hétfő, április 29, 2013

Dara krémleves

Ezt a levest akkor szoktam készíteni, amikor már egyáltalán nincs időm semmire. Negyedóra alatt elkészül, nagyon gyors és egyszerű előétel. Azt azért el kell mondjam, hogy nálunk a megosztó ételek közé tartozik - a fiúknak nem igazán a kedvence, de egyszer-egyszer azért ők is megeszik. Nem is szoktam nagy adagot főzni, csak az itt is leírt mennyiségből és ez gyorsan el is fogy. Csengének és nekem egyébként kifejezetten ízlik, sós-savanykás, híg tejbegríz állagú krémleves. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1,3 l húsleves
  • 10 dkg búzadara
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • fél citrom
  • petrezselyemzöld



  • A húslevest felforraltam (ha nincs készen, leveskockából is készülhet).
  • A forrásban lévő levesbe vékony sugárban beleengedtem a búzadarát és pár perc alatt, nem túl nagy lángon ikrásra főztem.
  • Közben a tojássárgákat elkevertem a tejföllel, hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adtam.
  • Kis lángon hagytam újra felforrni, majd levettem a tűzről.
  • Ízesítettem a fél citrom levével és apróra vágott petrezselyemzölddel, és azon melegében tálaltam.



Kicsit hígabb, mint a tejbegríz és sós-savanykás. :)

szombat, április 27, 2013

Karamellakrémes-fehércsokis szívek - VKF 56. forduló

Hétvégi desszertünk egy nagyon finom, kávés-kakaós tésztájú, karamellakrémmel bevont, csokiforgácsokkal és tejszínhabbal díszített sütemény. (Jól hangzik, ugye? :) És mivel Kriszta a VKF 56. fordulójában anyák napi menüt vár tőlünk, gondoltam, kicsit megpróbálom ünnepi öltözetbe bújtatni az egyébként tepsiben is megsüthető és hagyományosan szeletelhető süteményt. A tésztából most egy nagyobb és két kisebb szívet sütöttem, de süthetjük az egész tésztát csak a nagyobb formában is. A karamellakrémet Trollanyunál találtam, máskor is fogom használni süteményekhez, nagyon finom. A főpróba tehát megvolt, anyák napjára pedig dupla adagból fogom sütni, két lap között és a tetején is krémmel, ugyanilyen díszítéssel. Higgyétek el, nagyon finom sütemény, aki nem hiszi, járjon utána - vagyis tessék elkészíteni! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 2 kávéskanál instant kávépor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 5 evőkanál forró víz
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 1 kis doboz (140 g) kefir
  • 20 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor

a krémhez:

  • 10 dkg barnacukor
  • 8 dkg vaj
  • 3 dl tejszín
  • csipet só
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő

a díszítéshez:

  • fehércsokiforgács
  • tejszínhab





  • Az instant kávéport és a kakaóport elkevertem a forró vízzel.
  • A vajat feldaraboltam és a kristálycukorral addig kevertem gépi habverővel, amíg már a cukor nem recsegett benne.
  • Egyesével hozzáadtam a tojásokat, jól elkevertem velük.
  • Belekerült a kefir is, egyneművé kevertem.
  • Végül hozzáadtam a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és beleforgattam a vajas masszába.
  • A formákat zsírral alaposan kikentem, liszttel meghintettem és elosztottam bennük a tésztát.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőbe tettem őket, a kisebbeket kb. 20 perc elteltével vettem ki, a nagyobb majd 30 percig sült.
  • Amíg hűltek, elkészítettem a krémet. Ehhez nagy lábasba tettem a barnacukrot, a vajat, a tejszínt és a sót, felforraltam.
  • Kisebbre véve a lángot kb. 8 percig főztem/sűrítettem, a tűzről lehúzva elkevertem benne az étkezési keményítőt, majd a tűzre visszatéve, kézi habverővel teljesen simára, csomómentesre keverve pár perc alatt besűrítettem.
  • A tűzről levéve kevergetve kicsit hűlni hagytam, majd elosztottam a krémet a szívek tetején.
  • Mielőtt megdermedt volna, fehércsokiforgáccsal szórtam meg, majd hűtőbe tettem, végül az oldalát tejszínhabbal vontam be.



