Málnás tejberizstorta

Vendégposzt, a blogszülinapi játék összefoglalójában már mutattam a Csillu sütötte tortát, most pedig jöjjön a recept is. A tortával egyébként teljesen meglepett, egyik délután, mire hazaértem, a kész torta várt a hűtőben. Nagylány piskótát sütött, tejberizst főzött, habot vert és zselatint oldott, nekem pedig már csak a díszítésben kellett kicsit segíteni. :) Fotózás után pedig még egy "hivatalos" e-mailt is kaptam, ahogy kell, szülinapi köszöntővel, fotóval és recepttel. :D A torta receptjét egyébként Csilla a Kifőztük magazin 2010. júniusi számában, illetve Mohánál találta, változtatás nélkül készítette el. Csillu, jól megleptél, köszönöm és büszke vagyok rád! ;-) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
a tejberizshez:

  • 8 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • fél vaníliarúd
  • 1 citrom
  • 20 dkg rizs
  • 2 dkg zselatin
  • 4 dl tejszín
  • 4 evőkanál porcukor

a piskótához:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz
  • fél teáskanál sütőpor
  • 8 dkg liszt

a díszítéshez:

  • 1,5-2 dl tejszín
  • habfixáló, vaníliás cukor
  • málna




  • Először a tejberizst készítette el, mivel hűlnie kell: a tejet melegíteni kezdte a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a citrom lereszelt héjával.
  • Közben felforralt 2 liternyi, sóval ízesített vizet, amikor forrt, hozzáadta a megmosott rizst és 3-5 percig főzte.
  • Leszűrte, a rizst a tejhez adta és készre, puhára főzte benne.
  • Amíg a tejberizs hűlt, megsütötte a piskótát: a tojásokat a cukorral krémesre, habosra keverte.
  • Továbbra is gépi habverőt használva kis adagokban hozzáadta az olajat és a vizet.
  • Végül fakanállal óvatosan beleforgatta a masszába a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
  • A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntötte, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütötte.
  • A zselatinra 5 evőkanál vizet öntött, hagyta megduzzadni.
  • A tejszínből kemény habot vert - a végefelé a porcukrot is hozzáadva -, és óvatosan, hogy ne törje, hozzádolgozta a kihűlt tejberizshez.
  • A zselatint kis lábasban, kis lángon felolvasztotta (nem szabad forrnia!), pár evőkanálnyi rizses krémet hozzáadott, majd a zselatinos masszát gyors mozdulatokkal beledolgozta a tejberizses töltelékbe.
  • A rizses masszát a piskótára simította, és a tortát dermedni a hűtőbe tette.
  • Végül éles késsel körben meglazítottuk és eltávolítottuk a tortakarimát, és díszítettük a tortát tejszínből habfixálóval és vaníliás cukorral keményre vert habbal és málnaszemekkel, levélkékkel.

Megjegyzések