Pirított rizs kínai módra

Egyik nagy kedvencünk ez a rizses étel, az ihletet a Főzzünk könnyedén! kártyasorozatból merítettem. Könnyen elkészíthető, a friss zöldségfélékkel és a pácolt csirkemellel nagyon finom az íze. A sherry és a szójaszósz különleges zamatot ad a gyorsan elkészíthető, mégis rendhagyó fogásnak. Ajánlom kipróbálásra, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg (hosszúszemű) rizs
  • só, őrölt bors, frissen őrölt gyömbér
  • 35-40 dkg csirkemellfilé
  • 6 evőkanál szójamártás
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 2 zöld színű paprika
  • 1 csomó újhagyma
  • 4 evőkanál étolaj
  • 4 evőkanál száraz sherry




  • A rizst folyó víz alatt alaposan megmostam, és a szokott módon, sós vízben készre főztem (párolhatjuk is).
  • A csirkemellet vékony csíkokra vágtam, majd ferdén szeletelve tovább aprítottam, végül a szójamártásba forgattam és hagytam pácolódni.
  • A zöldségféléket megtisztítottam, a gombát szeletekre, a zöld paprikákat apró kockákra, az újhagymaszárakat karikákra vágtam.
  • A csirkemellcsíkokat kiemeltem a pácléből, a levet felfogtam.
  • Wokban megforrósítottam az olaj felét, beleraktam a húst és kb. 5 percig pirítottam.
  • Miután a hús megpirult, kiszedtem a wokból, melegen tartottam.
  • A maradék olajon a wokban pár perc alatt, nagy lángon megpirítottam a zöldségféléket.
  • Ízesítettem frissen őrölt gyömbérrel, hozzáadtam a sherryt és a felfogott páclevet, így pirítottam tovább.
  • Végül az esetlegesen rajta maradó levet leöntöttem róla, hozzáadtam a húst és a rizset.
  • Együtt készre pirítottam, utánaízesítettem sóval és őrölt borssal.


Megjegyzések