GYORS SZILVÁS GOMBÓC



Hozzávalók 30-32 gombóchoz:

  • 7,5 dl víz
  • 7 evőkanál olaj
  • só, fahéj
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • bő 1/2 kg szilva
  • 5 dkg cukor
  • olaj, zsemlemorzsa, nádcukor



  • A szilvát megmostam, keresztben kettévágtam, magját eltávolítottam, tálcára rakosgattam és megszórtam a kis kanál fahéjjal ízesített cukorral.



  • A vizet feltettem főni, amikor felforrt, ízesítettem sóval és hozzáadtam az olajat.
  • Belekevertem a lisztet is, és addig hagytam a tűzön, amíg össze nem állt, szépen el nem vált az edény falától (elég kemény lett, nehezen kavarható).
  • A tűzről levéve kicsit hűlni hagytam.
  • A tojásokat egyesével tálkába ütöttem, villával kissé felvertem, így adtam szintén egyesével a masszához, amivel jól elkevertem (én botmixert használtam, majd a legvégén fakanállal is átkevertem kicsit a tésztát).
  • Amikor már formázhatóra hűlt a tészta, vizezett kézzel 30-32 gombócot formáltam belőle, mindegyik közepébe 1/2-1/2 szilvát tettem.
  • Nagyobb lábasban olajat hevítettem, megpirítottam rajta a zsemlemorzsát, majd kevéske nádcukorral ízesítettem.
  • A gombócokat forrásban lévő sós vízbe tettem, kis lángon főztem.
  • Amikor feljöttek a víz tetejére, 1-2 percig még főztem őket, majd szűrőkanállal kiszedtem a vízből.
  • Lecsepegtettem, és azon melegében megforgattam őket a pirított zsemlemorzsában.


Forrás: Ottis és Edit