szombat, november 02, 2013

Tótsütemény - Blogkóstoló 12. forduló

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, mifelénk olyan gyorsan telnek a napok... :) Teller Zsuzsi háziasszonyként még nemrég hirdette meg a Blogkóstoló 12. fordulóját és sorsolta ki a párokat, maholnap pedig már le is jár a posztolási határidő. :) Mártinál, a hogymegtudjuknézni blog szerzőjénél nézelődtem, és találtam erre a finom süteményre, aminek egyébként hagyományos és gluténmentes változatát is megtaláljátok Mártinál, nálam csak "simán", liszttel készült. Kinéztem még magamnak egyébként az árvízi pogácsákat, a crostata-t és a Pischinger-szeletet is, előbb-utóbb ezek is sorra kerülnek majd a konyhámban. Legjobban ez a diós sütemény tetszett meg, és bár szeletelésnél picit összetörtem a cukormázas tetejét, ettől függetlenül hétvégi desszertként nagy sikert arattam vele családom körében. Igazi kalóriabomba, de a sok cukortól nem kell megijedni, a tésztának a dió és a citrom kettőse nagyon finom ízt ad, a cukormáz pedig tökéletesen koronázza meg a süteményt. Márti, köszönöm a receptet, Zsuzsi, köszönöm a játékot! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 25 x 35 centis tepsihez:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg darált dió
  • 6 tojás
  • 30 dkg porcukor


  • A vajat habosra, krémesre kevertem a porcukorral, majd hozzáadtam a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is.
  • A sütőport elkevertem a liszttel, átszitáltam, hozzákevertem a darált diót is.
  • A vajas-citromos keverékbe beledolgoztam az összekevert szárazanyagot, majd a tojásfehérjékből felvert kemény habbal lazítottam a masszát.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem/egyengettem, előmelegített, 220 fokos sütőben 5 percig, majd 160 fokos sütőben 30-35 percig sütöttem.
  • Amíg sült a tészta, a tojások sárgáját nagyon habosra, krémesre kevertem az átszitált porcukorral.
  • A sütőből kivett forró tésztára öntöttem a sárgájás masszát, majd egy éjszakán át hagytam szikkadni.
  • Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteltem.

48 megjegyzés:

  1. Ó, hát ez nagyon finom!! Remek sütit választottál :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű szép lett,nálunk is nagyí sikert aratna:) Tényleg nagyon sok ez a cukor, én általában csökkentem a mennyiséget, mert nem szeretjük, ha nagyon édes, de mindenkinek más az ízlése. Tetszik a neve is, a nagyszüleim tótok voltak:) További szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tésztája tényleg nem édes, a cukormáz pedig a cukortól cukormáz, de illik is a tésztához az édes mázas tető! :)

      Törlés
  3. Nagyon-nagyon szép lett! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, én köszönöm, nagyon finom volt! :)))

      Törlés
  4. Küldök cserébe kenyeret, ha kapok ilyet! ;-D Áll az alku?

    VálaszTörlés
  5. Remek választás volt! Igazán guszta sütikéket készítettél!

    VálaszTörlés
  6. Igazán szép lett ez a süti is . Szeletelve is gyönyörűen van, mint ahogy tőled megszoktuk már.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit összetört a cukormáz, de ettől függetlenül a süti nagyon fincsi! :)

      Törlés
  7. Szuper ez a süti, jól választottál! Nálunk is nyerő lenne:-)

    VálaszTörlés
  8. Én is majdnem mindig kifutok az időből :)Szép lett a sütid !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig az elején azt hittem, hogy milyen sok időm van, aztán majdnem lemaradtam! :)

      Törlés
  9. Ezt én is ismerem és imádom, csak nem ilyen néven! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közben ráakadtam én is tojásos süti néven, nálatok milyen néven fut?! :)

      Törlés
  10. Nagyon szép lett, tökéletes késsel és ügyes kézzel dolgozol! :) Szeretem az ilyen ropogós habot a sütiken. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ügyes kezet megkérdőjelezném, de köszönöm a dicséretet! :)))

      Törlés
  11. Nekem nagyon tetszik ez a tótsütemény! Látnád, én mennyire össze bírom törni szeleteléskor a mázat... mint ma is. Akkor nem panaszkodnál:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy viszonyítás kérdése? :) Mindenesetre tényleg finom süti! :)

      Törlés
    2. Ezt a fajta mázat be kell húzgálni mielőtt teljesen meg szilárdulna.

