Diós-csokis holdak

November 11-e nálunk nem annyira a ludakról, mint inkább arról szól, hogy megint egy évvel öregebb lettem (és bölcsebb is talán?). :))) Bár gyorsan hozzáteszem, hogy ahogy telnek az évek, egyre inkább Márton és lúdjai kerülnek előtérbe nálam is. :))) Idén tortasütés helyett egy kb. húsz éve őrizgetett süteményreceptet próbáltam ki, diós-csokis holdakat sütöttem. Nagyon érdekes recept, már ami a tésztáját illeti. Nincs benne liszt, cukor viszont annál inkább. A végeredmény pedig egy habkönnyű, szinte üreges, ropogós, édes diós tészta, megkoronázva csokikrémmel és ízlés szerint csokimázzal (utólag a fehércsokit már nem tenném rá, anélkül is nagyon finom és talán még mutatósabb is). Csenge a vasárnapi ebéd után két holdat tüntetett el a tányérról, miközben többször megjegyezte: "Anya, isteni finomat főztél!" :))) És ha már diós, akkor ajánlom a SAD Szofika által vezényelt 19. fordulójára. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg darált dió
  • 1 tojás
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor

a krémhez:

  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 24 dkg margarin
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg csokoládé

a tetejére:

  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj




  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a porcukrot, hozzákevertem a vaníliás cukrot, ráreszeltem az alaposan megmosott citrom héját, hozzáadtam a finomra darált diót és az enyhén felvert tojást, és egynemű tésztává gyúrtam.
  • Mivel a tészta a sok cukortól ragad, erősen lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtottam, majd egy nagy pogácsaszaggató (vagy pohár) segítségével holdakat szaggattam belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam és előmelegített, 180 fokos sütőben halvány színűre sütöttem.
  • Amíg a holdak hűltek, elkészítettem a krémet.
  • A tojásokat és a porcukor felét lábasba tettem, és kézi mixerrel habosra, krémesre kevertem.
  • Forró vízfürdőre helyezve - tovább keverve - sűrűre főztem, majd hagytam kihűlni.
  • A porcukor másik felét, a kakaóport és a vaníliás cukrot krémesre kevertem a margarinnal, majd hozzáadtam a kihűlt cukros tojást és a megolvasztott, de nem forró csokoládét is.
  • A krémet rövid időre hűtőbe tettem, majd kivéve újra átkevertem, és csillagcsöves habzsákból a holdak tetejére nyomtam.
  • Végül vízgőz fölött az olajjal megolvasztottam a felaprított fehér csokoládét, és megcirógattam vele a csokikrémes holdak tetejét.


Megjegyzések