Csemegeuborka kapros savanyúságtartósítóval



Hozzávalók:
2 l víz
40 dkg cukor
2,2 dl ecet (20%-os)
1/2 csomag (10 dkg) kapros savanyúságtartósító
uborka
kapor
borsikafű
babérlevél
egész fekete bors
koriandermag
mustármag
csípős paprika

nátrium-benzoát
borkénpor


Az uborkát hideg vízbe áztatjuk, kb. 1/2 órára (így feláznak az esetleges szennyeződések, könnyebb megtisztítani), majd folyó víz alatt, csak erre használt körömkefével alaposan megtisztítjuk őket. A szintén alaposan kimosott, fertőtlenített üvegek aljába kaprot vagy borsikafüvet teszünk, szép sorban az üvegekbe rakjuk az uborkát. A felöntőléhez felforraljuk a vizet a cukorral és az ecettel, amikor felforrt, hozzáadjuk a kapros tartósítót is, és 1-2 percig tovább főzzük. Minden üveg uborkára ízlés szerint teszünk még babérlevelet, borsot, koriander- és mustármagot (ebből nem kell sok, mivel a tartósítóban is van), esetlegesen csípőspaprikát. Üvegenként (1,7 literes üvegre számítva) kerül bele 1-1 teáskanál só, késhegynyi nátrium-benzoát és borsónyi borkénpor. Végül rászedjük a forró felöntőlevet, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.