szombat, május 25, 2013

Családi nap a Sóstói Múzeumfaluban

Még nem jövök, csak szeretnék megosztani veletek néhány képet a mai napunkról. Ma nem dolgozunk (holnaptól viszont újra), így szerencsére részt tudtam venni egy nagyon jó kis rendezvényen és a sok munka után nagyon jólesett ez a fajta kikapcsolódás és pihenés. :) Csengéék ovijában hosszú évek óta hagyomány, hogy minden évben a gyermeknaphoz kapcsolódva családi napot rendeznek a nyíregyházi Múzeumfaluban, ahol elvileg az óvoda összes gyermeke vesz részt a családjával együtt. A bevétellel az óvoda alapítványát támogatjuk, ebben az évben is a játékok felújítására, bővítésére, az udvar konfortosabbá tételére fordítják a befolyt összeget. :) Reggel, érkezés után zsíros kenyérrel és zöldségfélékkel - vagy tetszés szerint vajas-lekváros kenyérrel indítottuk a napot. Ezután következett a csoportok műsora, édesek voltak a gyerekek, nagyon készült mindenki. Majd délelőtt a Romwalter Duó szórakoztatta a közönséget, illetve voltak kézműves foglalkozások, játékok, sportos vetélkedők. Az ebéd pedig az óvónénik által üstökben főzött babgulyás és a szintén általuk sütött mákos-diós-kakaós-lekváros bejgli volt. Olyan jó volt látni azt, hogy a már nyugdíjas, volt óvónők, dadusok is évről-évre részt vesznek a rendezvényen, nagyon családias volt a hangulat. Közben pedig picit szét is tudtunk nézni a Múzeumfaluban, hoztam nektek képeket is, hátha kedvet kaptok ellátogatni hozzánk. :) Mindenkinek szép hétvégét! :)






 Csengéék csoportja...




















vasárnap, május 12, 2013

Fahéjas-csokis habkrém + blogszünet

Szeretnék egy kicsit elköszönni tőletek, pontosabban nem szeretnék, csak muszáj. Sűrűsödni látszanak a munkahelyi tennivalóim, így a blogra egy ideig egyáltalán nem lesz időm, még nézelődés és kommentelés szintjén sem - sajnos. :( A SAD 15. fordulójára még hozok egy gyors desszertet, bár kicsit ki fogok lógni a sorból, mivel nem süteményt készítettem. Gionetta kiírása szerint habos süteményeket vár, és bár ez a csokis krém nem sütemény, viszont annál inkább habos, tejszín- és tojásfehérjehab is van benne. Nekem kicsit tömény, ebéd után elég is volt egy fél pohárka, a fiúknak viszont simán lecsúszott egy-egy pohárral. :) Mindenkinek szép nyárelőt és minden jót, a habkrémhez pedig sok sikert kívánok! :) 


Hozzávalók 6 pohárhoz:
  • 1 dl tej
  • 1 rúd fahéj
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 3 tojásfehérje
a díszítéshez:
  • fehércsokiforgács


  • A tejbe beletettem a fahéjrudat, és forráspontig hevítettem, majd levettem a tűzről.
  • A kétféle csokit vízgőz fölött összeolvasztottam, majd szintén félretéve pár percig hűlni hagytam.
  • A tejből kivettem a fahéjat, és kézi habverővel keverve hozzádolgoztam a csokihoz, majd 10 percig hűlni hagytam.
  • Közben kemény habot vertem a tejszínből is és a tojásfehérjékből is.
  • A majdnem teljesen kihűlt csokiba beleforgattam a tejszínhabot, majd hozzádolgoztam a fehérjehabot is.
  • Kis poharakba kanalaztam, tetejüket elsimítottam.
  • A maradék habot habzsákba töltöttem, ebből nyomtam a poharakban lévő krém tetejére, végül fehércsokiforgácsokkal díszítettem.

péntek, május 03, 2013

Tejleves

A tejleves gyerekkorunk óta nagy kedvencünk - felvállalom, felnőtt fejjel is nagyon szeretem. :) Ma már persze leginkább a gyerekeim kedvéért készítem, ők is imádják. Amióta pedig megláttam Zsuzsánál a tejleves ígéretes receptjét és kipróbáltam, pici módosítással már csak így készítem - hálás köszönet ennek az egyszerű ételnek a leírásáért. Finom, krémes leves, rizs betéttel, citromos ízesítéssel, ízlés szerint mazsolával és tetején pirított mandulával. A képek nem adják vissza, hogy milyen finom, az talán többet mond a képeknél, hogy a gyerekek repetázni szoktak belőle és a három liter tejből készített mennyiség is gyorsan el szokott fogyni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 13-15 dkg rizs
  • 3 l tej
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • csipet só
  • 1 csomag tejszín- vagy vaníliaízű pudingpor
a tálaláshoz:
  • mandulaszeletek


  • A rizst többször váltott vízben alaposan átmostam, majd enyhén sózott, bő vízben majdnem készre főztem, leszűrtem.
  • A tejet - fél liter kivételével - főni tettem.
  • Amikor felforrt, hozzáadtam a kétféle cukrot és a citrom reszelt héját, valamint a leszűrt rizst és kis lángon főztem tovább (ekkor már kevergetni kell, nehogy leégjen).
  • Közben a pudingport a maradék tejjel csomómentesre kevertem, a készre főzött rizses tejhez adtam, felforralva besűrítettem vele.
  • Langyosra hűtve kínáltam, tetejét szárazon pirított mandulaszeletekkel szórtam meg.