia, sem idő nem marad a mozgásra, a sportra - legalábbis nálunk ez sajnos így van. Ezért is próbálok legalább az étkezésünkre jobban figyelni, igyekszem több zöldséget-gyümölcsöt csempészni az étrendünkbe, ezekből is elsősorban a házi termesztésűeket. Azt vallom, hogy igazából semmit nem kell kizárni az étkezésünkből, csak meg kell találni a helyes mértéket. Több teljes kiőrlésű lisztből készült étel/sütemény, több rost, több kezeletlen alapanyag, kevesebb tartósítószer, adalékanyag, mesterséges színezék, tudatosabb vásárlás - tudatosabb sütés-főzés. :) Az egészség jegyében egy finom salátát hoztam, nem mellesleg az elfoglalt háziasszony nagyon jó barátja ez az étel, mert pillanatok alatt elkészíthető. Nálunk Csillu kérésére natúr csirkemellhez készült, és legnagyobb örömömre az egész családnak, fiúknak-lányoknak, kicsiknek-nagyoknak egyaránt ízlett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg kuszkusz (durumbúzából készült dara)
  • 4 dl alaplé
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 közepes kígyóuborka
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • só, őrölt bors
  • 1/2 citrom leve




  • A kuszkuszt egy nagy, inkább lapos, mintsem mély tálba öntöttem.
  • Az alaplevet forróra melegítettem, hozzákevertem az olívaolajat.
  • Ezzel a forró keverékkel leöntöttem a kuszkuszt úgy, hogy mindenhol érje/fedje be a lé. Ezzel a kuszkusz el is készült, nem kell főzni vagy párolni, a forró létől megpuhul, megduzzad.
  • Az újhagymákat megtisztítottam, vékony karikákra vágtam, kicsit a zöldjéből is karikázva.
  • Az uborkát és a paradicsomokat alaposan megmostam, kis kockákra vágtam.
  • A répákat meghámoztam, nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A kuszkuszt villával átkevertem úgy, hogy ne maradjanak benne csomók, majd finoman hozzáforgattam a felaprított zöldségféléket is.
  • Végül ízesítettem kevéske sóval és őrölt borssal, a citrom levével.
  • Natúr sült csirkemellel tálaltam, tetszés szerint a húst apró kockákra vágva a salátába is lehet keverni.


A játék szabályai pedig:

1. Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt a blogodra vagy honlapodra - a mozgalom logójával együtt -, amit egészséges vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.
2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak.
3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is.
4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben vagy e-mailben.


Mivel mostanában nem voltam aktív sem a blog írásában, sem pedig a többiek olvasásában, így fogalmam sincs, ki kapott már felkérést és ki nem. Mindenesetre kíváncsian adom tovább a stafétát, várva, hogy mi lesz a témában a véleménye és a bejegyzése


Gerdi, köszönöm a stafétát, nagyon hasznosnak és fontosnak tartom, hogy e mozgalom által is jobban odafigyeljünk az egészségünkre, osszuk meg egymással gondolatainkat, ötleteinket, beszéljünk az egészségről! :)

szombat, június 01, 2013

Kapros-túrós rózsa

Szép lassan talán vissza tudok térni a blogra, ha még nem is olyan intenzitással, mint korábban. :) Azért az elmúlt időszakban is sütöttem-főztem, és egy-két ételt/süteményt le is fotóztam. Ilyen ez a finom és mutatós péksütemény is, még a pünkösdi hosszú hétvégén készült a családnak. Kolléganőmtől kaptam friss, zsenge kaprot, így a tölteléket nem citrommal, hanem kaporral ízesítettem, nagyon finom lett így is. Az eredeti receptet Illéskrisznél találtam, ezer köszönet érte. :) Minimális változtatással készült, a formázásról nagyon jó fázisfotókat találtok Krisztinél. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 darabhoz:
a tésztához:

  • 1 csésze tej (a csésze űrmértéke: 180 ml)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 csésze olaj
  • 1/2 csésze joghurt
  • 50 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 1 tojás

a töltelékhez:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 1 tojássárgája
  • 1 csokor kapor

a tetejére:
  • porcukor



  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot.
  • Kb. egy decinyi cukros tejbe belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A maradék tejhez hozzáadtam az olajat és a joghurtot, és kézi habverővel egyneművé kevertem.
  • A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, az előzetesen külön kikevert tojásokat, a joghurtos keveréket és a felfutott élesztőt.
  • Tálas mixer dagasztókarjával alaposan kidagasztottam, majd letakarva, meleg helyen kelni hagytam.
  • Közben elkészítettem a tölteléket: a túróhoz hozzáadtam a kétféle cukrot, a sót, a tojássárgát és az előzetesen megtisztított, felaprított kaporzöldet, és kézi mixerrel elkevertem.
  • A megkelt tésztát gyúródeszkára borítottam, átgyúrtam, 12 részre osztottam és mindegyikből gombócot formáltam.
  • A kis gombócokat hagytam kelni, majd egyesével kb. tenyérnyi átmérőjű körré nyújtottam.
  • Egymástól egyforma távolságra négy bevágást ejtettem a tésztakörök szélén, középre halmoztam a töltelék 1/12-ed részét, majd a tésztacikkeket egymásra hajtva kialakítottam a rózsaformát.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, letakarva fél óráig kelni hagytam.
  • Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt sültek készre.
  • Amikor kihűltek, porcukorral meghintve kínáltam őket.