CITROMTORTA TOJÁSHABBAL



Hozzávalók 22 cm-es piteformához:
a tésztához:

  • 11,5 dkg liszt
  • 5 dkg jéghideg vaj
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

a krémhez:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 citrom

a habhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő




  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrtam, folpakba csomagolva 1/2 óráig a hűtőben pihent.
  • A piteformát alaposan kikentem vajjal, a sütőt előmelegítettem 200 fokra.
  • A 1/2 óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán kb. 25 cm-esre nyújtottam, kibéleltem vele a kivajazott formát úgy, hogy az oldalán is legyen tészta (a kissé túllógó tésztát levágtam).
  • Villával megszurkáltam, sütőpapírt és babot tettem rá, és vakon sütöttem 10 percig.
  • Ekkor lekerült róla a bab és a sütőpapír, így sült tovább 5 percig.
  • Közben a krémhez a tojást a cukorral nagyon habosra, krémesre kevertem, majd hozzáadtam a citrom reszelt héját, kifacsart levét és a tejszínt is.
  • A tölteléket az elősütött tésztára öntöttem, teljesen tele lett a forma (kicsi nekem is kimaradt).
  • 150 fokon, az alsó rácson sütöttem tovább a pitét kb. 30 percig (valóban sütőfüggő, nekem még ekkor is elég lágynak tűnt, így feltettem a középső rácsra, és ott sütöttem tovább kb. 5 percig 170 fokon).
  • A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a végefelé beledolgoztam a cukrot és az étkezési keményítőt is.
  • A sütőből kivett pitére kanalaztam a habot, szépen elegyengettem, majd a kanál hátoldalával felhúzkodva a habot kis "sipkákat" gyártottam.
  • Így került újra a sütőbe, mindaddig, amíg a habnak szép színe lett.
  • A sütőből kivéve hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe került.
  • Másnap szeletelve tálaltam.



Forrás: Szofika