      Törlés
    3. Kedves Névtelen! :) Köszönöm az észrevételt, legközelebb ki is próbálom, bár nekem így sem nagyon tört össze a máz! :)

      Törlés
  12. Óóó, hát erről még nem hallottam, pedig negyed vérig tót lány vagyok. :D Muszáj lesz kipróbálni! :)

    VálaszTörlés
  13. Hankka kérlek nézz be hozzám, meglepetésben lesz részed ;)

    VálaszTörlés
  14. Válaszok
    1. Egy részét már elcseréltem Gionettánál burgonyás kenyérre, másik részét pedig felajánlom neked egy pár diós hájasért, oké?! ;-)

      Törlés
  15. Kedvemre való ez a süti, finom lehet nagyon! :) És szép is! :)

    VálaszTörlés
  16. Hankka, én nem ismerem ezt a fantasztikus diós süteményt...de bizony nagyon de nagyon tetszik, és okvetlen ki fogom próbálni. A gyönyörü tojás sárga máz a tetején igazán különleges mód! A tökéletes vágást jól éresz hozzá. Én már fiatal lány korom óta a Mariskanéném tanitott erre, ő aztán nagyon jól értett a finom klasszikus édességekre! Köszi a finom receptet!

    VálaszTörlés
  17. Szép és biztosan ízletes sütemény! Még sosem hallottam róla, de ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  18. Vsak most vettem észre, hogy írtál a blogba a bejegyzésemhez. Tényleg nagyon örülök a választásodnak! Gyönyörűre sikeredett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és elárulom, hogy izgatott a gluténmentes változat is, csak arra már nem volt időm! :) Időközben pedig hasonló receptre bukkantam anyukám régi receptes füzetében, csak ott a tészta fele kakaós! :) Mégegyszer köszönöm! :)

      Törlés
  19. Jézusom! Ráz a hideg! Pontosan ugyanilyen volt az a süti, amit imádtam mamámnál, de sosem tudtam, mi ez, hogy mi a neve, így sosem tudtam rákeresni sem! Úristen, nagyon köszi! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Dina, mostmár engem is! :) Úgy örülök, hogy sikerült ráakadnod erre a rég keresett receptre, már csak ezért is jó választás volt! :)

      Törlés
  20. Én Tótiából vagyok, és nálunk ez nagyon ismert sütemény. Ja és Sári süteménynek, vagy sárgatetejűnek hívják :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tótia, nem hallottam még, de nagyon tetszik! :) És a süteménynevek is! :)

      Törlés
  21. Én a citrom levét a mázba rakom! A teteje nekem is mindig össze törik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Citromosan is finom lehet a máz. :) Az egyik hozzászólás szerint be kell húzgálni dermedés előtt a tetejét, úgy nem törik össze. Egy próbát megér! :)

      Törlés
  22. Szia Hankka! Most sütöttem meg a sütit a recepted alapján. Tökéletes a receptúra! Én még tettem bele egy csipet sót, az kiemeli minden süti ízét is. Valamint még egy csomag vaníliás cukrot. A felszeleteléshez annyit, hogy egy kancsó forró vizet készítünk oda, egy éles, recés kést és egy tiszta konyharuhát. Minden vágásnál belemártjuk a kést a vízbe, lehúzzuk a konyharuhán és szeletelünk. Így egész biztosan nem törik a máz. A testvérem cukrász, Tőle tanultam ezt. Remélem, segít majd azoknak, akik olvassák. Üdvözlettel: Rita

    VálaszTörlés
  23. Bocsánat! Valamit elfelejtettem: Nagyon hálás vagyok a receptért, köszönöm szépen! Rita:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rita, nagyon szívesen. :) Köszönjük a hasznos praktikát, legközelebbi sütésnél ki is próbálom. :)

      Törlés
  24. Érdemes végigolvasni az érdekes és hasznos hozzászólásokat is ) Remek sütemény!

    VálaszTörlés