kedd, december 03, 2013

Mandulás-fűszeres keksz - SAD! 20. forduló

Mostanság szinte minden gasztronómiával kapcsolatos játék témája - aktuálisan - a karácsony, a közelgő ünnep. Így van ez a Blogkóstolóban és a VKF! esetében is, és Ági, a SAD! 20. fordulójának háziasszonya is a karácsonyra hangol minket, mivel gasztroajándékokat, illetve ezekről készült bejegyzéseket vár. Az én gasztroajándékom ez a karácsonyi illatú-fűszerezésű, mandulával készült keksz. Süteményes dobozban, papír közé téve elvileg hetekig eláll, ezért is alkalmas akár ajándékozásra is. A mandula persze helyettesíthető mogyoróval vagy dióval, így kicsit más lesz az íze, de kerülhet bele akár cukrozott citrom- vagy narancshéj. A tetejére nálunk most kókuszreszelék került, de talán még mutatósabb valamilyen darabolt olajos maggal megszórva. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 40 kekszhez:
a tésztához:
  • 15 dkg puha margarin
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • csipetnyi só
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió
  • 1 citrom
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg hántolt, darált mandula
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg zsemlemorzsa
a citromos mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 5-6 evőkanál citromlé
a tetejére:
  • apróra vágott mandula, pisztácia, mogyoró, dió, kókuszreszelék, stb.


  • A puha margarint kézi mixerrel krémesre kevertem a cukorral.
  • Hozzáadtam a tojást, a sót, a citrom lereszelt héját és a fűszereket és tovább habosítottam a krémet.
  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a zsemlemorzsát és a darált mandulát is.
  • A tojásos krémmel egyneművé gyúrtam, majd folpackba csomagolva legalább 2 órán át a hűtőben pihentettem.
  • A hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrtam (először elég morzsásnak tűnik, de aztán jól kezelhető lesz a tészta).
  • A tésztacipóból kb. 24 x 30 centis téglalapot nyújtottam.
  • A 24 centis oldalát 8 egyforma részre, a 30 centis oldalát 5 egyforma részre osztva 40 darab 3 x 6 centis lapot szabtam belőle derelyevágó segítségével.
  • A kis kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütöttem.
  • Amíg hűltek, elkészítettem a citromos mázat: a porcukrot átszitáltam, és fakanállal elkevertem a citromlével; sűrűn folyó mázat kell kapni.
  • A mandulás lapok tetejét a cukormázba mártottam, majd sütőpapírra rakosgattam őket.
  • Mielőtt a máz teljesen megdermedt volna, kókuszreszelékkel szórtam meg (vigyázat, a máz viszonylag hamar dermed).

38 megjegyzés:

  1. Gyönyörűségesek és a recept is nagyon tetszik:))

    VálaszTörlés
  2. Ennek az ajándéknak én is örülnék :)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda finomság ! Nagyon szeretem a citromos cukormázzal megkoronázott édességeket :) Gyönyörű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A savanykás máz nagyon jól kiegészítette az édeskés kekszet, finom volt együtt! :)

      Törlés
  4. Összefutott a ... a számban és bár az illata nincs az orrmányomban
    (mert még nem működik mindegyik "szervem" rendeltetésszerűen :),
    de az ízét szinte érzem! :)))
    (Én meg még el sem kezdtem a karácsonyon gondolkozni-milyen gasztroblogger az ilyen!? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, azóta már jobban vagy! :) És nem tudom, ez megnyugtat-e, de konkrétan még fogalmam sincs, hogy mi kerül az ünnepi asztalra! :) Illetve a harcsát már megrendeltem, ez tuti! :)

      Törlés
  5. Nagyon szépségesek, igazán! Ilyen ajándéknak én is nagyon örülnék! :))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet! Nekem is készítenél ilyen ajándékot? ;-)

    VálaszTörlés
  7. A kókuszreszelék a hó képzetét kelti, és ebben a kis dobozban istenien mutatnak a kis kekszecskék:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, ez nekem eszembe sem jutott, de igazad van, tényleg olyan, mintha hópihés lenne! :)

      Törlés
  8. Nagyon szépek, igazi karácsonyi hangulatot árasztanak a képek:)

    VálaszTörlés
  9. De jó ez a hópelyhes háttér! A süti is tetszik, szívesen lennék ajándékozott:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye?! Szerintem is jó! :) Ebből az adagból ugyan már egy szem nincs, de a legközelebbi sütésnél küldök! :)

      Törlés
  10. De jó téliesek a fotóid! Én nem vagyok kekszrajongó, de így az ünnepek közeledtével annyira kívánom őket, és olyan jó, hogy a kekszes dobozba mindig lapul valami kis apró süti vagy keksz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is ritkán készül keksz, pedig mindig gyorsan elfogy, most sem volt másként! :)

      Törlés
  11. Nagyon szépek, olyan jó harapnivaló kekszek. :)

    VálaszTörlés
  12. A citrommáz még különlegesebbé teszi, finomak lehetnek. Szép a dobozod is:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól kiegészítette a citromos máz, finom volt! :)

      Törlés
  13. Gyönyörűséges! Igazi karácsonyi filingje van ezeknek a kekszeknek! :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon jól néznek ki a kekszeid! A fehér máz olyan "elegánssá" teszi őket. A fotóid pedig művésziek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, de aranyos vagy, köszönöm! :) A művészitől távol állok, de igyekszem! :)

      Törlés
  15. Igazi karácsonyi hangulatú képek :) - a süti pedig nagyon ízletes lehet

    VálaszTörlés
  16. Ezek a kekszek igazán szépek, nagyon finomak lehetnek.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon tetszik. Meg fogom sütni Anyának karácsonyra.

    VálaszTörlés