csütörtök, október 10, 2013

Menüajánló - brokkolis fasírt

Eredetileg ezt a darált húsból készült fasírtot krokettként akartam megsütni, de olyan későn kezdtem hozzá, hogy éjszaka már nem bajlódtam a formázással és olajban sütéssel. Bordaformában, egyben sütöttem meg, és így is nagyon jó lett. Ha szeretitek a brokkolit, érdemes elkészíteni, párolt rizzsel körítve egyszerű, finom étel. Sok sikert hozzá!

A menüajánlat pedig mára a következő:



BROKKOLIS FASÍRT PETREZSELYMES RIZZSEL




Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej brokkoli
  • só, szódabikarbóna, őrölt bors
  • 70 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • kb. 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • kevés vaj, zsemlemorzsa




  • A brokkolit megtisztítottam, rózsáira szedtem és forró, sós-szódabikarbónás vízben roppanósra főztem.
  • Leszűrtem, még forrón összetörtem villával, majd hagytam teljesen kihűlni.
  • Miután a brokkoli kihűlt, hozzákevertem a darált húst, a tisztított, zúzott fokhagymát és a tojásokat, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Annyi zsemlemorzsát adtam hozzá, hogy formázható massza legyen.
  • A bordaformát alaposan kikentem vajjal, megszórtam zsemlemorzsával, szép egyenletesen beletöltöttem a darált húsos masszát.
  • Alufóliával letakartam, előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 1 órán át sütöttem.
  • Az alufóliát eltávolítottam, pirulásig sütöttem tovább, majd a sütőből kivéve kifordítottam a formából egy stőpapírral bélelt tepsire.
  • A tepsivel visszatettem a sütőbe, és kívülről is pirulásig sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam kihűlni, majd szeletelve, párolt rizzsel körítve tálaltam.


14 megjegyzés:

  1. Ez igen ! Biztos, hogy szeretném, igaz így még nem ettem, viszont gombával már készítettem hasonlót és az finom volt.
    A fotókon igencsak kívánatosnak mutatkozik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi szeretjük, kicsit különlegesebb így a szokványos fasírt - és szerintem finomabb is, bár én nagyon szeretem a brokkolit! :)

      Törlés
  2. Elnyerte a tetszésemet. Jó ötlet egy gyors ebédnek, vacsorának. Levest gyakran főzök brokkoliból, de húsos ételbe még nem próbáltam. Azt hiszem itt az ideje.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fasírtban is működik a brokkoli, illetve amit mi még nagyon szeretünk, az a brokkolis hús: darált hús és brokkoli tejszínesen, spagettivel tálalva. Finom! :)

      Törlés
  3. Gombából -hús nélkü-l én is szoktam..de a brokkoli igen jó ötlet :)

    VálaszTörlés
  4. MIndenik jöhetne, de főleg a zelleres almaleves fogott meg, én is készülök kipróbálni néhány napja egy változatát, csak még nem értem odáig:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a fajta zellerkrémleves - szerintem - nagyon finom, kíváncsi vagyok a tiedre! :)

      Törlés
  5. Érdekesen hangzik, de biztos, hogy finom :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lett a brokkolis fasírt, bár nekem egy kis baki csúszott a számításba, biztos nem eléggé vajaztam és morzsáztam ki a formát, mert az aljára ragadt, így hát kicsit formabontó lett, de az íze kitűnő :)) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy nemcsak mi szeretjük, hanem neked, nektek is ízlett! :) A formát bizony alaposan ki kell vajazni és morzsával szórni, különben beleragadhat! :) Örülök és köszönöm, hogy visszajeleztél! :)))

      Törlés