Tótsütemény - Blogkóstoló 12. forduló

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, mifelénk olyan gyorsan telnek a napok... :) Teller Zsuzsi háziasszonyként még nemrég hirdette meg a Blogkóstoló 12. fordulóját és sorsolta ki a párokat, maholnap pedig már le is jár a posztolási határidő. :) Mártinál, a hogymegtudjuknézni blog szerzőjénél nézelődtem, és találtam erre a finom süteményre, aminek egyébként hagyományos és gluténmentes változatát is megtaláljátok Mártinál, nálam csak "simán", liszttel készült. Kinéztem még magamnak egyébként az árvízi pogácsákat, a crostata-t és a Pischinger-szeletet is, előbb-utóbb ezek is sorra kerülnek majd a konyhámban. Legjobban ez a diós sütemény tetszett meg, és bár szeletelésnél picit összetörtem a cukormázas tetejét, ettől függetlenül hétvégi desszertként nagy sikert arattam vele családom körében. Igazi kalóriabomba, de a sok cukortól nem kell megijedni, a tésztának a dió és a citrom kettőse nagyon finom ízt ad, a cukormáz pedig tökéletesen koronázza meg a süteményt. Márti, köszönöm a receptet, Zsuzsi, köszönöm a játékot! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 25 x 35 centis tepsihez:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg darált dió
  • 6 tojás
  • 30 dkg porcukor


  • A vajat habosra, krémesre kevertem a porcukorral, majd hozzáadtam a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is.
  • A sütőport elkevertem a liszttel, átszitáltam, hozzákevertem a darált diót is.
  • A vajas-citromos keverékbe beledolgoztam az összekevert szárazanyagot, majd a tojásfehérjékből felvert kemény habbal lazítottam a masszát.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem/egyengettem, előmelegített, 220 fokos sütőben 5 percig, majd 160 fokos sütőben 30-35 percig sütöttem.
  • Amíg sült a tészta, a tojások sárgáját nagyon habosra, krémesre kevertem az átszitált porcukorral.
  • A sütőből kivett forró tésztára öntöttem a sárgájás masszát, majd egy éjszakán át hagytam szikkadni.
  • Másnap forró vízbe mártott késsel szeleteltem.

Megjegyzések