csütörtök, szeptember 12, 2013

Csemegeuborka kapros savanyúságtartósítóval

Még a nyáron tettem el valamikor ezt a csemegeuborkát, tegnap bontottuk fel az első üveggel. Semmi különös nincs benne, egyszerű kapros savanyúságtartósítóval készült, mégis annyira finom, hogy itt is meg szeretném örökíteni az elkészítését. Igen, azzal a kapros savanyúságtartósítóval készült, amit szerintem mindannyian ismertek, már gyerekkoromban is lehetett ilyet kapni. Az ízesítést ezerféleképpen lehet variálni, ízléstől függően, nálunk készült kapros és borsikafüves verzió is. A fotók nem túl jók, az uborkák pedig kicsit nagyobbak, mint amilyet szoktam és szeretek savanyítani. Anyósoméktól kaptuk az uborkát, és mivel csak hétvégén tudtunk elmenni érte, kicsit méretesebbek lettek, ez persze semmit nem ront az ízén. (Akkor rögtön nem írtam meg a bejegyzést, most pedig már nem tudom megmondani, hogy egy adag felöntőlé kb. hány üvegre elég, de a legközelebbi készítésnél pótolom.) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 l víz
  • 40 dkg kristálycukor
  • 2,2 dl 20 %-os ételecet
  • 1/2 csomag kapros savanyúságtartósító
  • uborka
  • kapor, borsikafű
  • babérlevél, szemesbors, koriander- és mustármag, csípőspaprika, stb.
  • nátrium-benzoát, borkénpor




  • Az uborkákat először hideg vízbe áztattam, kb. fél órára (így feláznak az esetleges szennyeződések, könnyebb megtisztítani), majd folyó víz alatt, csak erre használt körömkefével alaposan megtisztítottam őket.
  • A szintén alaposan kimosott, fertőtlenített üvegek aljába kaprot vagy borsikafüvet tettem, szép sorban az üvegekbe raktam az uborkákat.
  • A felöntőléhez felforraltam a vizet a cukorral és az ecettel, amikor felforrt, hozzáadtam a kapros tartósítót is, és egy-két percig tovább forraltam.
  • Minden üveg uborkára ízlés szerint tettem még babérlevelet, szemesborsot, koriander- és mustármagot (ebből nem kell sok, mivel a tartósítóban is van), esetlegesen csípőspaprikát.
  • Üvegenként (1,7 literes üvegre számítva) került bele 1-1 teáskanál só, késhegynyi nátrium-benzoát és borsónyi borkénpor.
  • Végül rászedtem a forró felöntőlevet, lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.


9 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon jók a képek :) A csemegeuborkát pedig imádom :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is nagyon szépek a fotók:) A savanyúuborka pedig a lemenőbb savanyúság nálunk:)

    VálaszTörlés
  3. Jól sikerültek a képek Hankka! Amúgy az ilyen üveges dolgokat nem egyszerű fotózni, engem legalábbis mindig megfog:-)
    Nekünk is kedvenc savanyúságunk!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek, mit nem adnék érte, ha nálam lennének ezek az üvegek:) A kpros tartósítóra még én is emlékszem, sokszor elküldött érte a mama a boltba nyáron:)

    VálaszTörlés
  5. A savanyúság az az amit én imádok. :) Az uborka elrakással eddig nem volt szerencsém mert mindig megpuhultak... :/

    VálaszTörlés
  6. De szépek az uborkáid, nagyon mutatósak a sok finom fűszerrel :) Nem baj ha kicsit nagyobbak, attól az ízük még ugyanolyan finom lehet.
    Az én kovászos uborkáim - amit télre tettem el - is már kezdenek letisztulni, remélem nem fognak elromlani vagy megpuhulni...

    VálaszTörlés
  7. Hogy én ezt mennyire szeretem!!! :) Csak úgy, önmagában is szoktam enni. :P
    A család kedvenc savanyúsága.

    VálaszTörlés
  8. De szeretem a kaprot! Igazán impozáns üvegecskék! :-))

    VálaszTörlés