Füstölt sajtos pogácsa

Olyan sok édességet sütöttem mostanában, vágytunk már nagyon valamilyen sós nasira. Kapóra jött Vanca karácsonyi játéka, nála néztem szét sós süti ügyben. A tekert sajtos muffinját már korábban megsütöttem, családi kedvencünk lett, nagyon szeretjük. Most pedig a füstölt sajtos pogácsát szemeltem ki, aminek a leírását ezúton is köszönöm. Egyszerűen elkészíthető, nagyon finom, puha pogácsánk lett, forró tea kíséretében rekord gyorsasággal fogyott. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 dl olaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • leheletnyi őrölt bors
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás

a tetejére:

  • 1 tojás




  • A tejet langyosra melegítettem (ici-pici cukrot adtam hozzá), kb. felét a tálas mixer táljába öntöttem, a maradékba belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • A tálban lévő tejhez hozzáadtam az olajat.
  • A lisztet átszitáltam, elkevertem benne a sót, a borsot és a lereszelt sajtot.
  • A sajtos lisztet a tálba öntöttem, ráöntöttem az időközben felfutott élesztőt és a kissé felvert tojást is.
  • A dagasztóspirállal szép, egynemű tésztává dagasztottam, majd letakarva meleg helyen hagytam duplájára kelni.
  • Lisztezett deszkára borítottam a tálból a megkelt tésztát, finoman átgyúrtam, kicsit hagytam pihenni.
  • Végül kb. 2 centi vastagra nyújtottam, tetejét berácsoztam, 5 centis szaggatóval pogácsákat szaggattam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva hagytam még kicsit kelni, majd a tetejüket lekentem tojással, és előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem.


Megjegyzések