FÜRJTOJÁSOS KENYÉR



Hozzávalók 1 veknihez:

  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1,4 dl langyos víz
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 12 fürjtojás
  • 4 evőkanál olaj




  • Az élesztőt és a cukrot pohárba szórtam, ráöntöttem a kézmeleg vizet, elkevertem, és hagytam pihenni, felfutni.
  • Közben a lisztet elkevertem a sóval, a tálas mixer táljába öntöttem, közepét kimélyítettem.
  • Ide kerültek a tojások: a fürjtojásnál fokozottan igaz, hogy egyesével kis tálkába üssük fel őket, mivel könnyen kerülhet apró tojáshéjdarabka a tojásba is.
  • Végül hozzáadtam az időközben felfutott élesztőt, és dagasztani kezdtem.
  • Amikor kezdett összeállni, belekerült – kanalanként adagolva – az olaj is.
  • Addig dagasztottam, amíg már elvált az edény falától, ekkor letakarva, meleg helyen 3/4 órán át kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkára borítottam, finoman átgyúrtam, vekni alakúra formáztam, és a kiolajozott, kb. 11 cm széles és 30 cm hosszú püspökkenyér formába helyeztem.
  • Letakarva újabb 3/4 órán át kelesztettem.




  • Tetejét vizes ecsettel lekentem, előmelegített, 210-220 fokos sütőben 1/2 óra alatt szép pirosra sütöttem (ha túlzottan pirulni kezdene a teteje, takarjuk le alufóliával).
  • A sütőből kivéve tetejét újra lekentem vizes ecsettel, majd rácsra téve hagytam kihűlni.