MÁKOS-SAJTOS KANYARGÓ



Hozzávalók:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 8 dkg egész mák
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 kis pohár (170 g) tejföl
  • 1 tojássárgája

a tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • szezámmag




  • A lisztet elkevertem a sütőporral, a gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzákevertem a réteslisztet, a sót, majd a vajjal elmorzsoltam.
  • A sajtot, mákot, tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva szép egynemű tésztává gyúrtam.
  • Kinyújtottam 1/2 cm vastagra, majd derelyevágóval 1 x 16 cm-es rudakat vágtam belőle.
  • Az így kapott rudakat egyesével feltekertem, mégpedig úgy, hogy mindkét végét tekerni kezdtem – ellentétes irányban.
  • Amikor a közepéhez értem, kicsit össze is nyomtam, finoman megcsinosítottam a kanyargókat.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, enyhén felvert tojásfehérjével lekentem, szezámmaggal megszórtam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 25 perc alatt ropogós pirosra sütöttem.



Forrás: Juditka