péntek, október 11, 2013

Kakaós-fahéjas krémes

Gondolkodtam erősen, hogy felkerüljön-e a blogba, hiszen végtelenül egyszerű desszert, tulajdonképpen csak egy ötlet. De olyan könnyeden finom lett, hogy mégis készül róla bejegyzés. A kakaós-fahéjas lap keserédes ízét remekül egészíti ki az enyhén cukrozott, esetleg tejszínkrémsajttal dúsított tejszínhab. A leveles tésztával és a habbal pedig légiesen könnyed, csoda finom sütemény lett a végeredmény. Az elkészítése nagyon röviden leírva ennyi: a leveles tésztát nyújtsd ki fahéjas kakaóval megszórt sütőpapíron, süsd meg, majd töltsd meg a lapokat cukrozott, keményített tejszínnel vagy tejszínkrémsajttal. Ugye, milyen egyszerű? :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 csomag (45 dkg) fagyasztott leveles tészta (nálam Frosta)
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 4 dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag zselatinfix
  • 25 dkg mascarpone


  • A fagyasztott tésztát hagytam kiengedni.
  • A kakaóport elkevertem a fahéjjal, és egy nagyobb tepsi méretű sütőpapírra szórtam keveset (ezen az egy sütőpapíron nyújtottam az összes lapot, még a gyúródeszkát sem kellett elővenni).
  • Az első tésztalapot (nekem 6 db volt a csomagban) rátettem a fahéjas kakaóval megszórt sütőpapírra, nyújtani kezdtem, majd megfordítottam, hogy a másik oldala is fahéjas-kakaós legyen.
  • Kb. 22 x 26 centisre nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem és villával megszurkáltam.
  • Figyelem! A tészta tetejére szintén sütőpapírt tettem, amire egy üres tepsi került, hogy sütés közben a tészta ne tudjon nagyon megemelkedni.
  • Előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 13-15 perc alatt megsütöttem.
  • Ugyanígy jártam el a másik öt lappal is.
  • Amíg a lapok hűltek, elkészítettem a tölteléket: a tejszínből a zselatinfix-szel kemény habot vertem, a végefelé hozzáadtam a kétféle cukrot is.
  • A mascarponét fakanállal finoman átkevertem, majd beleforgattam a tejszínhabot.
  • A tölteléket öt egyforma részre osztottam és megtöltöttem vele a lapokat.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, majd kockákra vágva szeleteltem.
  • Tetejét ízlés/tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral.

26 megjegyzés:

  1. Kár lett volna kihagyni a blogból, hisz nagyszerű krémest alkottál.
    Látszik a képeken mennyire finom lehet :))

    VálaszTörlés
  2. Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... Még jó, hogy közkinccsé tetted!!! Meseszép! És milyen isteni finom lehetett... Jajjjjjjjjjjj :-)))

    VálaszTörlés
  3. Biza, nagyon jól tetted, hogy megosztottad velünk is! :) Nagyon finom lehet!:)

    VálaszTörlés
  4. Csodás, nagyon finom lehet. Jó ötlet!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta lett, jó hogy felkerült!

    VálaszTörlés
  6. Ötletesen megoldottad a leveles tészta egyenetlen megemelkedését, no és fahéjas kakaón sütni!- fenomenális ötlet! Szerintem is finom! Hol szerezted ezt a jó receptet, Hankka?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Süssünk örömmel! kártyasorozatban láttam nemrég, ha jól emlékszem, ott négy lappal készült és csak tejszínnel, mascarpone nélkül. Nálam pedig ilyen lett, nagyon finom! :)

      Törlés
  7. Nagyon jó ötlet, örülök,hogy megosztottad velünk!

    VálaszTörlés
  8. Álomszép süti, gyönyörű fotók! Nagyon jól tetted, hogy megosztottad velünk. Köszönjük!!!

    VálaszTörlés
  9. Jó, hogy megosztottad, nagyon jó-jutalom a hét végére! : )
    A fáradt, dolgozó asszony meg csak nézi a monitort vágyakozva!
    :D :D :D

    VálaszTörlés
  10. De gyönyörű, és milyen egyszerű elkészíteni, el is fogom hamarosan:) Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
  11. Csodaszép! Ki kell próbálnom, mert szinte érzem az ízét a számban! :)

    VálaszTörlés
  12. Szuper! Valahogy majd csak megoldom a nyújtást, mert én eleve nyújtott lapokat szoktam venni. De nagyon finomnak hangzik! :-))

    VálaszTörlés
  13. Még szerencse, hogy feltetted. Világbajnok ez a süti, egyszerű is és finom is. Köszönjük, hogy megosztottad velünk :)

    VálaszTörlés
  14. ójajjjj nekem! Mennyei falatok! :) imádnám!

    VálaszTörlés
  15. De jól néz ki! Ránézésre nem gondoltam ám, hogy ennyire egyszerű:-) Nem vagyok barátja a lapok nyújtásának. De leveles tésztát elég könnyű formásra nyújtani. Nagyon jó, hogy feltetted, jó ötletet adtál!

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm lányok, bár az érdem nem az enyém! :)

    VálaszTörlés
  17. Már hogyne kerülne fel a blogra, annyira finom sütike lehet...

    VálaszTörlés
  18. el keszitetem es isteni finom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült és hogy ízlett! :)

      Törlés
  19. Én ezt a sütidet nem is láttam még, valahogy elkerülhette a figyelmemet, pedig szuper ötlet, és mivel imádom a mascarponés és a fahéjas édességeket, ezért ezt biztosan nagyon szeretném. A házi készítésű leveles tésztámmal ki fogom próbálni egyszer, az biztos. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, a házi tésztával szerintem még finomabb lesz. :) És nagyon finom, biztosan ti is szeretni fogjátok! :)

      Törlés
  20. Már legalább hússzor elkészítettem,rögtön a család egyik kedvence lett :D Köszönjük!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Szuper, nagyon örülök, és köszönöm, hogy írtál! :)))

      Törlés