Rántott patisszon

Tököt tökkel fogyasztunk, hiszen a főzőtök, cukkini, patisszon szezonja van. Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy vadászom az új recepteket, éppen azért, hogy minél változatosabban tudjam a család elé tenni ezeket a finom zöldségféléket. Cukkini terén nagyon jó a felhozatal, még a főzőtököt is viszonylag jól lehet variálni, patisszonból viszont alig-alig találni egy párfajta elkészítési módnál többet, vagy csak én kerestem rosszul. Persze lehet, hogy ami működik pl. cukkinivel vagy tökkel, az működne patisszonnal is. :) Nálunk most a talán legközismertebb módon, rántva készült, de kíváncsi lennék, hogy ti szoktatok-e patisszont készíteni, és ha igen, hogyan? :) A rántott verzióhoz sok sikert!


Hozzávalók:

  • patisszon
  • vöröshagyma
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • olaj




  • A patisszont megmostam, megtöröltem, majd négy egyforma "cikkre" vágtam.
  • A cikkek belsejéből eltávolítottam a magházas részt, kívülről pedig meghámoztam.
  • Az így előkészített tökből kb. kisujjnyi vastag szeleteket vágtam, amiket tálba rétegeztem.
  • A patisszonrétegeket soronként sóztam, a rétegek közé pedig megtisztított, felszeletelt vöröshagyma került.
  • Hagytam a pácban állni egy-másfél órán át, ezalatt levet is engedett.
  • Végül a pácból kivéve a szokott módon - finoman fűszerezett - lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába paníroztam, és bő, forró olajban kisütöttem.
  • Párolt rizzsel, tartármártással tálaltam.


Megjegyzések