csütörtök, február 28, 2013

Cake-pops (pudingos-tejfölös süteményből) - SAD 13. forduló

Teller-cake Zsuzsi a háziasszonya a Süss, Alkoss, Díszíts nevű játék 13. fordulójának. Nagyon eredeti, ötletes témát választott, mégpedig a sütinyalókát. Ha ránéztek a képekre, rögtön tudni fogjátok, hogy életem első sütinyalókáit látjátok, amik igen csúnyácskákra sikerültek, viszont nagyon finomak voltak. Végtelenül leegyszerűsítettem a cake-pop gyártást: a hétvégi pudingos-tejfölös sütinek a levágott széléből készítettem a nyalókákat (a szélek úgyis hátrányos helyzetűek nálunk, mindenki csak a szép, szabályos szeleteket kedveli :). Gyakorlat teszi a mestert, legközelebb a masszát kicsit keményebbre fogom készíteni. Most is fennmaradtak a kis gömbök a pálcikákon, de kicsit lágy volt a massza, nem tudtam szép szabályos gömbökké formálni. Másrészt a csokizás terén is van még mit tanulni, itt-ott kicsit megindult a csokimáz - persze a díszítést is vitte magával. :) Mindezek ellenére nagyon köszönöm Zsuzsának a témát, kipróbálhattam magam egy új területen, és bár rengeteg tanulnivaló van még sütinyalóka téren, mindenesetre nagyon élveztem a cake-pop készítést! :) Sok sikert hozzá (nekem is)! :)


Hozzávalók:

  • egy tepsi pudingos-tejfölös sütemény széle (vagy maradék sütemény, bár ebből a sütiből kizárt, hogy van maradék :)
  • 15 dkg tortabevonó
  • 1,5 evőkanál étolaj
  • cukorgyöngy


  • A sütemény szélét levágtam, és egy napig hideg helyen szikkadni hagytam.
  • Másnap finoman egyneművé gyúrtam (ha lágy, pl. darált háztartási keksszel javíthatunk az állagán).
  • Golyókat formáztam belőle, és visszatettem a hűtőbe.
  • Miután újra jól lehűltek, mindegyikbe egy-egy csokiba mártott pálcikát szúrtam, majd mentek vissza a hűtőbe.
  • Végül gőz fölött olajjal megolvasztott csokimázzal vontam be őket és cukorgyönggyel díszítettem.
  • Kis üvegcsében, csokorba szedve kínáltam őket.

kedd, február 26, 2013

Bordói sósrudacskák

Kicsit megkésve, a hétvégén ünnepeltük Csenge névnapját a tágabb családdal, nagyszülőkkel, keresztszülőkkel. Amikor a menün gondolkodtam és a sós sütihez értem, eszembe jutott Mónika Váncza-projektje, és hogy sok finomnak tűnő sós süteményt is láttam nála. Újra szétnéztem, most már célirányosan, így esett a választásom a bordói sósrudacskákra. Nagyon jól döntöttem, és ezúton is köszönöm Mónikának a receptet. Bár anyukámnak megvan a könyv is, de így, a képeket látva és a tapasztalatokat olvasva azért sokkal egyszerűbb és könnyebb volt választani. A rudacskák nagyon finomak lettek, a zsírtól porhanyósak, a tetején a köménnyel és a fűszersóval pedig igazán jó ízűek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 28 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojássárgája
  • 6 evőkanál tej

a tetejére:

  • 1 tojás
  • őrölt köménymag, só (nálam most 7 fűszersó)


  • A lisztet elkevertem a sütőporral, majd gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzáadtam a sót és a zsírt, elmorzsoltam.
  • Belekerült a tojássárgája és a tej, amikkel egynemű tésztává dolgoztam össze.
  • Félujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam az őrölt köménnyel és a fűszersóval.
  • Derelyevágóval ujjnyi rudakra szabtam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.


Ha már említettem a névnapot, becsempészek egy képet is a kis névnaposunkról. :)

szombat, február 23, 2013

"Zserbó" pite Chef Vikitől - Blogkóstoló 7.