Egy kis anyák napi előzetes, anyukámék kertjéből egy díszcseresznyeág. :)

csütörtök, április 25, 2013

Talléros pohárkrém 2.0

Újabb ismétlés a blogon. :) A pohárkrém receptje már fenn van, most Csillu kérésére készült. Itthon volt a hétvégén, ilyenkor általában azt sütök-főzök, amit ő kér. Így készült újra ez a finom pohárkrém, a medvehagymás tekercsekből úgyis megmaradt három tojásfehérje, pont kapóra jöttek. Idestova 20 éves a recept, mégsem tudunk ráunni, nagyon szeretjük. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 csomag (45 g) tejszín ízű habpor
  • 3 kávéskanál kristálycukor
  • 6 dl tejföl
  • 3 tojásfehérje
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kb. 25 dkg piskótatallér (kerek piskóta)
  • 2-3 adag kávé (cukor nélkül)
  • 1 üveg (720 ml) őszibarackbefőtt
  • cukrozott kakaópor



Az elkészítés menetét itt találjátok. Amin most változtattam (hosszú évek óta először), hogy a konzerv gyümölcshúst nem daraboltam, hanem botmixerrel pürésítettem. Így is, úgy is nagyon finom, egyszerűen elkészíthető desszert (csak bírjuk kivárni, amíg összeérik :).

szerda, április 24, 2013

Díjat kaptam :)

Ne nevessetek ki, de amikor Emerencia megjegyzést hagyott nálam, miszerint vár valami a blogján, rögtön az előző napon megcsodált, aranyos kis virágai jutottak eszembe (amellett, hogy Csengéék az oviban biztosan fognak valamilyen kis ajándékot készíteni, ilyen kis csokrokat itthon is készítünk majd anyák napjára a nagymamáknak, szerintem nagyon helyesek). Az, hogy díjat szán nekem, valahogy meg sem fordult a fejemben. Ezek után persze végtelenül jólesett ez a gesztus, főleg a nagyon melegszívű, kedves bejegyzést olvasva. Emerencia, még egyszer nagyon köszönöm a díjat és hogy rám gondoltál! :)


A díjjal járó szabályok pedig a következők:
1. Megemlítjük, hogy kitől kaptuk a díjat.
2. Felsorolunk 4 bloggert, akinél 200-nál kevesebb a feliratkozott rendszeres olvasók száma.
3. Egy-egy kommentet hagyunk a kiválasztott 4 blogon a díjazásról.

A bejegyzés többszöri nekifutásra született meg, mert ehhez a ponthoz érve mindig elakadtam. Nagyon nehéz kiválasztani csak 4 blogot, hiszen szívem szerint ettől sokkal több bloggernek, bloggerinának adnám tovább ezt a kedves díjat. :) De ahogy mondani szokták, a szabály az szabály, tehát a 4 általam választott blog:


Fogadjátok szeretettel a díjat, remélem, legalább olyan örömöt okozok vele, mint amilyet nekem is szerzett. :)

Utólag megkaptam ugyanezt a díjat Rebarbarától és Zsuzsától is, amit ezúton is nagyon köszönök. Még egyszer nem adnám tovább csak 4 bloggernek, fogadjátok szeretettel mindannyian, akik erre jártok! :)

hétfő, április 22, 2013

Medvehagymás tekercsek

A sok-sok-sok-sokadik medvehagymás recept, amivel találkoztok, ugye? :) Dehát most van a szezonja, ilyenkor érdemes mindenféle finomságot készíteni belőle. Én is találkoztam nagyon sokféle elkészítési lehetőséggel, kezdve a fűszervajtól a mindenféle leveseken, tésztás és húsos ételeken keresztül a sós süteményekig. Nagyon finom ízt ad az ételeknek, kellemes aromájával finoman fűszerezi azokat. A tavalyi medvehagymás sörkifli után nálunk idén is sós sütiben végezte egy adag medvehagyma, a jól bevált tekercsekbe kerültek a levelek. Az alaprecept most is Hajniéktól van, köszönet érte. Finom lett, sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók 96 darab tekercshez:
a tésztához:

