Málnás-csokis vaníliatorta - Ádám 18 éves!

Majd' 40 fok ide vagy oda, ha a gyerekünk 18 éves, akkor mindenképp tortát kell sütni. :) Amikor nagyon-nagyon kellene, biztosan akkor nem sikerül semmi, ezen a tortán én is elrontottam mindent, amit csak lehet. Nem elég, hogy a hőségben meglágyult a krém és megadta magát a tejszínhab is, még én is agylágyulást kaptam, és a máskor rutinból végzett műveleteket sem tudtam rendesen megcsinálni. A tésztát megégettem kicsit, a tortát - én lökött - megpróbáltam simán, tortakarima nélkül összerakni: persze, hogy kifolyt a krém, főleg úgy, hogy a fele krém helyett majdnem a kétharmadát pakoltam az alsó lapra. Mire rájöttem, már késő volt, folyt mindenfelé. Persze ha visszapattintom a lap köré a karimát, akkor ez simán elkerülhető lett volna. Ráadásul délben, a hús sütésekor elhasználtam az utolsó csepp olajat is, mit volt mit tenni, az éjszakai tortasütéskor olívaolaj került a tortába, abból is csak 3 evőkanálnyi volt. Nem sorolom tovább a bakikat, végülis az íze finom volt, a díszítést követően pedig valahogy néz is ki. :) Sok sikert hozzá!

Nagyfiú ma 18 éves, hagyományt teremtettünk, hiszen - mint közel két évvel ezelőtt a Csillu 18 szülinapját is - a mai napot együtt töltöttük. Szilvásváradra kirándultunk, volt kerékpározás, vonatozás, kalandpálya, aktívan pihentünk. :) Aztán hazaérve ajándékozás, torta, pezsgő, mindenféle földi jó. :) Ádám, nagyon boldog szülinapot kívánunk itt a felnőttkor küszöbén, kívánjuk, hogy légy mindig boldog és teljesüljenek az álmaid! Nagyon szeretünk! :)


Hozzávalók egy 26 centis tortaformához:
a tésztához:

  • 4 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • 4 evőkanál olaj
  • 10 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

a csokikrémhez:

  • 12 dkg étcsokoládé (55 %-os)
  • 1 dl zsíros tejszín
  • 2 evőkanál porcukor

a vaníliás krémhez:

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 7 dl tej
  • 10 dkg margarin
  • 1 dkg zselatin
  • 1/2 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • málna

a díszítéshez:

  • 4 dl tejszín
  • ét- és fehércsokoládé reszelék, csokival bevont mazsolaszemek


  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
  • A tojásokat nagyon krémesre, habosra kevertem a cukorral, majd még szintén a gépi habverőt használva hozzákevertem a vizet és az olajat.
  • Végül fakanálra váltva hozzáadtam a sütőporral elkevert, átszitált lisztet is, óvatosan beleforgattam.
  • A tortaforma alját sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a masszát, és az előmelegedett sütőben fél óra alatt készre sütöttem (hamar pirulni kezdett a teteje, így kb. félidőben letakartam alufóliával).
  • A megsült tortát kicsit hűlni hagytam, majd éles késsel körben meglazítottam, leemeltem róla a karimát, eltávolítottam az alsó lapot és a sütőpapírt is, így hagytam kihűlni.
  • Amikor teljesen kihűlt, lapjában kettévágtam.
  • A vaníliás krémhez nagy lábasban elkevertem a pudingporokat a cukorral, a tojások sárgájával és kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáadva, a szokott módon sűrűre főztem.
  • A tűzről levéve kis darabokban hozzáadtam a margarint, és kevergetve teljesen feloldottam benne, beleforgattam az időközben kemény habbá vert tojásfehérjét is a forró krémbe, ezután hagytam kihűlni.
  • A zselatint elkevertem a vízzel, hagytam kicsit duzzadni, majd melegítve feloldottam.
  • Kevergetve kicsit visszahűtöttem, így adtam az időközben majdnem teljesen kihűlt krémhez.
  • A tejszínből kemény habot vertem, ezzel lazítottam tovább a krémet.
  • A csokikrémhez a csokit gőz fölött felolvasztottam, hozzáadtam a tejszínt és az átszitált porcukrot is, és addig hagytam a forró vízgőz fölött, amíg szép, egynemű öntet nem lett belőle, ekkor levettem a gőzről és hagytam kicsit hűlni.
  • A torta összerakása következett: én nem tettem, de ajánlatos visszatenni az alsó lapot a formába, körépattintva a karimát, az alsó lapra kenjük a csokikrém felét.
  • Erre jön a vaníliakrém fele, amit megszórunk málnaszemekkel, következik a második lap, erre a csokikrém másik fele, rá pedig a maradék vaníliakrém.
  • Nálam egy éjszakát a hűtőben pihent, másnap a tejszínből felvert kemény habbal, fehér- és étcsokireszelékkel, valamint a nemrég kapott, csokiba mártott mazsolaszemekkel díszítettem.


Végül pedig a mai napunk képekben:


... a nagyok először kipróbálták a tandem kerékpárt ...


... végül mégis külön indultak felfelé ...


... Csengét is nagyon érdekelték a kerékpárok, de a vonatozást is nagyon élvezte ...


... a gyönyörű Szalajka-völgy és a Fátyol-vízesés ...





... így persze könnyebb volt lefelé az út ...


... a csokifagyi pedig új erőt adott ...


... kalandpark: a legnehezebb pályát csinálta végig Ádám nagyon ügyesen ...






... és a trambulint sem hagyhattuk ki ...

Megjegyzések