Fűszeres szilvakrémleves

Mai nagyon egyszerű, mégis nagyon finom levesünk ez a szilvakrémleves. Mivel torok-, arc- és homloküreg-gyulladással küzdök, nem vittem túlzásba a konyhai ténykedést, igyekeztem minél egyszerűbb és gyorsabb menüt összeállítani. Aminek egyik fogása volt ez a fűszeres leves. Ha szilva, akkor adott ugye a fahéj, aztán a szegfűszeg, került még bele citromkarika és kevéske citromborssal bolondítottam meg. Semmilyen sűrítő anyag nincs benne, ennek megfelelően csak a tejszín adja a krémes állagot, meg persze a gyümölcshús. A gyerekek csészében kérték, és jóízűen kortyolgatták a káposztás kocka előtt. Itt a szilvaszezon, a leveshez sok sikert!


Hozzávalók:

  • kb. 80-90 dkg szilva
  • 10 dkg cukor (nálam a fele barnacukor)
  • egész fahéjdarabok, 6-8 szem szegfűszeg, citrombors
  • 1/2 citrom
  • 5 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor




  • Nagy lábasban forrni tettem 2 l vizet.
  • Amíg a víz felforrt, megmostam a szilvát, lecsepegtettem, feleztem - magoztam - negyedeltem.
  • Az időközben felforrt vízben feloldottam a cukrot, majd hozzáadtam a szilvát, a fűszertojásba zárt fűszereket és a felkarikázott fél citromot.
  • Megvártam, amíg újra felforr a leves, majd fedő alatt, kis lángon kb. fél óráig főztem.
  • Ekkor levettem a tűzről, kicsit hűlni hagytam.
  • Fakanállal folyamatosan kevergetve hozzáadtam a tejszínt és a vaníliás cukrot, végül botmixerrel pürésítettem.
  • Langyosra hűtve, tetejét mandulalapokkal megszórva tálaltam, de kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.


Megjegyzések