SZILVÁS (GRÍZ)GOMBÓC



Hozzávalók 16 gombóchoz:

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2 csomag (2 x 10 g) vaníliás cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg vaj
  • 8 szem szilva
  • 5-5 dkg darált dió és sótlan földimogyoró

a raguhoz:

  • 12-13 szilva
  • 2 teáskanál cukor
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, citrombors
  • 1/2 dl vörösbor
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál étkezési keményítő




  • A gombóchoz forrni tettem a tejet a tejszínnel, amikor felforrt, hozzáadtam 1 csomag vaníliás cukrot és a cukrot.
  • Vékony sugárban beleszórtam a búzadarát, kis lángon pár percig főztem, majd levettem a tűzről.
  • Elkevertem benne a kis darabokban hozzáadott vajat, lefedve először duzzadni, majd fedő nélkül hűlni hagytam.
  • Közben megtisztítottam a szilvákat, és nyolc szemet keresztben kettévágtam, kiemeltem a magot (mivel nyersen kerül a gombócokba, ne használjunk kemény szilvát, sokkal finomabb érettebb szilvával).
  • A kihűlt masszát 16 egyforma részre osztottam, mindegyikből gombócokat készítettem úgy, hogy a közepükbe helyeztem 1/2-1/2 szem szilvát.
  • A darált dióhoz adtam 1/2 csomag vaníliás cukrot, és zsiradék nélkül kicsit megpirítottam, karamellizáltam rajta a cukrot.
  • Ugyanígy jártam el a mogyoróval is.
  • A gombócok felét a kihűlt cukros dióba, másik felét a szintén kihűlt cukros mogyoróba forgattam.
  • A raguhoz megtisztítottam, kettévágtam, magvaltam a szilvákat, lábasba tettem.
  • Ízesítettem cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és citromborssal, és párolni kezdtem.
  • Amikor finom fűszeres szaftot kezdett engedni, hozzáadtam a vörösbort és kis lángon kb. 15 percig pároltam.
  • A tűzről levéve botmixerrel pürésítettem, de csak úgy nagyjából, nem teljesen pépesre, majd visszatettem a tűzre.
  • Az étkezési keményítőt elkevertem a vízzel, besűrítettem vele a szilvaragut, majd 1-2 percig még főztem kis lángon.
  • A dióba és mogyoróba forgatott gombócokat a fűszeres szilvaragun tálaltam.



Forrás: Janka és Zsuzsa