Menüajánló - tojásfasírt pirított-párolt újburgonyával

Hosszú idő után ez az első hétvégénk, amikor nem dolgozunk, nem kell mennünk sehová, nyugiban, együtt, itthon tölthetjük a szombat-vasárnapot. Milyen apró dolgoknak is hogy tud örülni az ember?! Én legalábbis nagyon tudom értékelni az ilyen csendes együttléteket. :) Szóval nagyon élvezzük, szombaton Csengével készítettük az ebédet, míg apa az udvaron és a kertben ténykedett. Ilyen ügyesen segített,


aztán így elfáradt: :)


A menü pedig a következő volt:

TYÚKHÚSLEVES CSIGATÉSZTÁVAL

TOJÁSFASÍRT PIRÍTOTT-PÁROLT ÚJBURGONYÁVAL, SÓSKAMÁRTÁSSAL


PIRÍTOTT-PÁROLT ÚJBURGONYA

Az újburgonyát most nem a hagyományosnak mondható, párolt-petrezselyemzöldes verzióban készítettem el, hanem kipróbáltam a sütőben pirított-párolt változatot (nemrég Katinál is láttam hasonlóan módon készítve). Mondhatom, nagyon finom lett, kívül kissé ropogós, belül pedig omlós, nagyon puha így a burgonya. Egy picit talán még jobban meg is lehet pirítani, nálunk most ilyen lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg apró szemű újburgonya
  • 1 evőkanál vaj


  • Az apró újburgonya héját lekapartam (illetve az enyémet inkább már hámozni kellett), váltott vízben többször átmostam a burgonyaszemeket.
  • Lábasba tettem, megsóztam és hozzáadtam a vajat.
  • Előmelegített, 210 fokos sütőbe tettem, és sütni, pirítani kezdtem.
  • Amikor jó félpuha volt, fél pohár vizet adtam hozzá, és visszatettem a sütőbe addig, amíg a víz elpárolgott és a burgonya szép pirult, omlósan puha lett.


TOJÁSFASÍRT

A tojásfasírt receptjét a Kifőztük magazin 2013. júliusi számában láttam meg, Katuci készítette, nekem pedig nagyon megtetszett. Sort is kerítettem rá, egyszerűen elkészíthető, olcsó, mégis nagyon finom feltét lehet főzelékekhez, de salátával vagy akár kenyérrel, idényzöldségekkel is tökéletes. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
  • 7 tojás
  • 2 kisebb zsemle
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • zsemlemorzsa, olaj


  • Hat tojásból kevés olajon - sóval ízesítve - kemény tojásrántottát sütöttem.
  • A zsemléket késes aprítóval morzsásra aprítottam, majd szintén a késes aprítót használva felaprítottam a megtisztított vöröshagymát és fokhagymagerezdeket is.
  • Egy tálban összekevertem, szép egynemű masszává állítottam össze a rántottát, az aprított zsemléket és hagymakockákat, egy egész nyers tojást.
  • Ízesítettem sóval, őrölt borssal, petrezselyemzölddel és szükség szerinti mennyiségű zsemlemorzsát adtam még hozzá.
  • A masszából fasírtgolyókat formáztam, sütés előtt még zsemlemorzsába forgattam, majd bő, forró olajban pár perc alatt kisütöttem őket.
  • Papírtörlőre szedve felitattam róla a felesleges zsiradékot, újburgonyával és sóskamártással tálaltam.


Szép hétvégét mindenkinek! :)))

Megjegyzések