Nagyon szeretem a Blogkóstoló nevű játékot, bár csak néhány fordulóval ezelőtt kapcsolódtam be. Mindig izgatottan várom a sorsolást, vajon kiket kapok játszótársaimul, aztán pedig olyan jó elmélyülni egy-egy blogban, akár ismertük azelőtt, akár nem. Nézegetni a képeket és a recepteket, mit is válasszak, ez is jó lenne, az is tetszene. Vikvi jóvoltából a 7. fordulóban Chef Viki blogját kóstolhattam, aminek nagyon-nagyon örültem! :) Imádok Vikinél nézelődni - nemcsak a játék kapcsán, ez eddig is így volt -, mindig házias, általunk is kedvelt ízvilágú ételekkel találkozom. Megmutatom nektek az én kedvenceimet, a teljesség igénye nélkül - a hely és az idő hiányában ez is már egy nagyon szűkített lista, tehát: toszkán rozmaringos-olívás-diós fonat, sült csirkecomb jóasszony módra, kolbászos-fetás frittata, kapros-juhtúrós csöröge, fokhagymás-tejfölös kifli, expressz vaníliás karika, és természetesen a kombe-k: a zserbó kombe és a juhtúrós-kolbászos kombe. Mind közül mégis a "zserbó" pite győzött most, amit csak ajánlani tudok nektek is. Valami mesésen finom pite, rövid időn belül kétszer is elkészült. Először egy nagyon rohanós napon, telefonok és e-mailek közepette, így aztán kifelejtődött a lekvár és csokizni sem volt időm, jelentem, nagyon ízlett úgy is. Most pedig az ismétlés, már lekvárral és csokimázzal (ami nem direkt pöttyös, valószínűleg túl hamar vittem ki a pitét a hideg kamrába :). Mindenképpen nagyon finomságos, szuper recept, Viki szavaival élve "istenkirályság"! :) Tényleg az, sok sikert hozzá! :) Vikik, köszönöm a játékot és a receptet! :)


Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához:
a tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál jéghideg víz

a töltelékhez:

  • sárgabaracklekvár
  • 20 dkg dió
  • 2 tojás + 1 tojásfehérje
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 5 dkg finomliszt
  • kupica rum

a tetejére:

  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 evőkanál étolaj
  • (mogyoró krokant)


  • A tésztához a hideg vajat késes aprítóval elmorzsoltam az átszitált liszttel, majd a gyúródeszkára borítva gyors mozdulatokkal összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a hideg vízzel.
  • A piteformát vajjal alaposan kikentem, a tésztát finoman kör alakúra nyújtottam a deszkán, majd a formába helyeztem és elegyengettem benne.
  • A hűtőben pihent kb. fél órán át.
  • Közben a töltelékhez zsiradék nélkül illatosra pirítottam a diót, vigyázva, nehogy megégjen.
  • Tálcára öntöttem és hagytam teljesen kihűlni, majd ledaráltam.
  • A tojássárgákat krémesre, habosra kevertem a kristály- és vaníliás cukorral, hozzáadtam a kakaóport is.
  • Belekerült a tejszín, a sütőporral elkevert és átszitált liszt, végül a darált dió és a rum.
  • A tojások fehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a diós masszába forgattam.
  • A lehűlt tésztát villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóráig sütöttem.
  • A sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem a diós tölteléket, majd a sütőbe visszatéve még kb. fél órán át sütöttem.
  • Amikor teljesen kihűlt, az olajjal gőz fölött megolvasztott tortabevonóval vontam be, majd mielőtt teljesen megdermedt volna, hullámosra fújtam a mázat és a pite közepét és szélét mogyoró krokanttal díszítettem.

péntek, február 22, 2013

Zöldfűszeres krémsajtos rágcsa

Szeretitek a zöldfűszereket? És a krémsajtot? És a kettőt együtt? Hát, ezekben a falatnyi kis rágcsákban nagyon átjön a zöldfűszeres krémsajt íze, illata, nagyon finom. Azért el kell mondjam, hogy első kóstolás után kicsit furcsának tűnt, nem a megszokott sós-sajtos ízvilág. Persze aztán nagyon gyorsan elfogyott, etette magát, nemigen lehetett abbahagyni. A tetejére szezámmag és fekete kömény került. A fekete kömény (más néven fekete hagymamag, parasztbors, kerti katicavirág) ma már ritkán használt fűszer, pedig régebben gyógyszerként is használták. Illóolajokban, telítetlen zsírsavakban gazdag, elsősorban légúti, emésztőrendszeri, bőrbetegségek kezelésére alkalmazták. Szóval a fekete köménnyel a tetején ennek a finom rágcsának még egy ici-pici jótékony hatása is van, sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg zöldfűszeres krémsajt (nálam Philadelphia)
  • 1 csapott teáskanál só

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag, fekete kömény


  • A lisztet átszitáltam, elmorzsoltam a vajjal, majd gyors mozdulatokkal hozzágyúrtam a krémsajtot is, közben ízesítettem a sóval.
  • Egynemű tésztává gyúrtam, lisztezett deszkán jó fél centi vastagra nyújtottam, és derelyevágóval falatnyi darabokra szabtam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, tetejüket lekentem enyhén felvert tojással és megszórtam a kétféle maggal.
  • Előmelegített, 175-180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.

szerda, február 20, 2013

Mazsolás sárgarépasaláta

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis finom, kellemes salátaötletet hoztam. Picit túlvásároltam magam répából, így ez lett a salátám alapja, került mellé egy kis savanykás alma és megbolondítottam mazsolával, finom, az almától lédús salátám lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 10 dkg mazsola
  • kb. 40 dkg sárgarépa
  • 1 nagyobb savanykás alma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál méz


