csütörtök, november 07, 2013

Vargabéles muffin

Aledánál meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, ezúton is köszönet ezért a szuper receptért. :) Aki szereti a vargabélest, ebben a muffinban sem fog csalódni, nagyon könnyed, isteni finom. Erdei gyümölcsös mártással kínáltam, de anélkül is tökéletes, nálunk langymelegen ízlett legjobban. Mivel Csillu is itthon volt és hosszú hétvégén készültek a muffinok, 8 réteslapos csomagot vettem, ennek megfelelően arányosan emeltem a hozzávalók mennyiségét. Csak dicsérni és ajánlani tudom, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 32 muffinhoz:

  • 1 csomag rétestészta (8 lapos)
  • 20 dkg cérnametélt
  • 5 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 dl tejföl
  • margarin
  • porcukor




  • A töltelékhez a szokott módon, enyhén sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőztem a cérnametéltet, leszűrtem, hagytam jól lecsepegni.
  • A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját krémesre kevertem a kétféle cukorral.
  • Belereszeltem az alaposan megtisztított citrom héját és belekevertem a túrót is (még a kézi mixert használva).
  • Fakanálra váltva hozzádolgoztam a tejfölt, a tésztát, végül lazán beleforgattam a tojásfehérjékből keményre vert habot is.
  • A réteslapokat mindig felezve 8 részre vágtam, így kisebb téglalapokat kaptam, a muffintepsi mélyedéseit kikentem olvasztott margarinnal.
  • Egy muffinhoz 2 kis téglalapot használtam: egy lapot megkentem olvasztott margarinnal, ráhelyeztem a mélyedésre, majd kissé elfordítva ráhelyeztem a másik margarinnal megkent lapot is (amolyan X alakban), majd belenyomkodva kibéleltem velük a mélyedést.
  • Érdemes gyorsan dolgozni, hogy ne száradjanak a lapok, majd négy mélyedés kibélelése után megtöltöttem őket a túrós tésztával, végül a kilógó réteslapokat középen összefogtam, "batyuvá" formáltam.
  • Miután az összes mélyedésben elkészültek a muffinok, előmelegített, kb. 170 fokos sütőben bő fél óra alatt készre sütöttem őket, majd ugyanígy elkészítettem és megsütöttem a többi muffint is.
  • Miután kicsit hűltek, kiemeltem őket a tepsiből, porcukorral meghintve kínáltam.


18 megjegyzés:

  1. Mennyei, nagyon szeretjük a vargabélest!Köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikusan néznek ki! Este nem jó ilyeneket nézegetni, mert éhesen fekszem le így :) Azt hiszem sürgősen ki kell próbálnom! :)

    VálaszTörlés
  3. Hűűűhaaaa :) szemem szám tátva maradt! Praktikus és biztos vagyok benne hogy nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  4. De nagyon jól néznek ki! El kell mennem a törökhöz és vennem kell réteslapot! Ez annyira kínálja magát! :-))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ötlet így mini tortáknak megsütve ez a süti! Gyönyörűek lettek :)

    VálaszTörlés
  6. Ezzel csak az a baj, az is a mérettel függ össze, hogy restellnék olyan sokszor érte nyúlni, amennyire szeretem :D Ha sütök egy naaagy tepsivel, akkor abból termetes szeleteket lehet egyszerre levágni!

    VálaszTörlés
  7. Már Aledánál is felfigyeltem erre a receptre. Csodásra sikerültek nálad is :))

    VálaszTörlés
  8. A vargabéles nálunk is nagyon kelendő, de muffin formában még nem sütöttem. Legközelebbi alkalommal teszek egy próbát, mert nagyon ötletes ez a sütési mód és a batyuk is nagyon látványosak. A gyümölcsöntetet vétek lenne kihagyni hozzá.

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűek lettek, nagyon ötletes:) A gyümölcs öntet meg nem hiányozhat mellőle:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  10. De megkóstolnám...!! :P Olyan régóta készülök sütni vargabélest, talán egyszer meg is sütöm. :D

    VálaszTörlés
  11. Hú, ez egy nagyon könnyed sütemény, olyan légies a fotókon is. A muffin forma még szebbé tette! :)

    VálaszTörlés
  12. Milyen szuper ötlet...csak nyelek nagyokat :)

    VálaszTörlés
  13. Látom, sokan szeretjük, érdemes muffinként is megsütni, mutatós és finom! :) Vicuska, nyúlkálj csak érte nyugodtan, mi is ezt tettük! :)

    VálaszTörlés