vasárnap, augusztus 11, 2013

Málnás-vaníliás-kekszes pite

Azt nem igazán tudom, hogy mitől pite, ezen a néven szerepel a Nők Lapja Konyha 2010. decemberi számában. Nálam még a kánikulai napokban készült, de csak egy picit kell kibírnunk a sütő közelségét, hiszen a piskóta kb. negyedóra alatt megsül. A két krémet pár perc alatt megfőzzük, összerakjuk a sütit és egy éjszakán át várjuk, hogy megdermedjen - persze nem muszáj várni, közben aludni is lehet. :) Reggel pedig szépen feldíszítjük, és végignézzük, ahogy a család egy fél tepsivel már el is tüntetett. Leírni majdnem hosszabb volt, mint elkészíteni, finom, könnyed desszert, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 35 kockához:
a tésztához:

  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt

a málnás krémhez:

  • 30 dkg málna
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 csomag (2 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 2 evőkanál víz

a vaníliás krémhez:

  • 1,5 csomag (6 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 12 dkg cukor
  • 7 dl tej

a tetejére:

  • 35 négyzet alakú háztartási keksz
  • málnaszemek, -levélkék




  • A piskótához a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját krémesre kevertem a cukorral.
  • Hozzáadtam a lisztet és a fehérjékből vert kemény habot, óvatosan összeforgattam.
  • Sütőpapírral bélelt, 18 x 27 centis, magas falú tepsibe öntöttem és előmelegített, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve papírral együtt kifordítottam egy tálcára, lehúztam róla a sütőpapírt és a piskótát ügyesen visszahelyeztem a tepsibe.
  • (Itt jegyezném meg, hogy az eredeti leírás szerint készült a piskóta, de nekem nem igazán jött be ez a tészta, eléggé morzsálódott. Ezért szerintem mindenki nyugodtan süsse a saját jól bevált, vizes vagy akár zsiradékkal készített piskótáját, legközelebb én is olajos tésztát fogok hozzá sütni.)
  • Amíg sült a piskóta, elkészítettem a málnapürét, úgy, hogy lehetőleg akkorra legyen kész, amikorra kisül a piskóta.
  • A málnaszemeket megtisztítottam, óvatosan megmostam, lábasba tettem a cukorral együtt és egy fakanállal eldörzsöltem, pépesítettem - maradtak benne nagyobb darabok, de ez nem baj.
  • A cukros málnát melegíteni kezdtem, közben a pudingport elkevertem a vízzel, majd a jól felmelegedett málnához adtam és pár perc alatt sűrűre főztem.
  • A kész, forró málnapürét a tepsibe időközben visszahelyezett, meleg piskótalapra halmoztam, elegyengettem.
  • A vaníliakrémhez a pudingport elkevertem a cukorral és kevéske tejjel, majd hozzáadtam a többi tejet is, és pudingot főztem belőle.
  • A kész, forró pudingot merőkanállal adagolva, óvatosan a málnapüré tetejére halmoztam (nem baj, ha a tészta mellett oldalra is lefolyik kicsit, nálunk pont ezek a pudingosabb széle-szeletek voltak kapósak).
  • Végül a tetejét kiraktam háztartási kekszekkel úgy, hogy a kekszek között pár milliméter távolságot hagytam, hiszen a meleg pudingtól átpuhulnak.
  • Amikor kihűlt, a tepsit folpackkal takartam le és egy éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap a kekszek mentén szeleteltem, tetejét málnával díszítettem (megszórhatjuk porcukorral is vagy nyomhatunk tejszínhabrózsát is a kockák tetejére, ez most a nagy meleg okán elmaradt).


21 megjegyzés:

  1. Mennyire látványos ez a süti, főleg amilyen katonás rendben sorakoznak :)) Még mindig irigylem tőled ezt az alaposságot :)) Meseszép !

    VálaszTörlés
  2. Csoda szépek mind mindig:))
    A recept is nagyon jól hangzik , mentem is :))

    VálaszTörlés
  3. Erre a sütire bizony érdemes várni. Mennyei párosítás. Ez a szélső szeletke nagyon kacsingat felém. :))

    VálaszTörlés
  4. Annyira jól néznek ki ezek a sütik. A fénykép is csodás, mint mindig. Már el is mentettem!!!!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek és mindig annyira szíbályosan vágod fel a sütiket:) Szerintem ez a gyerekeimnek is bejönne:)

    VálaszTörlés
  6. De szép kis katonás rendben állnak:) Nagyon szépek:)

    VálaszTörlés
  7. Ülnék én emellett egész éjszaka! :D
    Fantasztikus vagy ismét!!!

    VálaszTörlés
  8. Fenomenális! Hmmmm! A fotózás is nagyon jó! :)

    VálaszTörlés
  9. De gyönyörűek lettek! Annyira irigyellek, hogy mindig ilyen szép szeleteket tudsz vágni :) Nekem ez annyira nem szokott sikerülni :)

    VálaszTörlés
  10. Micsoda fantasztikus, kreativ desszert kockák...ugy sorakozank egy szép csoportban mint a "kis katonák"...még gyerek koromban hallottam ezt az idézetet. Nagyon mutatós, és mennyei finom lehet. Fel is tettem a Google pluszra!

    VálaszTörlés
  11. Azok a rétegek nagyon ajánlják magukat:-) jó lenne beleharapni:-)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon kívánatosak! :)El is mentem a receptet, köszi! :)

    VálaszTörlés
  13. Jaj,jaj,de nagyon guszta!!Nagyon szép szeletek lettek és az a málna a tetején.... :))

    VálaszTörlés
  14. Minden előttem szólóval egyetértek!Én is csak dícsérni tudom!

    VálaszTörlés
  15. Lányok, készítsétek el, finom és egyszerű sütemény! :) A szeletelés pedig ebben az esetben igazán nem nagy tudomány, csak a kekszek mentén kell szépen elvágni! :)

    VálaszTörlés
  16. Tényleg csodaszép! :) Fincsi lehet nagyon! :)

    VálaszTörlés
  17. Hát ez valami őrületes! A pavlovi reflexek ismét tankönyvszerűen léptek működésbe :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hányszor járok én így nálad! :))) Köszönöm! :)

      Törlés