  • A mazsolát leforráztam, majd leszűrtem.
  • Amíg csepegett, meghámoztam a répákat és az almát, majd mindkettőt legyalultam.
  • Az öntethez elkevertem a mézet a citromlével és az olajjal, ízesítettem kevéske sóval.
  • Az öntetbe beleforgattam a répát, almát és a mazsolát, majd kicsit érni/hűlni hagyva tálaltam.

vasárnap, február 17, 2013

Omlós mogyorós pogácsa

Időm mostanában semmi, ezt a nagyon finom mogyorós aprósüteményt viszont már olyan régóta szerettem volna megsütni, hogy szombaton este-éjszaka sort kerítettem rá. Egy picit többet pihent a hűtőben, mint az előírt egy óra, mivel közben szétrobbant a zuhanykabinunk üveg ajtaja és volt némi kis takarítani valóm a fürdőben, így aztán majdnem éjfél lett, mire a pogik is megsültek. Ádámot még a késői időpont sem zavarta abban, hogy az első adag, már langyosra hűlt pogácsából jó néhányat belakmározzon, folyamatos hümmögéssel jelezve elégedettségét. :) Tudom, hogy időnként a mogyorót hajlamosak vagyunk dióra cserélni a receptekben, de ezt a kis kekszet mindenképpen mogyoróval készítsétek, megéri, így tökéletes! :) Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók 60 darabhoz:
a tésztához:

  • 10 dkg mogyoró
  • 25 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg lágy margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

a díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 60 szem mogyoró


  • A mogyoró felét ledaráltam, másik felét durvára/darabosra vágtam, majd összekevertem a sóval és a liszttel.
  • A margarint habosra kevertem a kétféle cukorral, hozzáadtam a tojás sárgáját és a mogyorós lisztet, és lisztezett gyúródeszkán dolgozva egynemű tésztává állítottam össze.
  • Cipóvá formáztam, folpackba csomagolva 1 órán át pihentettem a hűtőben.
  • A hűtőből kivéve a tésztát 4 részre osztottam, a negyedeket finoman átgyúrtam.
  • Minden egyes tésztacipót kb. 30 centi hosszú rúddá sodortam, majd 2 centis darabokra vágtam.
  • A tésztadarabokból kis golyókat formáltam, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket kellő távolságot hagyva egymástól, hiszen sülés közben terülnek.
  • A golyók közepébe fakanállal nem túl mély lyukakat nyomtam, tetejüket megkentem az enyhén felvert tojásfehérjével, és minden kis lyukba egy-egy szem mogyorót illesztettem.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15-18 percig sütöttem.

szombat, február 09, 2013

Fahéjas-almapürés piskótatekercs

Ezt a receptet azzal az instrukcióval kaptam, hogy akkor süssem meg, amikor kevés időm van desszertet készíteni. Végül is nem ebből az apropóból készült el, hanem Csenge névnapjára az oviba, mivel valamilyen nagyon egyszerű, lekváros piskótát kértek a gyerekek (nevében az óvónénik :). Így aztán gyorsan sütöttem két tekercset, és nem lekvárral, hanem fahéjas almapürével töltöttem meg, így talán még finomabb is volt. A gyerekek miatt a fahéjjal nagyon csínján bántam, ha a család szereti, lehet a hozzávalóknál leírt mennyiséggel is ízesíteni. Az almapüré nálam most bolti, de nemrég láttam Katánál házilag készítve, szerintem a házi almapürével még jobb lehet. És valóban gyorsan elkészíthető sütemény, cirka egy óra alatt már tálalható is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 3 tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 dl tej

a töltelékhez:

  • 25 dkg almapüré
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

a díszítéshez:

  • kristálycukor, porcukor


  • A sütőt előmelegítettem 250 fokra, és kibéleltem sütőpapírral egy kb. 27 x 38 cm-es tepsit.
  • A tojásokat a cukorral nagyon habosra, krémesre kevertem, végül kis adagokban hozzákevertem a tejet is.
  • A réteslisztet elkevertem a sütőporral, és óvatos mozdulatokkal a cukros tojásba forgattam.
  • A tésztát a tepsibe simítottam, majd a sütő középső rácsára tolva kb. 4 percig sütöttem, ekkor kicsit alacsonyabb hőfokra állítottam a sütőt és még kb. 4-5 percig sütöttem a tésztát.
  • A megsült tésztát végül kristálycukorral megszórt sütőpapírra borítottam, óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt.
  • Az almapürét elkevertem a fahéjjal, és azonnal a forró piskótára simítottam.
  • A cukorral megszórt sütőpapír segítségével feltekertem.
  • A tekercset úgy fektettem tálra, hogy az illesztés alulra kerüljön, hagytam kihűlni.
  • Tálalás előtt porcukorral meghintettem, szeletelve tálaltam.