  • 5 dl tej
  • 1 csapott evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl olaj
  • 80 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só

a töltelékhez:

  • 25 dkg margarin
  • 1 teáskanál só
  • 3 tojássárgája
  • 1 csokor medvehagymalevél




  • A medvehagyma leveleket megmostam, a szárrészt eltávolítottam és a leveleket leszárogattam, majd apróra vágtam őket.
  • A margarint feldaraboltam, habosra kevertem a sóval, a tojássárgákkal és a felaprított medvehagymával.
  • A tejet meglangyosítottam, kb. 1,5 decinyiben feloldottam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • Közben a maradék tejet a dagasztógép táljába öntöttem, hozzáadtam az olajat, rászitáltam a lisztet és hozzáadtam a sót is.
  • Amikor az élesztő felfutott, azt is a tészta hozzávalóihoz adtam, majd a dagasztóspirállal szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • A tálból lisztezett deszkára borítottam, finoman átgyúrtam, majd négy részre osztottam.
  • A tésztacipókkal külön-külön dolgoztam tovább. Egy-egy cipót kb. 48 x 25-30 centis téglalappá nyújtottam, megkentem a töltelék negyedével és viszonylag szorosan feltekertem.
  • 24 darab 2 centi széles csigára vágtam, amiket rögtön a mini muffintepsi mélyedéseibe rakosgattam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt sültek készre. (A sütő alsó rácsára érdemes egy nagyobb tepsit csúsztatni, hogy a megemelkedő tekercsekből kifolyó zsiradék ne a sütőnkbe csepegjen és égjen rá! :)


vasárnap, április 21, 2013

Tarka zöldségsaláta

Olyan jó, hogy végre itt a tavasz, a szervezetünk is jobban vágyik ilyenkor már a friss, zsenge zöldségfélékre. Nálunk most a zöldségekből gyors és egyszerű saláta készült, amihez rántott húst sütöttem. Féltem kicsit, hogy a fiúknak hogy fog ízleni, illetve beledugják-e az orrukat egyáltalán, de siker koronázta ténykedésemet, a rántott csirkemell mellé szívesen és jóízűen elfogyasztották a salátát. Na persze ők még kenyeret is ettek hozzá, nekünk, lányoknak viszont csak ez a saláta volt a husi körete. Eredetileg az öntetbe nem kerül cukor, anélkül viszont erősen savanykás lett. Tartva tőle, hogy a gyerekeknek így nem fog ízleni, ízesítettem kevéske porcukorral, és így lett jó, mindenkinek ízlett. Még a legkisebbem is jóízűen eszegette, pedig ő nem a jó étvágyáról híres.  :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
az alap salátához:

  • 2 csomó hónapos retek
  • 6-7 szem koktélparadicsom (vagy 2 nagyobb)
  • 1 kis, zsenge cukkini
  • 1 zsenge karalábé
  • 2 piros húsú paprika
  • 1/4 csomó metélőhagyma
  • 1/2 csokor kapor

az öntethez:

  • 6 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál mustár
  • só, őrölt bors
  • 2-3 teáskanál porcukor
  • 10 evőkanál étolaj




