csütörtök, augusztus 08, 2013

Rántott patisszon

Tököt tökkel fogyasztunk, hiszen a főzőtök, cukkini, patisszon szezonja van. Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy vadászom az új recepteket, éppen azért, hogy minél változatosabban tudjam a család elé tenni ezeket a finom zöldségféléket. Cukkini terén nagyon jó a felhozatal, még a főzőtököt is viszonylag jól lehet variálni, patisszonból viszont alig-alig találni egy párfajta elkészítési módnál többet, vagy csak én kerestem rosszul. Persze lehet, hogy ami működik pl. cukkinivel vagy tökkel, az működne patisszonnal is. :) Nálunk most a talán legközismertebb módon, rántva készült, de kíváncsi lennék, hogy ti szoktatok-e patisszont készíteni, és ha igen, hogyan? :) A rántott verzióhoz sok sikert!


Hozzávalók:

  • patisszon
  • vöröshagyma
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • olaj




  • A patisszont megmostam, megtöröltem, majd négy egyforma "cikkre" vágtam.
  • A cikkek belsejéből eltávolítottam a magházas részt, kívülről pedig meghámoztam.
  • Az így előkészített tökből kb. kisujjnyi vastag szeleteket vágtam, amiket tálba rétegeztem.
  • A patisszonrétegeket soronként sóztam, a rétegek közé pedig megtisztított, felszeletelt vöröshagyma került.
  • Hagytam a pácban állni egy-másfél órán át, ezalatt levet is engedett.
  • Végül a pácból kivéve a szokott módon - finoman fűszerezett - lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába paníroztam, és bő, forró olajban kisütöttem.
  • Párolt rizzsel, tartármártással tálaltam.


20 megjegyzés:

  1. Húúú,de szeretem.Anyu szokott készíteni egy nagy tálra valót(nekem a panírozás a konyhai mummus),aztán paradicsomsalátával esszük.Nálunk mondjuk nem pácolódik,csak simán sózzuk.

    Lerakva is finom.Én készítettem már megpirított csirkemellkockákkal,tetején leöntve besamellel és megszórva sajttal.De darálthúsos raguval is finom rakottast lehet belőle készíteni.Akárcsak a cukkíniből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A panírozás nekem sem a kedvencem, ráadásul nagy családban akkora mennyiség kell, hogy nem győzöm panírozni, ezért is készül viszonylag ritkán nálunk. A mártásos és a ragus elkészítés jó ötlet, köszönöm! :)

      Törlés
  2. Imádom! :) Én a liszt, tojás, zsemlemorzsa verzióval szoktam elkészíteni :) Ki fogom próbálni a hagymásat is! ::)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hagyma csak a pácoláshoz kell, panírozni a hagyományos módon csak a patisszont szoktam! :) Bár ha vastagabbra szeljük a hagymát és egyben maradnak a karikák, akár azt is ki lehet rántani! :)

      Törlés
  3. Ez a hagymás rafinéria határozottan tetszik. Éppen a konyhában várakozik egy patisszon, amit tegnap kaptunk. Ki fogom próbálni a módszeredet:)

    VálaszTörlés
  4. Patisszont eddig csak rántva-szép a "bundád" színe! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az, eddig nálunk is szinte csak rántva készült! :) Köszönöm! :)

      Törlés
  5. Ritkán szoktam patisszont készíteni, akkor is rántva. Hagymás páccal nem próbáltam csak simán sózva. Így rántva megeszik a gyermekek is, más formában menekülnek a tökcsaládtól:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ne kellene panírozni, meg persze előtte hámozni, darabolni! :)

      Törlés
  6. Remekül tölthető. :) Le szoktam vágni egy kis kalapot a szárral együtt, kivájom a belsejét és bármilyen finomsággal megpakolható a bendője . :) Be a sütőbe oszt kész is. Csak olyan formásabb darabokat kell választani hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most egy őrült nagy darab várakozik még a sorsára, azt valószínűleg tölteni már nem fogom, de köszönöm a tippet, tetszik! :)

      Törlés
  7. Nagyon guszták lettek a szeleteid! Ezt a hagymás verziót nem ismertem, de finom lehet. Épp ma csináltam én is, simán kirántva, a szokásos módon, hideg uborkás, paradicsomos tojássalátával. Én is nézegettem, hogy hogyan lehetne még elkészíteni, mert két szép darabot kaptam az unokanővéremtől tegnapelőtt, akkor szedtük le a tőről. Úgyhogy a másikat eltettem a hűtőbe, majd a jövő héten kerül rá a sor, talán rakottan vagy töltötten fogom elkészíteni, még nem tudom. Állítólag lecsót is lehet belőle csinálni. A mait is lefényképeztem ugyan, de nem tudom mikor kerül rá a sor, hogy feltöltsem, mert előtte már sokan várnak a sorukra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan írjátok paradicsomos salátával körítve, nálunk mindig rizzsel a tartárral készült, legközelebb kipróbáljuk a salátás verziót! :)

      Törlés
  8. Imádom a rántott patisszont, nálunk is gyakran készül, mert szerencsére a kisfiam is szereti...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyerekek szerintem általában szeretik, Csenge is szívesen eszi! :)

      Törlés
  9. Én is nagyon szeretem, de ritkán készítem, mert nem szeretem meghámozni :( Nagyanyám a nagyon piciket savanyította.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak hámozni és panírozni ne kellene, ugye?! :) Ahogy látom, mindenkinek ez a gondja a patisszonnal, egyébként tényleg finom! :)

      Törlés
  10. Hasonlóan készítem(a cukkinit is)csak én nem sózom,hanem vegetázom.Ha beindulok panírozás után egy soronként kifagyasztom és utánna dobozolom.Így csak elő kell kapni ,pár perc és télen is kész a rántott cukkini-tök-patiszon :)
    Tölteni szoktam én is bármilyen raguval,sajt,tejföl .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet lefagyasztani is, és a töltött verzió is tetszik, köszönöm! :)

      Törlés