Málnás-vaníliás-kekszes pite

Azt nem igazán tudom, hogy mitől pite, ezen a néven szerepel a Nők Lapja Konyha 2010. decemberi számában. Nálam még a kánikulai napokban készült, de csak egy picit kell kibírnunk a sütő közelségét, hiszen a piskóta kb. negyedóra alatt megsül. A két krémet pár perc alatt megfőzzük, összerakjuk a sütit és egy éjszakán át várjuk, hogy megdermedjen - persze nem muszáj várni, közben aludni is lehet. :) Reggel pedig szépen feldíszítjük, és végignézzük, ahogy a család egy fél tepsivel már el is tüntetett. Leírni majdnem hosszabb volt, mint elkészíteni, finom, könnyed desszert, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 35 kockához:
a tésztához:

  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt

a málnás krémhez:

  • 30 dkg málna
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 csomag (2 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 2 evőkanál víz

a vaníliás krémhez:

  • 1,5 csomag (6 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 12 dkg cukor
  • 7 dl tej

a tetejére:

  • 35 négyzet alakú háztartási keksz
  • málnaszemek, -levélkék




  • A piskótához a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját krémesre kevertem a cukorral.
  • Hozzáadtam a lisztet és a fehérjékből vert kemény habot, óvatosan összeforgattam.
  • Sütőpapírral bélelt, 18 x 27 centis, magas falú tepsibe öntöttem és előmelegített, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve papírral együtt kifordítottam egy tálcára, lehúztam róla a sütőpapírt és a piskótát ügyesen visszahelyeztem a tepsibe.
  • (Itt jegyezném meg, hogy az eredeti leírás szerint készült a piskóta, de nekem nem igazán jött be ez a tészta, eléggé morzsálódott. Ezért szerintem mindenki nyugodtan süsse a saját jól bevált, vizes vagy akár zsiradékkal készített piskótáját, legközelebb én is olajos tésztát fogok hozzá sütni.)
  • Amíg sült a piskóta, elkészítettem a málnapürét, úgy, hogy lehetőleg akkorra legyen kész, amikorra kisül a piskóta.
  • A málnaszemeket megtisztítottam, óvatosan megmostam, lábasba tettem a cukorral együtt és egy fakanállal eldörzsöltem, pépesítettem - maradtak benne nagyobb darabok, de ez nem baj.
  • A cukros málnát melegíteni kezdtem, közben a pudingport elkevertem a vízzel, majd a jól felmelegedett málnához adtam és pár perc alatt sűrűre főztem.
  • A kész, forró málnapürét a tepsibe időközben visszahelyezett, meleg piskótalapra halmoztam, elegyengettem.
  • A vaníliakrémhez a pudingport elkevertem a cukorral és kevéske tejjel, majd hozzáadtam a többi tejet is, és pudingot főztem belőle.
  • A kész, forró pudingot merőkanállal adagolva, óvatosan a málnapüré tetejére halmoztam (nem baj, ha a tészta mellett oldalra is lefolyik kicsit, nálunk pont ezek a pudingosabb széle-szeletek voltak kapósak).
  • Végül a tetejét kiraktam háztartási kekszekkel úgy, hogy a kekszek között pár milliméter távolságot hagytam, hiszen a meleg pudingtól átpuhulnak.
  • Amikor kihűlt, a tepsit folpackkal takartam le és egy éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap a kekszek mentén szeleteltem, tetejét málnával díszítettem (megszórhatjuk porcukorral is vagy nyomhatunk tejszínhabrózsát is a kockák tetejére, ez most a nagy meleg okán elmaradt).


Megjegyzések