Turbó zserbó



Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a tésztához:
1 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
40 dkg liszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
15 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárgája
a töltelékhez:
1 üveg sárgabaracklekvár
30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 citrom
2 dl tej
1/2 dl rum
2 evőkanál cukor
15 dkg dió
a tetejére:
20 dkg ét tortabevonó
2 evőkanál olaj


A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, elvegyítjük benne a szódabikarbónát és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgát, valamint a felfutott élesztőt, és szép, egynemű tésztává gyúrjuk. 3 cipóra osztva, letakarva kelni hagyjuk.
A töltelékhez a darált diót elkeverjük az átszitált porcukorral és a citrom lereszelt héjával. Az egész diót késes aprítóval néhány fordulattal durva darabosra aprítjuk. A tejet, a rumot és a cukrot melegíteni kezdjük, hozzáadjuk a durvára darabolt diót is, és 5-6 percig kis lángon főzzük, majd hűlni hagyjuk.
Az első tésztacipót a tepsi méretére nyújtjuk, a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a porcukros darált dió felével. A kihűlt darabos diós tölteléket leszűrjük, lecsepegtetjük, és a felét a töltelékre szórjuk. Az egészet befedjük a második cipóból kinyújtott lappal, kicsit rá is nyomkodjuk. Újra lekvár - porcukros darált dió - darabolt dió következik, majd a harmadik tésztacipóból nyújtott lap, amit nagyobbra nyújtunk, mivel sütés közben kicsit összemegy. Az így összerakott süteményt még kb. 1/2 óráig hagyjuk pihenni, majd hideg (!) sütőbe tesszük. A sütő hőfokát 180 fokra emeljük, és a zserbót – félidőben sütőpapírral letakarva, hogy ne égjen meg a teteje – kb. 50 percen át sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd ügyesen átfordítjuk egy másik, ugyanolyan méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe – így az alja kerül felülre, aminek simább a felülete, így szebb lesz rajta a máz.
A mázhoz vízgőz fölött felolvasztjuk a tortabevonót az olajjal, majd a már teljesen kihűlt sütemény tetejére (ami eredetileg az alja volt) csorgatjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta. Mielőtt teljesen megdermedne, a "zserbó" piténél ismertetett módon hullámosra fújjuk a mázat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése