vasárnap, december 15, 2013

Fügés gyümölcskenyér

Csengével sütöttük, végig a pulton ült és amiben tudott, segített nekem. Összekeverte a gyümölcsöket, segített a tojásfehérje habját felverni - vagyis fogta a kézimixert -, szitálta a porcukrot. Már nagyon várja a mézeskalács sütést is, megígértem, hogy segíthet szaggatni a tésztát. :) Visszatérve a gyümölcskenyérre: egyszerű kevert tészta, gazdagon dúsítva dióval, mazsolával, aszalt fügével és kandírozott gyümölcsökkel. Finom sütemény a délutáni tea vagy kávé mellé, a gyerekeknek tízóraira vagy uzsonnára, vagy csak úgy, különösebb apropó nélkül. A recept a Praktika magazin 2010. decemberi számából való. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 1,8 l űrtartalmú püspökkenyérformához:

  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg aszalt füge
  • 15 dkg kandírozott gyümölcs
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor




  • A margarint mikrohullámú sütőben felolvasztottam, majd kicsit hűlni hagytam.
  • A diót vágódeszkán, éles késsel durvára daraboltam, hasonlóképpen jártam el a fügével is.
  • A feldarabolt dióhoz és fügéhez hozzákevertem a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket is, majd összekevertem a 15 dkg lisztből elvett 2 evőkanálnyi liszttel.
  • A tojások fehérjét csipetnyi sóval és a végefelé hozzáadott 5 dkg átszitált porcukorral kemény habbá vertem.
  • A tojások sárgáját krémesre, habosra kevertem 15 dkg porcukorral, hozzádolgoztam az olvasztott margarint is.
  • Beleszitáltam a sütőporral elkevert maradék lisztet, majd a fehérjehabbal együtt, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, az egészet egyneművé forgattam össze.
  • Végül beledolgoztam a gyümölcskeveréket is, és az alaposan kizsírozott, kilisztezett formába öntöttem.
  • Előmelegített, 170 fokos sütőben egy és negyed óra alatt készre sütöttem úgy, hogy az első húsz perc után tetejét letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg, az utolsó 15-20 percben pedig eltávolítottam a fóliát, így sütöttem készre.
  • A sütőből kivéve pár percig hűlni hagytam, majd tálcára fordítottam, így hűlt ki teljesen.
  • Porcukorral meghintve, szeletekre vágva kínáltam.


16 megjegyzés:

  1. De nagyon szép azokkal a sok finomságokkal! Aranyos lehetett a lánykád ahogy kuktáskodott melletted! De jó is az:)

    VálaszTörlés
  2. Mesés a látványa! Nem is értem, miért sütök olyan ritkán. A mézeskalács sütés nálunk is mindig nagy kaland volt :)

    VálaszTörlés
  3. Most pont egy ilyen minden földi jóval bővelkedő finom szaftos sütire vágyom. :) Még néhány év és Csenge főkukta lesz a konyhában.

    VálaszTörlés
  4. Ez valami csoda! Gyönyörű és biztosan finom is:))

    VálaszTörlés
  5. Mindig nézegettem az ilyen finomságokat, soha nem fogtam neki. De ez annyira gyönyörű, érdemes nekilátni! :-))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett! Büszke lehetsz a kiskuktádra, hogy ennyire szorgos a konyhában! Látom megvan már az utódod :) ;)

    VálaszTörlés
  7. Hankka, gyönyörü lett a füge kenyered avval a sok füge, mazsola, és gyümölcsökkel. Nagyon szeretejük a gyümölcs kenyereket, és igazán fantasztikus ize is lehet a sok gyümölcsel. A fotóid nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  8. Na, én meg pont a Királylány érkezése (és a jelenlegi + 20 kg :)))
    előtt sütöttem ilyet utoljára (addig viszonylag sűrűn)!
    Karácsony után ebbe került a zselés szaloncukraink nagy része is!
    Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  9. Ismerős a gyerek a pulton jelenet, csak nálam ketten tolakodnak! ;-)) Gyönyörű a sütid, imádom a fügét! <3

    VálaszTörlés
  10. Azta mindenit Hankka, nagyon guszta ez a gyümölcskenyér, teli csupa finomságokkal! :)

    VálaszTörlés
  11. Igazi karácsonyi sütemény - tele sok - sok finomsággal :)

    VálaszTörlés
  12. óóóó imádnivalóan szépséges és biztos nagyon finom is :)

    VálaszTörlés
  13. De szép, és nincs is attól jobb, hogy a kislányoddal sütötted, nagyon ügyes. Nekem is gyakran segít Milán. Igaz Ő fiú és még csak 4 éves, de egyelőre nagyon élvezi a sütisütést. 1-2 év múlva már biztos nem fogja érdekelni és nem lesz segítségem. :))

    VálaszTörlés