  • A zöldségeket alaposan megmostam, megtisztítottam.
  • A retket uborkagyaluval egészen vékony karikákra, a koktélparadicsomokat negyed cikkekre vágtam.
  • A cukkini két végét levágtam, majd hámozás nélkül hosszában kettévágtam és szintén az uborkagyalut használva szeleteltem (volt egy kis magháza, azt eltávolítottam).
  • A karalábét meghámoztam, és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A paprikákat hosszában negyedeltem, ereit, magjait eltávolítottam, majd a negyed csíkokat vékony szeletekre vágtam.
  • A metélőhagymát megmostam, jól megszikkasztottam, apróra vágtam.
  • A kaporral ugyanígy kell eljárni, nálam most fagyasztott került bele.
  • A zöldségeket és a zöldfűszereket egy nagy tálban alaposan összekevertem.
  • Az öntethez a tejfölt, a balzsamecetet és a mustárt ízesítettem sóval és őrölt borssal, és jól elkevertem.
  • Végül kisebb adagokban hozzáadtam az olajat is, és azzal is jól kikevertem.
  • A salátát és az öntetet külön-külön kínáltam. (Mivel az öntet nincs elkeverve az alappal, a zöldségek pedig nincsenek sózva, így nem engednek levet.)

péntek, április 19, 2013

Túrófánk - sütőben sütve

Amikor nemrég megláttam Évánál a túrófánkot, jutott eszembe, hogy milyen régen is sütöttem. Nem az élesztős változatot, hanem (olajban sütés esetén) egy nagyon gyors, szódabikarbónával készültet szoktam sütni. Anno huszonöt-harminc évvel ezelőtt volt a városunkban egy kis üzlet, ahol amerikai fánkokat árultak. Ez volt a szlogenjük: "Ami fánk, ami fánk!" Találó volt a szlogen, én legalábbis a mai napig emlékszem rá. :) A fánkok pedig nagyon finomak voltak, az amerikai zászló mintájával díszített papírzacskóban árulták őket. Volt köztük egy túrófánk is, amit nagyobbacska dió nagyságúra sütöttek, na azt nagyon szerettük. Ennek a fánknak a tésztája arra hajaz (emlékeim szerint), és nálunk most először sült tepsiben (eddig mindig olajban sütöttem, vizes evőkanállal adagolva a tésztát). Szóval ez a tepsiben sült változat is nagyon ízlett a gyerekeknek, a negyed kiló túróból sütött fánkokat pillanatok alatt el is kapkodták. Egyébként olajban sütés esetén fél óra alatt el is készülnek, de tepsiben sütve sem több egy óránál a készítési idő. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 20 fánkhoz:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna




  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tepsi mélyedéseit olajjal vékonyan kikentem.
  • A tésztához gépi habverővel habosra kevertem a tojásokat a sóval és a cukorral, majd hozzáforgattam - már fakanállal - a tejfölt, a burgonyanyomón áttört túrót és a szódabikarbónával elkevert, átszitált lisztet.
  • Nokedlitészta állagú tésztát kaptam, amit sima végű habzsákba töltöttem, és ebből adagoltam a tepsi mélyedéseibe a tésztát.


Ilyen tepsiben sültek, sajna elfelejtettem a tészta betöltése után fotózni, így már csak sütés után az üres tepsi került lencsevégre. :)

  • Kb. 20-25 perc alatt sültek készre.
  • Miután kissé kihűltek, porcukorral hintettem meg őket és lekvár kíséretében tálaltam, ilyen finom volt:

szerda, április 17, 2013

Majorannás tejes-májas Annától - Blogkóstoló 8.

Az "almás pite" pohárkrém mellett még ezt a finom májas krémet is elkészítettem Annától, a Kakukkfű blog szerzőjétől a Blogkóstoló 8. fordulója keretében. Amikor megláttam az eredeti receptet, tudtam, hogy el kell készítenem, mivel Ádám fiam imádja a kenőmájast, májkrémet és mindenféle májas szendvicskrémet. Nem is bántam meg, nagyon-nagyon ízlett mindenkinek a családban. (Ádámnak olyannyira, hogy kérte, készítsük el laktózmentes változatban is.) Garantáltan többször asztalra fog kerülni, finom, friss kenyérrel és zöldségfélékkel. Természetesen tízóraiba is ez került, uzsonnaként vagy egyszerű vacsoraként is teljesen megfelelő. Anna, köszönöm a receptet, Hani, köszönöm a játékot! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 dl tej
  • só, őrölt bors, majoranna, kakukkfű
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg vaj




  • A májat megtisztítottam, 3-4 darabra vágtam, lábasba tettem.
  • Ráöntöttem a tejet, hozzáadtam 3 gerezd zúzott fokhagymát, majd a májat a fokhagymás tejben puhára főztem.
  • Amikor megfőtt, ízesítettem sóval, őrölt borssal, majorannával, kakukkfűvel, és a maradék 2 gerezd zúzott fokhagymát is hozzáadtam.
  • Botmixerrel pürésítettem, majd a vajat kis darabokban hozzáadva elkevertem benne.
  • Végül tálkákba szedtem (négy, a képen látható tálka lett tele ezzel az adaggal), teljes kihűlés után hűtőbe tettem dermedni.


vasárnap, április 14, 2013

"Almás pite" pohárkrém Annától - Blogkóstoló 8.

A Blogkóstoló 8. fordulójához érkezett, háziasszonyunk pedig ebben a körben Hani, az Ízemlékek blog írója. Tudjátok, ez az a játék, ahol az egymásnak sorsolt blogot "kóstoljuk", választunk és sütünk-főzünk valami finomat egymástól. Az én párom most Anna lett, a Kakukkfű blogból, aminek nagyon örültem. Így ugyanis jobban elmélyülhettem egy számomra kicsit különlegesebb blogban, hiszen a Kakukkfű az "ízletes ételek és diabetikus receptek tárháza". Ami valóban így van, nagyon sok ízletes, finom étellel, desszerttel találkozhatunk, zömében pedig diabetikus receptekkel. Megmutatom a nekem legjobban tetszőket: fetás reteksaláta, citrus muffin csalafinta citromkrémmel, brokkoli krémleves fokhagymás sajtkrémmel, mediterrán túrókrém, málnás brownie, sült puding csokoládé és vanília ízben. És amire a választásom esett, az az "almás pite" pohárkrém, ami szintén diabetikus desszert. Olyannyira megtetszett, hogy nem is változtattam semmin, vagyis diabetikus formában készítettem el én is. A folyékony édesítőt ismertem eddig is, alkalomadtán a kávét szoktuk vele ízesíteni, de a nyírfacukorral most ismerkedtem meg. Tudtátok, hogy 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint hagyományos társa? Majdnem teljesen úgy működik, mint a kristálycukor, édesítő értéke ugyanolyan, annyi különbséggel, hogy nem karamellizálódik és nem alkalmas élesztővel készült ételek készítésére, mivel nem nyújt táptalajt az élesztőgomba-féléknek. De visszatérve a recepthez, nagyon finom, könnyed desszert lett a végeredmény, ami máskor is fog nálunk készülni. Anna, köszönöm a receptet, Hani, köszönöm a játékot! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 pohárhoz:
az almapüréhez:

  • 6 alma
  • 1 dl víz
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
  • 3 dkg nyírfacukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

a krémhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 evőkanál folyékony édesítő
  • 1 vaníliarúd
  • 40 dkg mascarpone
  • 8 dkg dió

a morzsához:

  • 1 teáskanál vaj
  • kb. 10 dkg diabetikus teasütemény
  • őrölt fahéj



  • Az almákat megmostam, meghámoztam, húsukat apró kockákra vágtam és egy nagy lábasba tettem.
  • Ráöntöttem a vizet, hozzáadtam a nyírfacukrot, ízlés szerint őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, a citrom lereszelt héját és teljesen puhára, szinte pépesre főztem.
  • Hagytam kihűlni.
  • Közben egy serpenyőben szárazon megpirítottam a diót, majd miután kihűlt, késes aprítóval felaprítottam, úgy, hogy maradjanak benne nagyobbacska darabok is.
  • A krémhez habbá vertem a tejszínt, a végefelé hozzáadtam a habfixálót, a folyékony édesítőt és a vaníliavelőt is.
  • A mascarponéhoz óvatosan hozzáforgattam a tejszínből vert habot, majd ezt a krémet megfeleztem, és egyik felébe belekevertem a diót.
  • A teasüteményből 6 darabot félretettem a díszítéshez, a többit morzsásra aprítottam és fahéjjal ízesítve átpirítottam a felhevített vajon.
  • A poharak aljába elosztottam a diós krémet, erre jött az almapüré, majd a fehér krém, amit végül a pirított kekszmorzsával szórtam meg és a félretett aprósütikkel díszítettem.
  • Jól lehűtve kínáltam.


