szerda, szeptember 04, 2013

Szilvás (gríz)gombóc

Szilvás gombóc, de nyilván nem "A" szilvás gombóc, nem is ez volt a cél. Össze sem lehet hasonlítani, hiszen itt sűrű tejbegríz adja a tésztát és nyersen kerül bele a szilva. Mégis a fűszeres szilvaraguval körítve finom desszert, igazából a gyorsan valami finomat kategória. Maradék pár szem szilvából készült, a gombócokba összesen 8, a raguba pedig kb. 12-13 szem szilva került. A fűszeres ragut feltétlenül ajánlom hozzá, anélkül nekem picit édes és száraz, a raguval kiegészítve viszont tökéletes. A gombócok bundáját képező pirított dió és mogyoró is sokkal jobban esik a szaftos szilvával, mint nélküle. A finom fűszeres raguhoz az ihletet ezúton is köszönöm Jankának (nála mákosguba tortához készült szilvaöntet), a fűszerezésnél használt citrombors házi elkészítéséről pedig Zsuzsával értekeztünk nemrég. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
16 gombóchoz:

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 8 szem szilva
  • 5-5 dkg darált dió és sótlan földimogyoró

a raguhoz:

  • 12-13 szilva
  • 2 teáskanál cukor
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, citrombors
  • 1/2 dl vörösbor
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál étkezési keményítő




  • A gombóchoz forrni tettem a tejet a tejszínnel, amikor felforrt, hozzáadtam 1 csomag vaníliás cukrot és a kristálycukrot.
  • Vékony sugárban beleszórtam a búzadarát, kis lángon pár percig főztem, majd levettem a tűzről.
  • Elkevertem benne a kis darabokban hozzáadott margarint, lefedve először duzzadni, majd fedő nélkül hűlni hagytam.
  • Közben megtisztítottam a szilvákat, és nyolc szemet keresztben kettévágtam, kiemeltem a magot (mivel nyersen kerül a gombócokba, ne használjunk kemény szilvát, sokkal finomabb érettebb szilvával).
  • A kihűlt masszát 16 egyforma részre osztottam, mindegyikből gombócokat készítettem úgy, hogy a közepükbe helyeztem fél-fél szem szilvát.
  • A darált dióhoz adtam 1/2 csomag vaníliás cukrot és zsiradék nélkül kicsit megpirítottam, karamellizáltam rajta a cukrot.
  • Ugyanígy jártam el a mogyoróval is.
  • A gombócok felét a kihűlt cukros dióba, másik felét a szintén kihűlt cukros mogyoróba forgattam.
  • A raguhoz megtisztítottam, kettévágtam, magvaltam a szilvákat, lábasba tettem.
  • Ízesítettem cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és citromborssal és víz hozzáadása nélkül párolni kezdtem.
  • Amikor finom fűszeres szaftot kezdett engedni, hozzáadtam a vörösbort és kis lángon kb. negyedóráig pároltam.
  • A tűzről levéve botmixerrel pürésítettem, de csak úgy nagyjából, nem teljesen pépesre, majd visszatettem a tűzre.
  • Az étkezési keményítőt elkevertem a vízzel, besűrítettem vele a szilvaragut, majd egy-két percig még főztem kis lángon.
  • A dióba és mogyoróba forgatott gombócokat a fűszeres szilvaragun tálaltam.




  • Így nézett ki felvágva:


16 megjegyzés:

  1. Én szeretném az biztos:) Csodaszép fotók:)

    VálaszTörlés
  2. Azt hittem, hogy a gombócot már nem lehet fokozni, erre tessék! A ragú is isteni, fagyihoz ezt a verziót kipróbáltam, áfonyásat is készítettem, viszont sült húshoz kínáltam!

    VálaszTörlés
  3. De sok finomság van benne! Ez csakis fincsi lehet :) Még nem hallottam ilyen gombócokról, de nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés
  4. Külön-külön mindent szeretek! Egyben pedig még jobb lehet! Gyönyörűek a gombócok, úgy megenném őket! :)

    VálaszTörlés
  5. Micsoda tökéletes gombócok !!! Nagyon fincsi lehetett és örülök, hogy ihletet adtam a szószhoz. Ha szereted az ilyen grízes finomságokat, akkor van nálam egy szilvás meglepi névre hallgató. Érdemes megnézni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, köszi, nagyon finom lett így a ragu! :) Megnéztem a meglepidet, tetszik, el is fogom készíteni, Ádám nagyon szereti az ilyen jellegű desszerteket! :)

      Törlés
  6. Imádom a gombócot, bármilyen is legyen:) Ezek is csodásak és szerintem vannak olyan finomak, mint a hagyományos gombóc, az a szilvás öntet pedig jöhet mindenhez:)

    VálaszTörlés
  7. Holnap nálunk is szilvás gombóc lesz. A szilvás öntet is jól hangzik hozzá! Szívesen kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  8. Kóstolatlanul is, előre imádom! Idei szilvás.listára felvéve. ;-)

    VálaszTörlés
  9. Bármilyen is legyen a gombóc, bármikor jöhet, nagyon szeretjük.:)
    Különösen tetszik, hogy raguval tálaltad! :)

    VálaszTörlés
  10. Finom gombócreceptet adtál, ezt szeretni fogja mindenki. Ki lesz próbálva!
    A fűszeres szilvalevesed is nagyon finom, elkészítettem:-) köszönjük!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon kívánatosak a szilvás gurigáid, hm most bekapnék egy párat az biztos!!!Yammi!!

    VálaszTörlés
  12. Istenem,de jól néz ki! Most rögtön tesztelném:)

    VálaszTörlés
  13. Ej, de jól néz ki a gombócod! Ezt a fajta szilvásgombócot még nm is hallottam, de kipróbálandó.

    VálaszTörlés
  14. Hankka, ez csuda jó! Mivel tejbegríz függő vagyok, nekem ez nagyon bejön!!! Nyami. :P

    VálaszTörlés