Habsipkás citromkrém

A sok-sok karácsonyi sütemény után egy könnyed, sütés nélküli desszert, receptjét a Tina magazin idei karácsonyi különszámában találtam. Mivel sem főzni, sem sütni nem kell, csak friss tojásból készítsük, és ajánlatos a jól lehűlt pohárkrémet minél hamarabb el is fogyasztani. Az egész desszert csupa hab, az üde, citromos alapot nagyon jól kiegészíti a cukros tojásfehérje-korona, és bár első kóstolásra nem tűnik nagyon édesnek, mégis garantáltan elég belőle egy pohárkával. Ennél a desszertnél avattam fel a még novemberben kapott karamellizáló pisztolyomat, de ha nincs ilyen eszközünk, nyugodtan hagyhatjuk simán a kis cukros habsipkákat. Ebben az esetben citromszeletkékkel, citromfűlevelekkel is díszíthetjük. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 pohárhoz:

  • 6 tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 2 kezeletlen héjú citrom
  • 5 lap zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor




  • A tojásokat kettéválasztottam úgy, hogy a fehérjéket két tálba tettem, az egyikbe kettőt, a másikba a maradék négyet. (A négy tojásfehérje rögtön ment is a hűtőbe, erre később lesz szükség.)
  • A hat sárgáját 7,5 dkg cukorral nagyon krémesre, habosra kevertem kézi mixerrel, a végefelé hozzáadtam a citromok lereszelt héját és kifacsart levét is.
  • A zselatinlapokat vízbe áztattam.
  • Kis lábasban kb. 3-4 evőkanálnyi vizet forraltam, a lángot elzárva alatta egyesével feloldottam benne a megpuhult zselatinlapokat.
  • A citromos krémből kb. 3 evőkanálnyit a zselatinhoz kevertem, jól eldolgoztam, majd ezt az elegyet hozzáöntöttem a citromos krémhez, óvatosan, finoman elkevertem és a krémet a hűtőbe tettem.
  • A 2 tojásfehérjéből csipet sóval kemény habot vertem, ugyanígy jártam el a tejszínnel is, amihez a végefelé hozzáadtam a vaníliás cukrot.
  • A két habot finoman a hűtőből kivett, dermedő citromos krémbe vegyítettem.
  • A krémet 6 pohárba osztottam, és néhány órára a hűtőbe tettem.
  • Végül az elején félretett 4 tojásfehérjéből kemény habot vertem, amikor már majdnem készen volt, akkor adtam hozzá a maradék kristálycukrot.
  • Sima csövű habzsákból kis csúcsos sipkákat nyomtam a poharakban hűlő citromkrémre, majd karamellizáló pisztollyal kissé megpörköltem a cukros habot.
  • Jól lehűtve kínáltam.


Megjegyzések