péntek, április 12, 2013

Aszaltszilvás-tejfölös muffin

Nemrég újra aszalt szilvával töltött csirkemellet sütöttem, és kimaradt néhány szép szem aszalt szilva. Egy nagyon finom, könnyed muffinba kerültek, ami - mint általában a muffinok - hamar el is készíthető. Amilyen gyorsan az asztalra varázsoltam, a család ugyanolyan gyorsan el is tüntette. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 12 nagy aszalt szilva




  • A vajat habosra kevertem a cukorral és csipetnyi sóval, gépi habverővel.
  • Egyesével hozzáadtam a tojásokat, szép simára kevertem, majd fakanálra váltva belekevertem a tejfölt is.
  • A liszthez hozzáadtam a szódabikarbónát, átszitálva a vajas masszához kevertem.
  • Végül beleforgattam a feldarabolt aszalt szilvákat is.
  • A muffintepsi mélyedéseit kibéleltem papírkapszlikkal, elosztottam bennük a tésztát.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20-22 perc alatt sültek készre.
  • Amikor kihűltek, tetejüket sablont is használva porcukorral szórtam meg.


szerda, április 10, 2013

Burgonyaleves pestóval

A burgonyalevesnek egy picit különlegesebb készítési módja, olaszosan, pestóval fűszerezve és finom conchiglie-vel, bordás kagylótésztával dúsítva. Tartalmas, különleges ízvilágú leveske, sűrűbbre főzve egytálételként is megállja a helyét. A hozzávalóknál megadott mennyiséggel készítve nagy adag levest kapunk, a pestóból pedig nemcsak a leveshez szükséges adag lesz, hanem még külön is tudunk kínálni hozzá. Éva a Takarékos konyhából tésztás játékot hirdetett, ezt a finom levest ajánlom a "Szeretem a tésztát!" játékra. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a pestóhoz:

  • 6 dkg petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg fenyőmag
  • 2 evőkanál friss bazsalikomlevél
  • 6 dkg reszelt parmezán
  • fehérbors
  • 1,5 dl olívaolaj

a leveshez:

  • 6-8 szelet bacon
  • 45 dkg vöröshagyma
  • 60 dkg burgonya
  • 3-4 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 2 l tyúkhúsleves, alaplé
  • 6 dl tej
  • kb. 20 dkg conchiglie (bordás kagylótészta)
  • 2 dl tejszín
  • só, petrezselyemzöld
  • reszelt sajt, fokhagymás kruton




  • A pestóhoz szükséges hozzávalókat késes aprítógépbe raktam, és 1-2 perc alatt krémesre pürésítettem.
  • A leveshez vékony csíkokra vágtam a szalonnaszeleteket, megtisztítottam és apróra kockáztam a krumplit és a hagymát.
  • Nagy lábasban felhevítettem a vajat és az olajat, beledobtam a szalonnát és pirítani kezdtem.
  • Pár perc után hozzáadtam a hagyma- és burgonyakockákat, ízesítettem kevéske sóval, és tovább pirítottam, gyakran megkeverve.
  • Kb. 10 perc elteltével felöntöttem a húslevessel és a tejjel, felforraltam és negyedóráig kis lángon főztem.
  • Ekkor került bele a tészta, amivel további negyedóráig főtt a leves.
  • Végül hozzáadtam a tejszínt is, néhány percig még főztem, majd ízesítettem petrezselyemzölddel és három evőkanálnyi pestóval.
  • Külön tálkákban reszelt sajtot, pestót és fokhagymás krutont kínáltam hozzá.


