péntek, szeptember 06, 2013

Mákos-sajtos kanyargó

Amikor Csillu visszamegy Szegedre, rendszerint valamilyen jól elálló sós nasit is visz magával. Ebből az apropóból készültek most ezek a kis kanyargók, de persze az itthon maradtaknak is jutott belőle bőven, mivel rögtön dupla adaggal indítottam. :) Eredetileg Juditka ropogós mákos-mega ropiját akartam megsütni, meg is beszéltem Csilluval, hogy jó lesz neki is hosszabb rudakra szabva. Aztán mielőtt a tepsire rakosgattam volna a már kiszabott rudakat, egy hirtelen ötlettől vezérelve egyet feltekertem "S" alakúra. Tetszett, így aztán az egészet ilyen formában sütöttem meg. Még szebb, ha a rudakat kicsit megsodorjuk a formázás előtt, de éjszaka én már nem töltöttem ezzel az időt. A tészta egyébként finom, ropogós, Juditka, köszönöm a receptet. Kanyargózásra fel, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg margarin
  • 8 dkg egész mák
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 kis pohár tejföl (170 g)
  • 1 tojássárgája

a tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • szezámmag




  • A finomlisztet elkevertem a sütőporral, a gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzákevertem a réteslisztet, a sót, majd a margarinnal elmorzsoltam.
  • A sajtot, mákot, tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva szép egynemű tésztává gyúrtam.
  • Kinyújtottam fél centi vastagra, majd derelyevágóval 1 x 16 centis rudakat vágtam belőle.
  • Az így kapott rudakat egyesével feltekertem, mégpedig úgy, hogy mindkét végét tekerni kezdtem - ellentétes irányban.
  • Amikor a közepéhez értem, kicsit össze is nyomtam, finoman megcsinosítottam a kanyargókat.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, enyhén felvert tojásfehérjével lekentem, szezámmaggal megszórtam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 25 perc alatt ropogós pirosra sütöttem.


24 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm a receptet, igazán finom sós nasi! :)

      Törlés
  2. Nagyon jó nevet találtál ki ! Na, ezt biztos, hogy elkészítem majd :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki így is, az íze pedig biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva, kicsit másabb így, így legalább nem mindig rúd formában készül! :)

      Törlés
  4. Gyakran megyünk mi is Szegedre.Úgyhogy kérek egy keveset útravalónak:)))Szinte ugyanilyen recept szerint én is sütök sajtos rudat,de mák nélkül.Pedig nagyon szeretem,úgyhogy a fele tésztába legközelebb tenni fogok.

    Tanul a lányod?Szereti a várost?
    Utóbbit csak azért kérdezem,mert én tizennégy éve nemcsak a férjembe szerettem bele,hanem Szegedbe is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szólj, mikor indultok, teleportálok egy adagot! :D Csillu másodéves egyetemista Szegeden, és nagyon szereti az egyetemet is és a várost is! :) Egyébként én tavaly jártam először Szegeden, amikor szétnéztünk kicsit albérletet keresve. Nem csodálom, hogy beleszerettél a városba, engem is lenyűgözött. Gyönyörű, tiszta, élhető, barátságosak az emberek, én magam is szívesen élnék ott! :)

      Törlés
  5. Ezek a hirtelen ötletek a jók! Jól néz ki így felcsavargatva:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, pedig nem szoktam valami kreatív lenni, de ez most szerintem is jól sikerült és mutatósabb lett! :)

      Törlés
  6. De jó, nekem nagy kedvencem ez a forma kelt tésztából, de milyen jópofa sós sütiként is:) Nekem is van egy ilyen sajtos rúd receptetm, de a máktól még finomabb lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom a tésztája, Juditkánál ropiként készült, úgy is nagyon guszta! :)

      Törlés
  7. Bizony kanyargózásra fel! kedvet kaptam hozzá ! Nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  8. Erre is kanyaroghatna pár darab igazán... ;-)

    VálaszTörlés
  9. Sokszor van így az ember, hogy akkor villan be az ötlet amikor csinálod a dolgokat. De ezek szoktak a legjobbak lenni. Nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ritkán szoktam így kreatívkodni vagy ötletelni, de ez most jól sikerült, nekem is tetszenek! :)

      Törlés
  10. Csak a formája más, de mintha teljesen más süti lenne. Nagyon mutatós! :)

    VálaszTörlés
  11. De klassz neve van, és annyira jól néz ki. Hiányoztak már a képeid is nagyon. Picit rég jártam Nálad, most aztán nem győzöm végignézni ezt a rengeteg finomságot. :P

    VálaszTörlés