CSEMEGEUBORKA KAPROS SAVANYÚSÁGTARTÓSÍTÓVAL



Hozzávalók:

  • 2 l víz
  • 40 dkg cukor
  • 2,2 dl ecet (20%-os)
  • 1/2 csomag (10 dkg) kapros savanyúságtartósító
  • uborka
  • kapor, borsikafű
  • babérlevél, szemesbors, koriander- és mustármag, csípős paprika, stb.
  • nátrium-benzoát, borkénpor




  • Az uborkát először hideg vízbe áztattam, kb. 1/2 órára (így feláznak az esetleges szennyeződések, könnyebb megtisztítani), majd folyó víz alatt, csak erre használt körömkefével alaposan megtisztítottam őket.
  • A szintén alaposan kimosott, fertőtlenített üvegek aljába kaprot vagy borsikafüvet tettem, szép sorban az üvegekbe raktam az uborkákat.
  • A felöntőléhez felforraltam a vizet a cukorral és az ecettel, amikor felforrt, hozzáadtam a kapros tartósítót is, és 1-2 percig tovább forraltam.
  • Minden üveg uborkára ízlés szerint tettem még babérlevelet, szemesborsot, koriander- és mustármagot (ebből nem kell sok, mivel a tartósítóban is van), esetlegesen csípőspaprikát.
  • Üvegenként (1,7 literes üvegre számítva) került bele 1-1 teáskanál só, késhegynyi nátrium-benzoát és borsónyi borkénpor.
  • Végül rászedtem a forró felöntőlevet, lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.