szombat, április 06, 2013

Abált szalonna

Tudom, tudom, nem a gasztronómia csúcsa az abált szalonna - dehát annyira finom! :) Bár boltban is lehet kapni, mégis érdemes belevágni a házi elkészítésébe, egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény pedig egy isteni finom, puha, sós-paprikás-fokhagymás ízű-illatú szalonna. Amit persze friss kenyérrel, hagymával és sok zöldségfélével szabad csak érdemes fogyasztani. Házi készítésű abált szalonnát utoljára gyerekkoromban ettem, akkoriban gyakran vágtunk disznót és készítettünk mindenféle finomságot a húsából, szalonnájából. Felelevenítve a régi emlékeket, nálunk így készült az abált szalonna. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • tokaszalonna
  • só, babérlevél, szemesbors, pirospaprika
  • fokhagyma


  • A tokaszalonnát tenyérnyi széles darabokra vágtam, és alaposan, erősen bedörzsöltem sóval.
  • Nagy lábasba rakosgattam a szalonnadarabokat, fokhagymagerezdeket tisztítottam és a szalonnára szórtam, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte.
  • 3 napig hideg helyen tartottam ebben a pácban, naponta egyszer kicsit átforgattam a szalonnadarabokat.
  • A három nap elteltével a páclében feltettem főni, adtam még hozzá néhány gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet, szemesborsot.
  • Amikor felforrt, egészen kis lángon főztem tovább mindaddig, míg teljesen puha nem lett (késsel vagy villával ellenőrizhető).
  • A levében hagytam langyosra hűlni, majd a levet leszűrtem, a szalonnát lemostam benne a fűszerektől és két deszka között lepréseltem.
  • Egy napi préselés után vízzel pépesre kevert pirospaprikával bekentem az oldalait és a tetejét, és jól behűtöttem.

szerda, április 03, 2013

Medvehagymás spagetti

Végre-végre, újra itt a medvehagyma szezon! A gasztronómiában egyre közismertebb és egyre inkább teret hódító hagymaféle hatása - és íze, illata is - a fokhagymáéhoz hasonlítható, bár annál erőteljesebb. Tisztítja az emésztő- és bélrendszert, bőrünket is újjávarázsolja, regenerálja, egyedülálló vértisztító, gazdag magnéziumban, vasban és C-vitaminban. Sörkiflit is sütöttem már vele, most pedig egy nagyon finom tésztaételt készítettem belőle Duende receptje alapján, melyért ezer köszönet ezúton is. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető étel, megnyaltuk utána mind a tíz ujjunkat. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg spagettitészta
  • 3 dkg vaj
  • teáskanálnyi olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kevéske cukor
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 10-15 dkg sajt (trappista és füstölt vegyesen)




  • A tésztát a szokott módon, enyhén sós vízben kifőztem, majd leszűrtem és főzőlevét felfogtam.
  • Amíg főtt, megtisztítottam a medvehagymát: megmostam és lecsepegtettem a leveleket, majd eltávolítottam a hosszú, vastag szárakat, és a leveleket vágódeszkán apróra metéltem.
  • A vajat serpenyőben felhevítettem, hozzáadtam az olívaolajat, majd belepréseltem a megtisztított fokhagymagerezdet.
  • Ízesítettem kevéske sóval, pár percig pároltam.
  • Felöntöttem a fehérborral és kissé forrni hagytam.
  • Belekerült a felaprított medvehagyma is, ízesítésül só és őrölt bors, majd belekevertem a tejfölt.
  • Pár percnyi főzés után hozzáadtam a reszelt sajtokat, hagytam teljesen elolvadni, végül utánaízesítettem kevéske cukorral (mivel kicsit sűrűnek találtam, hígítottam a tészta főzővizével).
  • A mártásba forgattam a leszűrt tésztát, és még külön is kínáltam hozzá reszelt sajtot.