Sült grízes kocka



Hozzávalók kb. 25x33 cm-es tepsihez:
a formához:
vaj
liszt
a tésztához:
8 tojás
15 dkg cukor
20 dkg búzadara
az öntethez:
1,2 l tej
12 dkg cukor
3 evőkanál vaníliás cukor


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit alaposan kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vége felé beledolgozzuk a cukrot is, majd egyesével a tojássárgák is belekerülnek. Mindvégig gépi habverőt használunk, a búzadarát is ezzel keverjük a habba – vékony sugárban csorgatva, folyamatosan keverve. A kész masszát a tepsibe öntjük, finoman elegyengetjük, majd az előmelegedett sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Amíg sül a tészta, felforraljuk a tejet, elkeverjük benne a kétféle cukrot. A sütőből kivett süteményre kis merőkanállal rászedjük a forró cukros tejet úgy, hogy viszonylag egyenletesen mindenhova jusson belőle. Végül az egészet hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Nagy kockákra szeletelve, tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.