2013. február 28., csütörtök

Cake-pops (pudingos-tejfölös süteményből) - SAD 13. forduló

Teller-cake Zsuzsi a háziasszonya a Süss, Alkoss, Díszíts nevű játék 13. fordulójának. Nagyon eredeti, ötletes témát választott, mégpedig a sütinyalókát. Ha ránéztek a képekre, rögtön tudni fogjátok, hogy életem első sütinyalókáit látjátok, amik igen csúnyácskákra sikerültek, viszont nagyon finomak voltak. Végtelenül leegyszerűsítettem a cake-pop gyártást: a hétvégi pudingos-tejfölös sütinek a levágott széléből készítettem a nyalókákat (a szélek úgyis hátrányos helyzetűek nálunk, mindenki csak a szép, szabályos szeleteket kedveli :). Gyakorlat teszi a mestert, legközelebb a masszát kicsit keményebbre fogom készíteni. Most is fennmaradtak a kis gömbök a pálcikákon, de kicsit lágy volt a massza, nem tudtam szép szabályos gömbökké formálni. Másrészt a csokizás terén is van még mit tanulni, itt-ott kicsit megindult a csokimáz - persze a díszítést is vitte magával. :) Mindezek ellenére nagyon köszönöm Zsuzsának a témát, kipróbálhattam magam egy új területen, és bár rengeteg tanulnivaló van még sütinyalóka téren, mindenesetre nagyon élveztem a cake-pop készítést! :) Sok sikert hozzá (nekem is)! :)


Hozzávalók:

  • egy tepsi pudingos-tejfölös sütemény széle (vagy maradék sütemény, bár ebből a sütiből kizárt, hogy van maradék :)
  • 15 dkg tortabevonó
  • 1,5 evőkanál étolaj
  • cukorgyöngy


  • A sütemény szélét levágtam, és egy napig hideg helyen szikkadni hagytam.
  • Másnap finoman egyneművé gyúrtam (ha lágy, pl. darált háztartási keksszel javíthatunk az állagán).
  • Golyókat formáztam belőle, és visszatettem a hűtőbe.
  • Miután újra jól lehűltek, mindegyikbe egy-egy csokiba mártott pálcikát szúrtam, majd mentek vissza a hűtőbe.
  • Végül gőz fölött olajjal megolvasztott csokimázzal vontam be őket és cukorgyönggyel díszítettem.
  • Kis üvegcsében, csokorba szedve kínáltam őket.

2013. február 26., kedd

Bordói sósrudacskák

Kicsit megkésve, a hétvégén ünnepeltük Csenge névnapját a tágabb családdal, nagyszülőkkel, keresztszülőkkel. Amikor a menün gondolkodtam és a sós sütihez értem, eszembe jutott Mónika Váncza-projektje, és hogy sok finomnak tűnő sós süteményt is láttam nála. Újra szétnéztem, most már célirányosan, így esett a választásom a bordói sósrudacskákra. Nagyon jól döntöttem, és ezúton is köszönöm Mónikának a receptet. Bár anyukámnak megvan a könyv is, de így, a képeket látva és a tapasztalatokat olvasva azért sokkal egyszerűbb és könnyebb volt választani. A rudacskák nagyon finomak lettek, a zsírtól porhanyósak, a tetején a köménnyel és a fűszersóval pedig igazán jó ízűek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 28 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojássárgája
  • 6 evőkanál tej

a tetejére:

  • 1 tojás
  • őrölt köménymag, só (nálam most 7 fűszersó)


  • A lisztet elkevertem a sütőporral, majd gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzáadtam a sót és a zsírt, elmorzsoltam.
  • Belekerült a tojássárgája és a tej, amikkel egynemű tésztává dolgoztam össze.
  • Félujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam az őrölt köménnyel és a fűszersóval.
  • Derelyevágóval ujjnyi rudakra szabtam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.


Ha már említettem a névnapot, becsempészek egy képet is a kis névnaposunkról. :)

2013. február 23., szombat

„ZSERBÓ” PITE



Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához:
a tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál jéghideg víz

a töltelékhez:

  • sárgabaracklekvár
  • 20 dkg dió
  • 2 tojás + 1 tojásfehérje
  • 2 csomag (2 x 10 g) vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 5 dkg liszt
  • 1 kupica rum

a tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
  • mogyorókrokant (elhagyható)


