Rácsos diós szilváslepény



Hozzávalók kb. 30x35 cm-es tepsihez:
a tésztához:
40 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
1 csipet só
5 dkg porcukor
1 citrom
20 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
1/2 citrom
1 teáskanál vaníliás cukor
maréknyi zsemlemorzsa
80 dkg szilva
a tetejére:
porcukor


A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a porcukrot és a citrom reszelt héját, majd elmorzsoljuk a vajjal. Végül a tojást – keveset félretéve belőle a tészta lekenéséhez – és a tejfölt is hozzáadva egyneművé gyúrjuk, folpakba csomagolva hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tojássárgáját a porcukorral gépi habverővel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a diót és a citromlevet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a porcukrot is. Óvatosan a diós masszába forgatjuk. A tészta 2/3-át kinyújtjuk, a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Zsemlemorzsával megszórjuk, majd egyenletesen rárakjuk a jól lecsepegtetett, magozott, felezett szilvát. A diós habot egyenletesen rásimítjuk. A maradék tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk, berácsozzuk vele a sütemény tetejét. A tészta gyúrásánál félretett tojással lekenjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.