Grízes mézes



Hozzávalók kb. 31x36 cm-es tepsihez:
a tésztához:
5 dkg vaj
10 dkg méz
15 dkg cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl tej
1 tojás
45 dkg liszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
a krémhez:
6 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
a csokimázhoz:
5 dkg vaj
3 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál víz


A tésztához a vajat a mézzel kis lángon összeolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot és a szódabikarbónát is, majd pár percig kevergetve hagyjuk a cukrot is feloldódni. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a tojással, a tejjel és a fűszerekkel együtt az átszitált liszthez adjuk, és szép, egynemű tésztává gyúrjuk össze. 1 órán át pihentetjük, majd 3 részre osztjuk. A tésztacipókból a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtunk, amiket a tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán az előmelegített sütőben megsütünk.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet: a tejből és a búzadarából a szokott módon sűrű tejbegrízt főzünk. A vajat habosra keverjük az átszitált porcukorral, majd hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt is. A krémet megfelezzük, és egyik feléhez hozzáadjuk az átszitált kakaóport. Az első lapot megkenjük a kakaós krémmel, ráhelyezzük a második lapot, erre kerül a fehér krém, majd a harmadik lap - az előzőekhez képest "felfordítva", így simább a felülete, szebb lesz rajta a máz. A mázhoz összeolvasztjuk a vajat a cukorral, a kakaóval és a vízzel, majd miután felforrt a massza, levesszük a tűzről. Pár percig állni hagyjuk, majd bevonjuk vele a süteményt. Teljes dermedés után hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése