BANÁNOS KÓKUSZGOLYÓ



Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • pici só
  • 1 banán
  • 1 evőkanál citromlé
  • 7,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg barna cukor
  • 6 dkg tejszínes krémsajt vagy tejföl
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 10 dkg kókuszreszelék




  • A száraz hozzávalókat, vagyis a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, a sót, a zabpelyhet és az őrölt gyömbért összekevertem.
  • A közepes nagyságú, érett banánt villával összetörtem, rögtön hozzáadtam a citromlevet és elkevertem vele (így inkább megőrzi világos színét és zamatos lesz a sütemény).
  • A vajat és a cukrot gépi habverővel krémesre, habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojást, és együtt is tovább habosítottam a tésztát.
  • Belekerült a rum és a tejföl, majd a pürésített banán, végül pedig a lisztes keverék – ekkor már csak a legkisebb fokozaton kevertem, amíg egynemű nem lett.
  • A tésztából – vizezett kézzel – diónyi nagyságú golyókat formáztam, megforgattam őket a kókuszreszelékben, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített, 180-190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt sültek készre.