Fürjtojásos kenyér



Hozzávalók 1 veknihez:
1 csomag (7 g) szárított élesztő
3 dkg cukor
1,4 dl langyos víz
40 dkg rétesliszt
1 csapott teáskanál só
12 fürjtojás
4 evőkanál olaj


Az élesztőt és a cukrot pohárba szórjuk, ráöntjük a kézmeleg vizet, elkeverjük, és hagyjuk pihenni, felfutni. Közben a lisztet elkeverjük a sóval, a tálas mixer táljába öntjük, a közepét kimélyítjük. Ide kerülnek a tojások: a fürjtojásnál fokozottan igaz, hogy egyesével kis tálkába üssük fel őket, mivel könnyen kerülhet apró tojáshéjdarabka a tojásba is. Végül hozzáadjuk az időközben felfutott élesztőt, és dagasztani kezdjük. Amikor kezd összeállni, belekerül – kanalanként adagolva – az olaj is. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától, ekkor letakarva, meleg helyen 3/4 órán át kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, vekni alakúra formázzuk, és a kiolajozott, kb. 11 cm széles és 30 cm hosszú püspökkenyérformába helyezzük. Letakarva újabb 3/4 órán át kelesztjük.


A tetejét vizes ecsettel lekenjük, és előmelegített, 210-220 fokos sütőben 1/2 óra alatt szép pirosra sütjük (ha túlzottan pirulni kezdene a teteje, takarjuk le alufóliával). A sütőből kivéve újra lekenjük vizes ecsettel, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.