  • A tésztához a hideg vajat késes aprítóval elmorzsoltam az átszitált liszttel, majd a gyúródeszkára borítva gyors mozdulatokkal összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a hideg vízzel.
  • A piteformát vajjal alaposan kikentem, a tésztát finoman kör alakúra nyújtottam a deszkán, majd a formába helyeztem, és elegyengettem benne.
  • A hűtőben pihent kb. 1/2 órán át.
  • Közben a töltelékhez zsiradék nélkül illatosra pirítottam a diót, vigyázva, nehogy megégjen.
  • Tálcára öntöttem, és hagytam teljesen kihűlni, majd ledaráltam.
  • A tojássárgáját krémesre, habosra kevertem a kétféle cukorral, hozzáadtam a kakaót is.
  • Belekerült a tejszín, a sütőporral elkevert és átszitált liszt, végül a darált dió és a rum.
  • A tojásfehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a diós masszába forgattam.
  • A lehűlt tésztát villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóráig sütöttem.
  • A sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem a diós tölteléket, majd a sütőbe visszatéve még kb. 1/2 órán át sütöttem.
  • Amikor teljesen kihűlt, az olajjal gőz fölött megolvasztott csokoládéval vontam be, majd mielőtt teljesen megdermedt volna, hullámosra fújtam a mázat, végül a pite közepét és szélét mogyorókrokanttal díszítettem.


Forrás: Chef Viki

2013. február 22., péntek

ZÖLDFŰSZERES KRÉMSAJTOS RÁGCSA



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg zöldfűszeres krémsajt
  • 1 csapott teáskanál só

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag, fekete kömény


  • A lisztet átszitáltam, elmorzsoltam a vajjal, majd gyors mozdulatokkal hozzágyúrtam a krémsajtot is, közben ízesítettem a sóval.
  • Egynemű tésztává gyúrtam, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtottam, és derelyevágóval falatnyi darabokra szabtam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, tetejüket lekentem enyhén felvert tojással, és megszórtam a kétféle maggal.
  • Előmelegített, 175-180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.

2013. február 20., szerda

MAZSOLÁS SÁRGARÉPASALÁTA



Hozzávalók:

  • 10 dkg mazsola
  • kb. 40 dkg sárgarépa
  • 1 nagyobb, savanykás alma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál méz


  • A mazsolát leforráztam, majd leszűrtem.
  • Amíg csepegett, meghámoztam a répát és az almát, majd mindkettőt legyalultam.
  • Az öntethez elkevertem a mézet a citromlével és az olajjal, ízesítettem kevéske sóval.
  • Az öntetbe forgattam a répát, az almát és a mazsolát, majd kicsit érni/hűlni hagyva tálaltam.

2013. február 17., vasárnap

OMLÓS MOGYORÓS POGÁCSA



Hozzávalók 60 darabhoz:
a tésztához:

  • 10 dkg mogyoró
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg lágy vaj
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor

a díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 60 szem mogyoró


  • A mogyoró felét ledaráltam, másik felét durvára/darabosra vágtam, majd összekevertem a sóval és a liszttel.
  • A vajat habosra kevertem a kétféle cukorral, hozzáadtam a tojássárgáját és a mogyorós lisztet, és lisztezett gyúródeszkán dolgozva egynemű tésztává állítottam össze.
  • Cipóvá formáztam, folpakba csomagolva 1 órán át pihentettem a hűtőben.
  • A hűtőből kivéve a tésztát 4 részre osztottam, a negyedeket finoman átgyúrtam.
  • Minden egyes tésztacipót kb. 30 cm hosszú rúddá sodortam, majd 2 cm-es darabokra vágtam.
  • A tésztadarabokból kis golyókat formáltam, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket kellő távolságot hagyva egymástól, hiszen sülés közben terülnek.
  • A golyók közepébe fakanállal nem túl mély lyukakat nyomtam, tetejüket megkentem az enyhén felvert tojásfehérjével, és minden kis lyukba 1-1 szem mogyorót illesztettem.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-18 percig sütöttem.

2013. február 9., szombat

FAHÉJAS-ALMAPÜRÉS PISKÓTATEKERCS



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 3 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 dl tej

a töltelékhez:

  • 25 dkg almapüré
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj

a díszítéshez:

  • cukor, porcukor


  • A sütőt előmelegítettem 250 fokra, és kibéleltem sütőpapírral egy kb. 27 x 38 cm-es tepsit.
  • A tojást a cukorral nagyon habosra, krémesre kevertem, végül kis adagokban hozzákevertem a tejet is.
  • A réteslisztet elkevertem a sütőporral, és óvatos mozdulatokkal a cukros tojásba forgattam.
  • A tésztát a tepsibe simítottam, majd a sütő középső rácsára tolva kb. 4 percig sütöttem, ekkor kicsit alacsonyabb hőfokra állítottam a sütőt, és még 4-5 percig sütöttem a tésztát.
  • A megsült tésztát végül cukorral megszórt sütőpapírra borítottam, óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt.
  • Az almapürét elkevertem a fahéjjal, és azonnal a forró piskótára simítottam.
  • A cukorral megszórt sütőpapír segítségével feltekertem.
  • A tekercset úgy fektettem tálra, hogy az illesztés alulra kerüljön, hagytam kihűlni.
  • Tálalás előtt porcukorral meghintettem, szeletelve tálaltam.