Tejszínes-krémsajtos torta + blogszülinap + ajándékok

A blogszülinapi játékot már korábban meghirdettem ugyan, de igazából ma két éve kezdtem blogot írni. :))) Nem szeretnélek benneteket a statisztikákkal terhelni, nem is a számok a fontosak. Inkább szeretném megköszönni, hogy benéztek hozzám, hogy érdekel benneteket, mi történik a konyhánkban. A kezdeti "családi elektronikus szakácskönyv" idővel túlnőtte magát, mára már elmondhatom, hogy nemcsak a gyerekeim sütnek-főznek a blogról, ami számomra óriási megtiszteltetés. Kedves Olvasóim, Ti is kíváncsiak vagytok rám, mint ahogy én is nagyon sokat tanultam tőletek, sok hasznos dolgot láttam nálatok, kaptam ötletet és ihletet. :))) Köszönöm, hogy látogattok, és most meghívlak benneteket virtuálisan egy-egy szelet tortára, fogadjátok szeretettel. :)))

A szülinapi torta egy mogyorós, marcipános piskóta tésztájú, sütés nélküli finomság. Az alapra zamatos, citromos, tejszínes túrókrém kerül, ami nem túl édes, ezért az igazán édesszájúak nyugodtan tehetnek hozzá picivel több cukrot. A krémen túl azért az alapra hívnám fel a figyelmeteket, szerintem különleges és nagyon finom. Van benne pörkölt mogyoró, tejcsokoládé és marcipán, mindez babapiskótamorzsával és kevés vajjal morzsásra összeállítva. A tetejét tejszínhabbal vontam be és díszítettem, de el tudom képzelni hab nélkül, például gyümölccsel, díszítőcukorral vagy csokireszelékkel is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 centis kapcsos tortaformához:
a tésztához:

  • 5 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg babapiskóta
  • 15 dkg marcipán
  • 10 dkg margarin

a krémhez:

  • 15 dkg tehéntúró
  • 1 citrom
  • 50 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 7-8 dkg porcukor
  • 6 lap zselatin
  • 5 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

a díszítéshez:

  • 5 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • pár csepp ételfesték, színes szórócukor




  • A tésztához a mogyorót durvára aprítottam, és serpenyőben, szárazon megpörköltem, majd hűlni hagytam.
  • A csokit a babapiskótával késes aprítóval összemorzsoltam, a marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A szobahőmérsékletű margarint magában habosra kevertem, majd hozzádolgoztam az összes többi hozzávalót is.
  • A tortaformába öntöttem, elegyengettem a forma alján, egy kanál fejével szép simára, egyenletesre igazítottam, hűtőbe tettem.
  • A túrót áttörtem, hozzáreszeltem az alaposan megtisztított citrom héját, majd hozzáadtam a levét is.
  • Belekerült a krémsajt és az átszitált porcukor is, majd finoman egyneművé kevertem.
  • A zselatinlapokat beáztattam, közben a krémből néhány kanálnyit kis lábasba szedtem és melegíteni kezdtem.
  • A zselatinlapokból a vizet kinyomkodtam, és a megpuhult lapokat egyesével a felmelegített krémhez adtam, kis lángon, kevergetve a krémbe olvasztottam.
  • Amikor mind a hat lapot beledolgoztam, kevergetve kissé visszahűtöttem és hozzáadtam a többi krémhez.
  • A tejszínből habot vertem, a végefelé beledolgoztam a vaníliás cukrot is.
  • A felvert tejszínt finom mozdulatokkal, a habot nem törve hozzáadtam a túrós-krémsajtos krémhez, és a tölteléket a hűtőből kivett, lehűlt alapra öntöttem.
  • Szépen elegyengettem, néhány órára - még jobb egy éjszakára - dermedni hagytam.
  • A díszítéshez a tejszínből a vaníliás cukor és a habfixáló hozzáadásával kemény habot vertem.
  • Amikor készen volt, néhány csepp málnapiros ételfestéket adtam hozzá, és még mindig a gépi habverőt használva kevertem rajta néhányat, de nem kevertem el teljesen, kicsit márványosra hagytam.
  • Habzsákba töltöttem, díszítettem vele a torta tetejét és oldalát, majd a tetejét fehér és rózsaszínű szórócukorral is meghintettem.



Végezetül pedig szeretném megmutatni azokat az ajándékokat, amiket a blogszülinapi játékon részt vevők között fogunk Csengével kisorsolni. Három szerencsés fogja a következő csomagokat megkapni. Tartalmuk: szilikonos csokiforma, bonbon kapszlik, tortacsipke, matyó hímzésű edényalátét, kereszthímzéses alátét, különböző rattan és bambusz kosarak, epermintás kerámia tálka, illatosító tasakok, valamint tavaszi, olaszos és provanszi fűszersó. Ha tetszik, gyertek játszani, várom július 31-ig a linkeket! :)))






Megjegyzések