Tejfölös gombaleves galuskával - Blogkóstoló 13. forduló

Tudom, hogy Janka, a Blogkóstoló 13. fordulójának háziasszonya azt kérte, hogy lehetőség szerint ünnepi fogást válasszunk, mi viszont nagyon szeretjük a leveseket, ezért első körben Dinkától egy finom, tartalmas levest választottam és készítettem el. Egyáltalán nem bántam meg, finoman fűszeres, a tejföltől savanykás, a galuskával tartalmas levesünk lett, az egész családnak nagyon ízlett. Igyekszem még valamilyen ünnepi finomságot is készíteni Dinkától, van is már pár kiszemelt receptem, remélem, sort tudok keríteni valamelyikre. Dinka, köszönöm a receptet, Janka, köszönöm a játékot! :) A leveshez sok sikert!


Hozzávalók:

  • kevés olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, rozmaring, só
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 1-2 szál petrezselyemgyökér
  • 50 dkg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl tejföl
  • kevés liszt

a galuskához:

  • 1 tojás
  • liszt
  • tej




  • A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítottam.
  • A tűzről lehúzva meghintettem pirospaprikával, majd hozzáadtam a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret.
  • Kevéske vizet hozzáadva visszatettem a tűzre, a só kivételével fűszereztem és pár percig pirítottam.
  • Ekkor került bele a megtisztított, szeletekre vágott gomba és a zúzott fokhagyma, ízesítettem sóval is és tovább pirítottam.
  • Pár perc elteltével felöntöttem szűk másfél liter vízzel és fedő alatt, kis lángon a zöldségfélék puhulásáig főztem.
  • Közben elkészítettem a galuska tésztáját: a tojást enyhén felvertem, sóztam, majd annyi lisztet és kevéske tejet adtam hozzá, hogy sűrűbb galuskatésztát kapjak.
  • A kész levesbe beleszaggattam a galuskát, pár percig még főztem.
  • A tejfölben elkevertem a lisztet, hőkiegyenlítéses módszerrel behabartam a levest, pár percnyi főzést és utánaízesítést követően tálaltam.


Megjegyzések