Málnás tejberizstorta



Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához:
a tejberizshez:
8 dl tej
12 dkg cukor
1/2 vaníliarúd
1 citrom

20 dkg rizs
2 dkg zselatinpor
4 dl tejszín
4 evőkanál porcukor
a piskótához:
2 tojás
8 dkg cukor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
1/2 teáskanál sütőpor
8 dkg liszt
a díszítéshez:
1,5–2 dl tejszín
habfixáló


A tejet melegíteni kezdjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a citrom reszelt héjával. Közben felforralunk 2 l, sóval ízesített vizet, amikor forrt, hozzáadjuk a megmosott rizst, és 3-5 percig főzzük. Leszűrjük, a rizst a tejhez adjuk, és készre, puhára főzzük benne. Amíg a tejberizs hűlt, megsütjük a piskótát: a tojást a cukorral krémesre, habosra verjük. Továbbra is gépi habverőt használva kis adagokban hozzáadjuk az olajat és a vizet. Végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A zselatint kis lábasba szórjuk, 5 evőkanál vizet öntünk rá, és hagyjuk megduzzadni. A tejszínből kemény habot verünk – a vége felé a porcukrot is hozzáadjuk –, és óvatosan a kihűlt tejberizshez forgatjuk. A zselatint kis lángon felolvasztjuk (nem szabad forrnia!), pár evőkanálnyi rizses krémet keverünk hozzá, majd a zselatinos masszát gyors mozdulatokkal a tejberizses töltelékbe vegyítjük. A piskótára simítjuk, és a tortát hűtőbe tesszük dermedni. Éles késsel körben meglazítjuk és eltávolítjuk a tortakarimát. A tortát habfixálóval és vanílisá cukorral kemény habbá vert tejszínnel és málnával díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése