Fügés gyümölcskenyér

Csengével sütöttük, végig a pulton ült és amiben tudott, segített nekem. Összekeverte a gyümölcsöket, segített a tojásfehérje habját felverni - vagyis fogta a kézimixert -, szitálta a porcukrot. Már nagyon várja a mézeskalács sütést is, megígértem, hogy segíthet szaggatni a tésztát. :) Visszatérve a gyümölcskenyérre: egyszerű kevert tészta, gazdagon dúsítva dióval, mazsolával, aszalt fügével és kandírozott gyümölcsökkel. Finom sütemény a délutáni tea vagy kávé mellé, a gyerekeknek tízóraira vagy uzsonnára, vagy csak úgy, különösebb apropó nélkül. A recept a Praktika magazin 2010. decemberi számából való. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 1,8 l űrtartalmú püspökkenyérformához:

  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg aszalt füge
  • 15 dkg kandírozott gyümölcs
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor




  • A margarint mikrohullámú sütőben felolvasztottam, majd kicsit hűlni hagytam.
  • A diót vágódeszkán, éles késsel durvára daraboltam, hasonlóképpen jártam el a fügével is.
  • A feldarabolt dióhoz és fügéhez hozzákevertem a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket is, majd összekevertem a 15 dkg lisztből elvett 2 evőkanálnyi liszttel.
  • A tojások fehérjét csipetnyi sóval és a végefelé hozzáadott 5 dkg átszitált porcukorral kemény habbá vertem.
  • A tojások sárgáját krémesre, habosra kevertem 15 dkg porcukorral, hozzádolgoztam az olvasztott margarint is.
  • Beleszitáltam a sütőporral elkevert maradék lisztet, majd a fehérjehabbal együtt, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, az egészet egyneművé forgattam össze.
  • Végül beledolgoztam a gyümölcskeveréket is, és az alaposan kizsírozott, kilisztezett formába öntöttem.
  • Előmelegített, 170 fokos sütőben egy és negyed óra alatt készre sütöttem úgy, hogy az első húsz perc után tetejét letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg, az utolsó 15-20 percben pedig eltávolítottam a fóliát, így sütöttem készre.
  • A sütőből kivéve pár percig hűlni hagytam, majd tálcára fordítottam, így hűlt ki teljesen.
  • Porcukorral meghintve, szeletekre vágva kínáltam.


Megjegyzések