Csirkemell őzgerincformában sütve



Hozzávalók 10 cm széles és 32 cm hosszú őzgerincformához:
80 dkg csirkemellfilé

frissen őrölt fekete bors
petrezselyemzöld
kevés vaj
zsemlemorzsa
20 dkg vékony szelet húsos, füstölt szalonna
2 tojás
5 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
15 dkg trappista sajt


A húst apró, 1 cm-es kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A tojást elhabarjuk, hozzáadunk 3 evőkanál tejfölt, az aprított petrezselyemzöldet, a lisztet és 10 dkg reszelt sajtot, összekeverjük. A tojásos masszába dolgozzuk a húskockákat is, szükség szerint finoman utánízesítjük. Az őzgerincformát vajjal kikenjük, zsemlemorzsával behintjük, majd szép sorban kirakjuk a szalonnaszeletekkel úgy, hogy fedésben legyenek és mindkét oldalon túllógjanak a formán. A masszát a szalonnával bélelt formába öntjük, elegyengetjük, majd a lelógó szalonnadarabokat visszahajtjuk a masszára. A tetejére kenjük a maradék tejfölt és meghintjük a maradék sajttal, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített, 170 fokos sütőben 40 percig sütjük. A sütőből kivéve a formából a sütőpapírra fordítjuk a húst, és a sütőbe visszatéve szép ropogós pirosra sütjük.


Amikor készre sült, kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Tálalásnál vékony szeletekre vágjuk (hidegen szépen szeletelhető), burgonyapürével és zöldsalátával kínáljuk.

Tipp: A zöldsalátához felkarikázunk néhány paradicsomot, paprikát, (meghámozott) uborkát és 1 vöröshagymát. Rétegezve üvegtálba tesszük, közben sózzuk-borsozzuk-petrezselyemzölddel meghintjük, végül cukros-ecetes salátalevet és kevéske olívaolajat öntünk rá. 15 percig hagyjuk érni, majd tálaljuk.